Magazines / Nr 01 2019

Nr 01 2019

Laat de locomotief verder stomen
Wist u dat de metaalindustrie zich in 2018 weer bewezen heeft als een van de belangrijkste locomotieven voor onze economie? Met een stijging van 2,8% stak ze toch weer mooi boven het gemiddelde groeipercentage van 1,7% uit. Het bewijst dat België nog steeds een land is van ‘makers’. Van bedrijven, zaakvoerders en operatoren die samen aan de kar trekken om de eisen naar meer snelheid, flexibiliteit, kwaliteit en efficiëntie blijvend het hoofd te bieden tegen een achtergrond van steeds kleinere series. Dat danken we aan het ambacht dat in eenmanszaken en kmo’s in ere gehouden wordt, maar evengoed aan de voortschrijdende technologie waar we durven in investeren.

Tot zover de goed-nieuws-show. Agoria waarschuwde tijdens zijn barometer voor 2019 meteen ook voor een vertraging van de omzetgroei de komende maanden. Deze zou tegen het einde van het jaar zijn teruggevallen tot een schamele 1%. Geen slecht resultaat, maar toch een serieuze knauw op de moraal ten opzichte van de cijfers waar we de voorbije jaren op mochten rekenen. Dat de economische onzekerheid ons wat dat betreft parten speelt, staat als een paal boven water. Dicht bij huis zorgt de Brexit en de mogelijke zachte of harde landing ervan voor gespannen zenuwen. Maar ook het aanstoken van een handelsoorlog door Trump zorgt voor twijfel. De crisis ligt immers nog zeer vers in het geheugen.

Maar laat dit niet het signaal zijn om van de ingeslagen weg af te wijken, om u te weerhouden van investeringen. Willen we evolueren naar fabrieken van de toekomst, dan zullen we moderne technologie meer dan ooit moeten omarmen. Automatiseren is vandaag het antwoord om enerzijds de schaarste aan technische profielen op de arbeidsmarkt in te vullen en anderzijds naar een rendabele productie van zelfs enkelstuks te evolueren. Met andere woorden, technologie ten dienste van mensen. Door uw operator, productieleider of technisch tekenaar alle mogelijke informatie op een gouden schoteltje aan te reiken, zal hij efficiënter dan ooit tevoren zijn taken kunnen uitvoeren. Geen mooier voorbeeld dan maatwerkbedrijf WAAK dat dankzij automatisering het werk maakbaar kan maken.

Dan rest enkel nog de vraag waar te beginnen met investeren? Virtual en augmented reality, big data analyse, cloud, sorteersystemen, cobots, machine learning … de technologie van de toekomst komt in vele gedaanten en vormen. Laat daarom de aanstormende editie van Machineering als manna uit de hemel zijn. U vindt er niet alleen de technologische neusjes van de zalm inzake machinetechnologie, u kan er ook ontdekken wat u nodig heeft in uw metaalbewerkingsbedrijf om de takenlijst van uw medewerkers zinvoller dan ooit in te vullen om meer rendement uit uw productie te halen. Ga en dompel u onder in de technologische ontwikkelingen van vandaag en morgen. Put er de inspiratie en het vertrouwen om ze ook bij u op de werkvloer in realiteit om te zetten. Op deze pagina’s kan u alvast proeven van wat u in Brussels Expo zal tegenkomen.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: