NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Zijn twee lasersnijkoppen beter dan één?
Wie erin slaagt om een robuust mechanisch ontwerp te koppelen aan geavanceerde sturingssystemen krijgt in ruil een proces om efficiënt complexe geometrieën te verwerken

Zijn twee lasersnijkoppen beter dan één?

Met zijn ongeëvenaarde snelheid en nauwkeurigheid heeft de fiberlaser de wereld van lasersnijden al grondig op haar kop gezet. Kan een extra snijkop dan nog een bijkomend voordeel bieden? Deze toevoeging stelt de gebruiker in staat om simultaan gezamenlijk één of twee aparte platen te bewerken, onafhankelijk van elkaar of in tandem om aan bepaalde snij-eisen te voldoen. Met twee snijkoppen kunnen plaatbewerkers de volledige breedte van hun machine benutten. Deze set-up zal ze in staat stellen om meer materiaal op minder tijd te verwerken, een ideale basis voor grotere of complexere projecten met kortere doorlooptijden.

Naast de positieve impact op het volume aan plaatmateriaal dat behandeld kan worden, bieden twee snijkoppen nog extra voordelen. Te beginnen met de snijkwaliteit. Wanneer twee lasersnijkoppen heel nauwkeurig gecoördineerd in tandem werken, kunnen ze perfect op elkaar afgestemde sneden realiseren om stukken van een constante kwaliteit te produceren die geen of nauwelijks nabewerking vereisen. Een trucje dat handig kan zijn bij het afschuinen van dikke platen – een essentiële stap ter voorbereiding van lasprocessen in scheepsbouw, bij de productie van bouwmaterialen, windmolens en leidingen. Twee snijkoppen die beide over deze capaciteiten beschikken, kunnen in feite homogene lassen realiseren met een goede penetratie en een verminderde warmteontwikkeling. 

Voor plaatbewerkers die toe zijn aan een evaluatie van hun huidige processen, kan een tweede lasersnijkop een veelbelovende keuze zijn om een concurrentievoordeel te realiseren.

Minder kosten, meer productiviteit

Tweede aan te stippen voordeel: de kosten en de productiviteit. Hoewel de investering in een lasersnijmachine met twee snijkoppen hoger op zal lopen, heeft het geen impact op de exploitatiekosten. Die blijven quasi gelijk, omdat fiberlasersnijden op zich al een heel energie-efficiënt proces is. Je hoeft dus geen extra kosten in te schatten voor verbruiksgoederen, productie of energie. Tegelijkertijd zal de output van de lasersnijmachine wel kunnen verdubbelen als er een tweede snijkop bijkomt die kan snijden. Dit is vooral interessant bij de productie van stukken in grote series. Denk bijvoorbeeld aan toelevering voor de automobielindustrie, lucht- en ruimtevaart en bouw.

Coördinatie onder controle krijgen

Tot zover het goede nieuws. Er zijn ook wel wat uitdagingen aan de integratie van een tweede snijkop verbonden voor optimale snijresultaten. Een cruciaal aspect is de controle van de versnellingen tijdens het snijproces. Als dit niet tot in de puntjes beheerst wordt, dan zal dat resulteren in slechte snijkwaliteit, extra braamontwikkeling en de ophoping van gesmolten materiaal. Allemaal zaken die je liever wil vermijden. Om deze uitdaging aan te gaan is er nood aan geavanceerde sturingssystemen die de snelheid en de richting van de snijkoppen te allen tijde in goede banen leiden. Wie dit onder de knie krijgt, zal zien dat het materiaal efficiënter verwijderd wordt, terwijl de thermische effecten beperkt blijven. Het resultaat? Propere sneden van hoge kwaliteit, zeker bij hoeken en fijnmazige contouren. 

Robuust mechanisch ontwerp een must

Het mechanische ontwerp en de bouw van de lasersnijmachine zal eveneens een rol spelen in het behalen van nauwkeurige sneden met twee lasersnijkoppen. Een hoge precisie, robuuste geleidingssystemen, een meticuleuze assemblage … pas als deze zaken afgevinkt zijn, zal men de nauwkeurige positionering en hoge snijsnelheden kunnen volhouden wanneer men de configuratie van een systeem met dubbele snijkoppen toepast. Wie erin slaagt om een robuust mechanisch ontwerp te koppelen aan geavanceerde sturingssystemen, krijgt in ruil een proces om efficiënt complexe geometrieën te verwerken, de doorvoer te verhogen en te rendabiliteit van zijn productieproces te verhogen.

Een veelbelovende keuze

Een fiberlasersnijmachine uitgerust met een tweede snijkop kan dus de productiviteit en de kwaliteit helpen opdrijven, terwijl de exploitatiekosten dalen. Voor plaatbewerkers die toe zijn aan een evaluatie van hun huidige processen, kan een tweede lasersnijkop een veelbelovende keuze zijn om een concurrentievoordeel te realiseren.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.