NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Welke metaalbewerkingsvloeistoffen bestaan er, en hoe ze te gebruiken?
Hou rekening met de verschillende eigenschappen rond koelen, smeren, wrijving verminderen en beschermen tegen corrosie om voor iedere uitdaging het meest geschikte product te vinden.

Welke metaalbewerkingsvloeistoffen bestaan er, en hoe ze te gebruiken?

Metalen zo veilig en zo optimaal mogelijk bewerken? Dan zijn de juiste metaalbewerkingsvloeistoffen essentieel. Dit artikel zet de verschillende soorten op een rijtje die gebruikt kunnen worden voor het behandelen, bewerken, onderhouden en reinigen van metaal. 

Laten we beginnen met de basis. Als we het hebben over metaalbewerkingsvloeistoffen, dan hebben we het doorgaans over samenstellingen van pure olie of water of vloeistoffen op oliebasis. Elk heeft zijn eigen bestanddelen die de eigenschappen van de vloeistof in kwestie zullen bepalen. Doorgaans bevatten ze tussen de 10 en 30 verschillende ingrediënten. Belangrijk is om altijd de veiligheidsvoorschriften strikt op te volgen. Metaalbewerkingsvloeistoffen kunnen immers irriterende stoffen of allergenen bevatten. Daarnaast komen ze ook met richtlijnen in verband met een correct gebruik. Zo zullen sommige vloeistoffen met water aangelengd moeten worden.

Voor elk probleem een oplossing

De juiste keuze van metaalbewerkingsvloeistof in functie van de toepassing zal de efficiëntie van de productie naar een hoger niveau tillen. Hou hierbij rekening met de verschillende eigenschappen rond koelen, smeren, wrijving verminderen en beschermen tegen corrosie, om voor iedere uitdaging het meest geschikte product te vinden. Welk type vloeistof het uiteindelijk wordt, hangt af van de metalen die u wilt bewerken en het soort bewerking dat u wilt uitvoeren. Voor het boren van diepe gaten zult u bijvoorbeeld naar een andere olie grijpen dan voor kleine, ondiepe gaten. Is er sprake van een emulsie, dan verdient ook de waterkwaliteit de nodige aandacht. De meest voorkomende vloeistoffen in een metaalbewerkingsatelier zijn snijvloeistoffen, smeermiddelen en verschillende emulsies. 

Koelsmeermiddelen

Tijdens bewerkingsprocessen is het van belang dat de temperaturen niet te hoog oplopen. Koelsmeermiddelen doen net dat: ze houden die onder controle, waardoor de levensduur van machines aanzienlijk verlengt. Door hun smerende eigenschappen worden bovendien slijtage en defecten vermeden, aan uw machines maar ook aan je gereedschappen. Deze vloeistoffen zijn kleurloos en hoeven slechts in zeer lage concentraties in water te worden gebruikt. Dat kan zowel met hard als met zacht water.

Snijvloeistoffen

Waar metalen bewerkt worden, kunnen spanningen en wrijving optreden. Snijvloeistoffen zijn dan de ideale remedie om de levensduur van uw gereedschap en machines te verlengen en tot een beter afgewerkt product te komen. Met name bij de verwerking van staal, koper en gietijzer vinden ze vaak toepassing. Deze smeermiddelen bestaan uit minerale oliën met eigenschappen om de slijtage te beperken. Ze mogen onverdund gebruikt worden voor een soepele behandeling van metalen.

Emulsies

Emulsies bestaan uit een product op oliebasis en water. De olie en het water emulgeren, waardoor een watermengbare, oliehoudende substantie ontstaat. Ze kunnen uit minerale olie bestaan, maar evengoed uit halfsynthetische olie. Emulsies zorgen ervoor dat machines en gereedschappen optimaal presteren. Ze lenen zich het beste voor het behandelen van verschillende soorten metalen zoals staal en staallegeringen, rvs en titanium. Daarnaast bestaan er micro-emulsies, emulgeerbare synthetische oliën. Ze bevatten ongeveer 2 tot 10% olie, wat lager ligt dan in standaardemulsies. Deze micro-emulsies zijn ideaal voor draaien, zagen en boren van lichtere metalen zoals aluminium. 

Gebruiken van metaalbewerkingsvloeistoffen

Natuurlijk hangt de manier waarop metaalbewerkingsvloeistoffen worden gebruikt af van het product. Er zijn echter een paar belangrijke punten waarop u altijd moet letten bij het gebruik ervan. Zorg ervoor dat de metaalbewerkingsvloeistof niet te lang op de machine blijft zitten. Hoe langer de metaalbewerkingsvloeistof wordt gebruikt, hoe groter de kans dat deze verontreinigd raakt met onzuiverheden, waardoor de actieve bestanddelen verloren kunnen gaan. Zorgvuldige controle van het olie- of emulsiebad zorgt ervoor dat ze veel langer meegaan.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details