Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

AutomatiseringOppervlaktebehandeling

Willekeurig een grijper kiezen is niet voldoende

Hoewel er bij het ontwerp en de bediening van elektrische grijpers vooruitgang geboekt is, zijn pneumatische grijpers al vele jaren...

destaco2_g110-t110-oem-products-kopieren

20 september 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Hoewel er bij het ontwerp en de bediening van elektrische grijpers vooruitgang geboekt is, zijn pneumatische grijpers al vele jaren de standaard en dat zal ook in de nabije toekomst nog zo blijven. In de hedendaagse geautomatiseerde productie worden meer dan 95% van de grijpers pneumatisch aangedreven. Onder de merknaam RobohandTM ontwikkelt en produceert Destaco innovatieve pneumatische en elektrische grijpers, waaronder de succesvolle G110 grijperreeks. De keuze van een juiste grijper hangt daarbij van heel wat factoren af. Het volstaat niet om willekeurig een grijper uit het rek te nemen of uit de catalogus te bestellen.

Bij het ontwerp van pick-and-place automatiseringssystemen voor gebruik in de meest uiteenlopende toepassingen besteden ingenieurs vaak onvoldoende aandacht aan de keuze van de meest geschikte grijper. “Die grijper is nochtans een belangrijk onderdeel van het systeem en er zijn ook heel wat verschillende grijperstijlen beschikbaar”, zegt Fred Voogel, general manager van Destaco Benelux. “Bij de keuze van de grijper moet je met veel factoren rekening houden, waaronder het effect van vuil, gruis, olie, vet, snijvloeistof, temperatuurschommelingen, reinheid en het niveau van menselijke interactie op de werking van een automatiseringssysteem. Verder spelen ook grijperontwerp en -constructie én de specifieke besturingsomgeving een rol.”

De productfamilie van Destaco bestaat uit verschillende vooraanstaande merken, waaronder de RobohandTM grijpers.

 

Grijperontwerp en besturingsomgeving

Het ontwerp en de constructie van een grijper hebben een invloed op de prestaties in een bepaalde werkomgeving. Elke grijper bestaat uit drie basiselementen: het lichaam met de delen voor de krachtoverbrenging, de bekken en de vingers. De grijperfabrikant ontwerpt en bouwt het lichaam en de bekken, terwijl de machinebouwer of eindgebruiker de aangepaste vingers levert om het gegeven onderdeel vast te pakken of in te kapselen. Vingergrootte, grijpkracht, slag, activeringstijd en nauwkeurigheid zijn enkele aspecten, waarmee men moet rekening houden bij de selectie van een grijper. Fabrikanten geven die specificaties ook bij elk grijpermodel aan. “Ook de specifieke besturingsomgevingen spelen een belangrijke rol bij het bepalen van het type grijperontwerp”, vult Voogel aan. “Zo kunnen het kaaksteunmechanisme (lagertype) en het interne ontwerp of de manier van krachtoverbrenging van zuiger tot bekken een impact hebben. Grijpers kunnen dan wel dezelfde grootte en functie hebben, maar toch compleet verschillende ontwerpen, waardoor sommige modellen beter zijn dan andere voor een bepaalde besturingsomgeving.”

Destaco geeft advies

Wie naar technische ondersteuning bij de keuze van een juiste grijper op zoek is, kan steeds terecht bij Destaco, toonaangevende wereldwijde leverancier van oplossingen voor precisiebewegingen, positionering en besturing in industriële automatisering. De productfamilie bestaat uit verschillende vooraanstaande merken, zoals Destaco zelf (hand en power klemmen en end-effectoren), CAMCOTM en FergusonTM (indexers), CRLTM (manipulatoren en overdrachtspoorten) en RobohandTM (grijpers). “De prestaties van een geautomatiseerd productiesysteem zijn slechts zo sterk en betrouwbaar als de prestaties van hun zwakste schakel. Om ervoor te zorgen, dat de grijper niet het zwakste element is, moet men aandacht besteden aan de besturingsomgeving en de geschikte grijper, gespecificeerd op basis van het ontwerp en de beschikbare opties. Dat kan gaan om een standaardoplossing, maar een toepassing kan even goed een grijper op maat vereisen”, sluit Voogel af. “Als ontwerpers en technici dit bij het ontwerp niet doen, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de werking van het automatiseringssysteem en moeten ze uiteindelijk toch nog op zoek naar een juiste grijper.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details