01:58
16-07-2016

Wisselstroom TIG-lassen met volledige controle en hoge snelheid

Een constante verbetering van lasprocessen is iets wat productiebedrijven hoog in het vaandel dragen. Toen Lincoln Electric de Aspect 300 lanceerde, een nieuwe wisselstroom TIG-machine met regelbare balans, wilde het Nederlandse Alprocon graag kijken hoe dit toestel kon zorgen voor een perfectionering van het lassen. Tijdens een demo samen met dealer Kamphuis bleek dat een nog betere controle over de warmte-inbreng, een verhoging van de lassnelheid en een nog betere laskwaliteit mogelijk waren.

Alprocon uit het Overijsselse Slagharen ontstond in 2005 uit het bedrijf Harasco. Een van de eigenaren koos zijn eigen weg en legde zich met Alprocon toe op laswerk van de allerhoogste kwaliteit in aluminium, rvs en staal. “De nadruk ligt op aluminium”, vertelt bedrijfsleider Tim Bril. “Onze klanten zijn onder andere bekende luchtvaartmaatschappijen, voor bijvoorbeeld vliegtuigtrappen en een aantal beroemde scheepswerven waar jachten worden gebouwd. Hiervoor leveren we bijvoorbeeld dekconstructies of delen van de opbouw.” Maar ook trussen worden hier gemaakt onder de naam PlusTruss. Verder worden podiums gefabriceerd, er wordt aan standbouw gedaan en er worden complete waterzuiveringssystemen gemaakt, net als lierbakken en liften. Er komen zelfs kunstwerken uit Slagharen, gemaakt door Bril en collega’s! De kant-en-klare producten zijn meestal bestemd voor Europa, maar gezien de groeiende contacten daarbuiten wordt vandaag wereldwijd geleverd. Men werkt in totaal met 19 mensen,  allemaal met de juiste kennis om dit soort speciale opdrachten tot een goed einde te brengen. Het bedrijf is TÜV-gecertificeerd voor het TIG-lassen van aluminium en TÜV- en DNV-gecertificeerd voor het lassen van rvs. Ook voor het MIG/MAG-lassen beschikt men over de vereiste kennis en goedkeuringen.

Automatische balans tussen reiniging en inbranding

Het grootste probleem met het lassen van aluminium is de warmte-inbreng die het basismateriaal kan aantasten. Daarbij geeft diezelfde warmte ook vervorming van het basismateriaal. Dit moet zoveel mogelijk voorkomen worden door een zo laag mogelijke warmte-inbreng. Tegelijk moet er voldoende energie aan het werkstuk worden geleverd om zonder probleem de oxidehuid van het basismateriaal te verwijderen en een goede en mooie verbinding te maken. Met de Aspect 300 wordt standaard een automatische balans (AC Auto Balance) gevonden tussen de maximale reiniging van het basismateriaal en de maximale inbranding. Deze instelling maakt het in 95% van de gevallen mogelijk voor de lassers om geheel automatisch de juiste balans te krijgen. Het Squarewave TIG-lasproces biedt bovendien een volledige controle over de uitkomst van het proces. Waarbij een laag ingesteld ampérage resulteert in een lagere inbranding bij een hogere reiniging van de oxidehuid, en een hoog ingesteld ampérage in een hogere inbranding en een lagere reiniging van de oxidehuid. Een kind kan de las doen.

Bijregelen voor exact maatwerk

Alles gaat automatisch, maar indien de lasser enige tijd investeert in het nog beter leren begrijpen van het lasproces van deze machine, blijkt er nog veel meer mogelijk te zijn. Doordat de balans handmatig kan worden bijgeregeld, kan de lasser een nog hogere lassnelheid bereiken met daarbij een prachtig resultaat: dezelfde lasboog kan nu worden gebruikt voor verschillende gewenste resultaten. Resultaat: een nog mooier lasuiterlijk, een perfecte inbranding en de meest optimale  reiniging van het basismateriaal met zo min mogelijk vervuiling ter plaatse.  Alprocon en Lincoln Electric hebben fantastisch samengewerkt bij deze toepassingen om exact maatwerk te leveren aan de klant voor het lassen van trussen. Meer efficiëntie is bereikt door een hogere lassnelheid ten opzichte van een standaardwisselstroom TIG-lasmachine met daarbij minder nabewerkingstijd. Verder is de warmte-inbreng zo laag mogelijk gehouden om eventuele vervorming van de trussen te voorkomen. Al met al een geslaagde exercitie voor beide partijen!

Tekst: Valérie Couplez |  Beeld: Lincoln Electric

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners

Qirox compactcel QR-CC-4.1