NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Zo maak je de lay-out van je werkplaats efficiënter
Als je alles voorbereidt voor een grote make-over, denk dan aan de infrastructuur. Zorg dat er op voldoende plaatsen stroomvoorzieningen zitten.

Zo maak je de lay-out van je werkplaats efficiënter

Hoe de machines in een werkplaats staan opgesteld, is meestal het gevolg van een natuurlijke groei. Toch kan het goed zijn om eens na te denken of je met je huidige opstelling wel de best mogelijke flow krijgt. Want hoe voorspelbaarder je stukken door de werkplaats bewegen, hoe betrouwbaarder ook je levertermijnen zullen zijn. Een efficiënte productie begint met andere woorden met een efficiënte lay-out.

Geen enkele metaalbewerker ontsnapt eraan. Op een gegeven moment zal het nodig zijn om de indeling van alle machines op de werkvloer en het magazijn te herbekijken. Een karwei waar de meeste bedrijfsleiders tegenop kijken, maar waarvan de praktijk leert dat het de efficiëntie enorm vooruit kan helpen. Op voorwaarde dat er grondig over nagedacht is. Een uitgekiende planning en flexibiliteit zijn daarbij de sleutelwoorden. 

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: waarom sleutelen aan de lay-out? Wat wil je bereiken en wat wil je net vermijden? Het is belangrijk om de efficiëntie van een lay-out vandaag af te wegen tegen wat het effect op lange termijn zal zijn. Wie daarin slaagt, zal bottlenecks op de werkvloer zien verdwijnen en op een stabiele manier kunnen verder groeien.

Er bestaat geen one-size-fits-all oplossing op vlak van atelierinrichting. Alles hangt af van je productie en processen.

Zien is geloven

Een algemene tip die we aan iedereen kunnen geven is eens een kijkje te gaan nemen bij ­collega’s in de buurt. Wat werkt er goed bij hen en hoe kun je die ideeën inpassen binnen je eigen plannen? Om te weten waar het bij jou scheef loopt, hoef je alleen maar eens een product te volgen doorheen elke stap op de productievloer. Als dit resulteert in een diagram dat eruit ziet als spaghetti, dan heb je een probleem. 

Terwijl je daarmee bezig bent, kan je ook eens kijken hoe materialen op de werkvloer gebruikt worden, en wat een logische route zou zijn. Als je de flow goed wil krijgen, moet je immers het volledige proces onder de loep nemen. 

En nog een derde aspect om te bekijken: hoe worden gereedschappen gebruikt? Als je medewerkers het hele atelier moeten oversteken om een gereedschap te vinden, dan is dat tijdsverlies. Gereedschappen moeten liggen dicht bij waar ze nodig zijn. Open of glazen kasten met duidelijk gelabelde items verzekeren dat ook medewerkers die nog niet helemaal vertrouwd zijn met de manier van werken snel vinden wat ze zoeken.

Betrek er alle stakeholders bij, dus ook de operatoren op de werkvloer. Zij zullen er immers in aan de slag moeten.

Groter is niet altijd beter

Bij iedere uitbreiding komen er uitdagingen op je pad. Hoe meer ruimte er ter beschikking is, hoe meer machines en gereedschappen er aanwezig blijven die je eigenlijk niet meer gebruikt. Van zodra dat materiaal verdwenen is, is het overigens veel makkelijker om een efficiënte flow uit te tekenen. Niet noodzakelijk door meer ruimte tussen alle machines te laten, want dat kan weer leiden tot meer afstanden afleggen, meer belasting en meer tijd die verloren gaat tussen taken. Een veel betere benadering is dan bijvoorbeeld te kijken of alles in één zo recht mogelijke lijn past voor een logische flow tussen alle processen. Dat kan overigens tot nieuwe inzichten leiden om bij de volgende machine-investering te kijken wat daar nu werkelijk het best past.

Om te weten waar het bij jou scheef loopt, hoef je alleen maar eens een product te volgen doorheen elke stap op de productievloer.

Flexibiliteit

De lay-out die je vandaag hebt is niet noodzakelijke degene die je morgen nodig hebt. Zelfs met een gedetailleerd toekomstplan voor ogen, zal je ontdekken dat er toch nog een aantal veranderingen aan de orde zijn. Als je alles voorbereidt voor een grote make-over, denk dan ook aan de infrastructuur. Zorg ervoor dat er bijvoorbeeld op voldoende plaatsen stroomvoorzieningen zitten. Als je later dan toch een machine van plaats wil veranderen, hoef je geen verlengkabels boven te halen. Dat heet flexibiliteit creëren. 

Hou daarbij ook rekening met de verschillende types van stukken die passeren. De eerste prioriteit in lay-out moet gaan naar de kerntaken die dagelijks moeten gebeuren. Kijk dan pas naar bewerkingen die wel terugkeren maar slechts een paar keer per maand.    

Moeten er dingen gebeuren die nog zeldzamer zijn, kan een goede toeleverancier zoeken dan geen meerwaarde zijn om te besparen op ruimte, materiaal en machines?

Als je medewerkers het hele atelier moeten oversteken om een gereedschap te vinden, dan is dat tijdsverlies. Gereedschappen moeten liggen dicht bij waar ze nodig zijn.

Investeren in nieuwe technologie

Wie zijn machines vernieuwt, neemt best ook zijn infrastructuur onder de loep. Zullen de rolbruggen nog volstaan om de handling te ondersteunen, bijvoorbeeld? Of bestaan er geen innovatievere manieren om bepaalde taken te optimaliseren? Hoe interessant nieuwe technologie wel kan zijn, er hangt ook een valkuil aan vast. Innoveren om te innoveren heeft immers geen zin. Tenzij technologie kan bijdragen tot het verlagen van de werkbelasting of kan anticiperen op toekomstige groei, kan het geld misschien beter in iets anders geïnvesteerd worden.

Wie zijn machines vernieuwt, neemt best ook zijn infrastructuur onder de loep. Zullen de rolbruggen nog volstaan om de handling te ondersteunen?

Neem de tijd

Het is, ten slotte, belangrijk om voldoende tijd te nemen bij het herwerken van een lay-out. Betrek er alle stakeholders in, dus ook de operatoren op de werkvloer. Zij zullen er immers in aan de slag moeten en ze hebben meestal de beste inzichten om tot een meer efficiënte flow te komen. Er bestaat geen one-size-fits-all oplossing op vlak van atelierinrichting. Alles hangt af van je productie en processen en de uitdagingen en noden die dat met zich mee brengt. Het is dus goed om twee keer na te denken en twee keer te meten alvorens de hele boel op stelten te zetten. Maar hou er sowieso rekening mee dat een lay-out nooit permanent zal zijn.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details