Platform voor de metaalverwerkende industrie

Licht werk maken van zware vaten

In chemische producten maakt de formule het verschil. Voor CRC Industries begint dat vanuit een grondige kennis van het product en de toepassing. Vanuit de Europese hoofdzetel in Zele produceert het maar liefst 250 verschillende formules, goed voor 14 miljoen aerosols per jaar. In zijn productie geeft CRC Industries alle voorrang aan veiligheid en ergonomie. In de mengkamer werd daarom sinds vorig jaar een pneumatische manipulator van Dalmec in gebruik genomen. Een sterk staaltje technisch kunnen want geen enkele andere fabrikant kon de uitdaging de baas.

CRC Industries bvba (Corrosion Reaction Consultants) ontstond toen Charles Webb in 1958 met een innovatieve formule voor kruipolie op de proppen kwam. Het succes bleef niet uit, ook in Europa en in 1975 werd begonnen met de bouw van een productiefaciliteit in Zele. Een van de specialiteiten is het gebruik van CO2 als drijfgas “Dat heeft als voordeel dat de klant 95% actief product krijgt in aerosol ,dit dankzij het groot drukbehoud, terwijl dit met vloeibaar drijfgas typisch 60% is,” opent productiemanager Marc Vereecke. HSE-manager Freddy Remue: “De sterkte van CRC Industries heeft alles te maken met productkennis. We maken en mengen alles zelf, waardoor we elk type product, of het nu smeermiddelen, reinigingsmiddelen, anti-corrosieproducten of verven zijn, door en door kennen. Van de formule tot zelfs de spuitbus, het ventiel en de vultechniek. Ons technisch kunnen zit hem in het vinden van het optimum tussen alle verschillende eigenschappen.”

Arcadel CRC Industries

Het vat kan veilig op de vloer gelegd worden, zonder de grijper of de vloer te beschadigen.

 

Al vijf jaar op zoek naar oplossing

In de mengkamer komt de magie tot stand. Er wordt gewerkt met vaten van 30 tot 300 kg. Geen evidentie voor operatoren om manueel mee aan de slag te gaan. CRC Industries was daarom al een tijdje op zoek naar een manier om de veiligheid en de ergonomie te verbeteren. “De technische uitdaging zat hem in het grijpen van de vat op een pallet vol andere vaten en het veilig kunnen neerleggen van het vat zonder de grijper of de vloer te beschadigen”, geeft Vereecke aan. “We waren al vijf jaar op zoek naar een oplossing met voldoende gebruiksgemak, maar geen enkele partij kon de handschoen opnemen. Tot we kennismaakten met Thierry Reverse en Arcadel.” CRC Industries kreeg via een aantal video’s en een demo in de showroom een idee van hoe de pneumatische manipulatoren van Dalmec het verschil konden maken. Supervisor Koen Dierick, die aanwezig was bij demo en FAT (fabrieksafname) raakte zo ook overtuigd: “We waren zeer kritisch geworden door onze lange zoektocht, maar je voelde aan dat Arcadel wist waar ze mee bezig waren en hoe ze aan onze eisen konden voldoen.”

Meteen omarmd.

De pneumatische manipulator werd zo compact mogelijk gebouwd om veilig in de beschikbare ruimte te passen. In rustpositie past de grijper zelfs volledig rond de steunpaal van het toestel om geen storend element te zijn. “Het beste bewijs dat we dit al twintig jaar geleden nodig hadden, is dat onze mensen van de ene dag op de andere hun oude manier van werken hebben laten vallen om de manipulator te gebruiken. Hij is zo eenvoudig in gebruik en verlicht het werk zodanig dat hij een bijzonder welkome aanvulling is”, vat HSE-manager Anja Van De Velde de voordelen samen. “Als preventieadviseur vond ik Arcadel een heel fijne partner om mee samen te werken. Ze konden ook feilloos de benodigde veiligheidsdocumenten konden aanleveren. Dat gaf enorm veel vertrouwen.”   

« * » indique les champs nécessaires

Envoie-nous un message

Ce champ n’est utilisé qu’à des fins de validation et devrait rester inchangé.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details