Magazines / Nr 01 2018

Nr 01 2018

Verankeren in Vlaamse klei
Wie allergisch is aan goed nieuws, kon de eerste weken van het nieuwe jaar maar beter onder een brede paraplu schuilgaan. Positieve berichten over de economie kwamen immers met pijpenstelen naar beneden. Record aan vacatures. Stijgend ondernemersvertrouwen. Opeenvolgende kwartalen van economische groei … De begroting zou er zelfs bijna nog van in evenwicht geraken. Dit alles zal zorgen voor een aangename schwung op de nieuwjaarsdrink van de sector: het MTMS Network Event, dat plaatsvindt begin februari in Kortrijk Xpo. Ook maakbedrijven hebben momenteel immers de wind in de zeilen. Bovendien lijken ze meer verankerd dan ooit in de Vlaamse klei.

De tijd dat lageloonlanden in Azië als een magneet alle productiebedrijven naar zich trokken is voorbij. Dat heeft er in de eerste plaats mee te maken dat een deel van die loonkloof intussen al is dicht gefietst. Ook in landen zoals China zijn medewerkers duurder geworden en zet de beweging zich in dezelfde richting verder. Dat maakt dat investeren in automatisatie hier een beter en zelfs goedkoper alternatief kan vormen. Want de bedrijfsleider van vandaag moet ook meer elementen in rekening brengen dan louter het loon van zijn medewerkers. Dicht bij de klant staan bijvoorbeeld om snel op zijn vragen te kunnen inspelen en geen weken op het transport te moeten wachten. Geen tijd laten verloren gaan aan het overwinnen van taalbarrières. Zeker zijn van de productkwaliteit vooraleer ze de fabriek verlaat. Zo werd investeren hier weer een stuk interessanter.

Automatisering blijft echter wel de voorwaarde voor rendabiliteit. Flexibele automatisering weliswaar want de series blijven krimpen. Dat betekent echter allerminst dat er enkel nog jobs voor robots liggen. Niet alles valt immers te automatiseren. Een robot kan een machine wel beladen en ontladen, maar om het onderhoud erop te verrichten zijn er tot nader onder nog altijd mensenhanden nodig. De komst van digitalisering zal dat niet veranderen. Ook wanneer we evolueren naar predictief onderhoud moet er nog altijd een technicus met de machine aan de slag. En dat geldt evenzeer voor zijn bediening. Iemand moet de robot nog altijd vertellen wat er precies moet gebeuren. Al doen fabrikanten wel hun uiterste best om hem zoveel mogelijk intelligentie mee te geven zodat hij zelf kan berekenen en programmeren hoe hij dat het beste kan doen. Het bewijst het belang van een gezonde, sterke keten voor de maakindustrie waarin scholen, onderzoeksinstellingen, leveranciers en bedrijven elkaars noden aanvullen.

Volgens de regel zorgt iedere job in de maakindustrie voor 2,5 jobs verderop. Maar dan moeten we die jobs ook kunnen invullen en daar knelt het schoentje. De kaap van 250.000 vacatures werd in 2017 voor het eerst gerond, maar een derde bleef wel openstaan. Het blijft met andere woorden geen sinecure om jongeren warm te maken voor een job in de metaalindustrie. Nochtans kunnen de bedrijven door de toenemende aanwezigheid van flexibele automatiseringssystemen een bijzonder interessant profiel aanbieden. Veel van onze bedrijven zijn bakens van technologisch vernuft. Daarvoor hoef je niet langer het hoofdkantoor van technologiereuzen als Google, Microsoft en Apple binnen te wandelen. Er zijn hier om de hoek genoeg parels aan de kroon te vinden. En met de uitreiking van de Factory of the Future Awards mogen we er straks weer verwelkomen.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: