World Manufacturing Forum
02:02
11-07-2016

World Manufacturing Forum: Digitale technologie stimuleert flexibele productieprocessen

Op 3 en 4 mei vond in Barcelona het World Manufacturing Forum plaats. Dit event wint jaarlijks aan belang. Wie wil horen hoe de trends van morgen vandaag al in de praktijk worden toegepast is er aan het juiste adres. Technologische voorlopers zoals Siemens en Bosch gunnen de aanwezigen immers een blik op hoe zij met die veranderingen omgaan. Ook Paul Peeters, lead expert bij Agoria, was present om de vertaalslag naar de Belgische industrie te maken.

Het World Manufacturing Forum plaatste dit jaar het thema ‘Digitale transformatie – sturen van innovatie, nieuwe businesskansen en concurrentie-vermogen’ centraal. Want digitale technologieën de komende jaren een fundamentele impact uitoefenen op de productie. Waar efficiëntie en productiviteit tot voor kort de sleutelwoorden waren, zullen de bedrijven die in de toekomst succesvol willen zijn zich moeten richten op flexibiliteit en een kortere marktintroductietijd met data als belangrijkste wapen. Dat is alvast de rotsvaste overtuiging van Norbert Gaus, executive vice president, head of research and technology center bij Siemens. De connected factory, waarin alles wat we produceren is geconnecteerd en autonoom functioneert, wordt daarin realiteit.

World Manufacturing Forum Paul Peeters
Paul Peeters: “Kmo’s moeten de ruggengraat van het industrieel weefsel blijven.”

Wereldwijd geconnecteerde productie
Paul Peeters van Agoria zag deze ontwikkeling voor het eerst prominent op de agenda staan. “Productielijnen zullen in de toekomst deel uitmaken van een wereldwijd netwerk, waarin er continu en in real time data wordt uitgewisseld en verschillende parameters vergeleken. Wanneer we kijken welke stappen bedrijven moeten zetten om een Factory of the Future te worden, dan is digitalisering de grootste gemene deler. Het is de saus over alle andere transformaties heen. Daarom willen we onze bedrijven vandaag al wapenen met de introductie van digitale processen. Als je kijkt naar waar we staan in Europa hinken we zeker niet achterop ten opzichte van onze buurlanden, Duitsland uitgezonderd. Het is zaak onze bedrijven nu klaar te stomen op een nieuwe industrie en ze een concurrentieel streepje voor te geven. De budgetten van overheidswege zijn stukken kleiner, dus moeten we de juiste keuzes maken.”

Medewerkers maken het verschil
Bosch heeft intussen al 5.000 machines over elf fabrieken heen gekoppeld. Dat leverde wereldwijd een productiviteitsboost van 25% op. Rainer Kallenbach, voorzitter van de raad van bestuur van Bosch Software Innovations ziet de medewerkers van het bedrijf als het belangrijkste kapitaal in een geconnecteerde productie. Peeters: “Ik zie een belangrijke taak voor Agoria weggelegd in het sensibiliseren en oriënteren van overheden en onderwijsinstellingen. Want we hebben niet alleen nood aan digitale engineering, maar ook aan een digitaal opgeleide workforce. Daar is nog heel wat werk aan de winkel. Daarom is human centered production een belangrijke transformatie binnen het Made Different traject. Het zijn de mensen die het verschil maken bij flexibel produceren.”

World Manufacturing Forum Rainier Kallenbach
Rainer Kallenbach van Bosch deelde mee dat het koppelen van 5.000 machines wereldwijd Bosch een productiviteitswinst van 25% opleverde.

Hapklare oplossingen voor kmo’s
Het forum riep verder op tot meer aandacht voor het begeleiden van kmo’s naar deze veranderingen. De sprekers waren het er allen volmondig over eens dat kmo’s de ruggengraat van het industrieel weefsel moeten blijven. “Voor hen zijn dit geen eenvoudige veranderingen”, benadrukt Peeters. “Allereerst gaat digitalisering vaak gepaard met een hoog abstractieniveau, terwijl kmo’s graag een grijpgrage, hapklare oplossing willen. Bovendien hangt er vaak een hoog prijskaartje aan dergelijke investeringen. Uit deze conferentie bleek dat technologieaanbieders er zich bewust van worden dat het betaalbaar moet blijven. Digitalisering kan ook upgradable zijn. Denk aan een sensoroplossing op een bestaande infrastructuur. Deze oefening is zeker nog niet af. We moeten blijven zoeken naar waar onze bedrijven het meeste nood aan hebben en waar het snelst oplossingen voor zijn.”

Tekst: Valérie Couplez |  Beeld: Agoria en World Manufacturing Forum

Metaalvak België partners

Sven Peetroons, Managing director Heidenhain België