Magazines / Nr 01 2020

Nr 01 2020

De (nabije) toekomst voor het grijpen

Stond u ook zo te popelen om aan het nieuwe jaar te beginnen? Ergens tussen de rijkelijk gevulde kersttafels en dat vertrouwde geluid van klinkende glazen in, beginnen toch altijd weer plannen te rijpen voor de toekomst. Nabij en veraf. Een idee, of misschiens zelfs nog dat niet dat langzaam aan het broeden gaat. Mijn eerste week van 2020 stond in het teken van digitalisering. Software om de administratie te automatiseren en inzicht te krijgen in mijn werkzaamheden. Of hoe de wereld van metaalbewerking en van aanslagen maken op een klavier soms ook dicht bij elkaar kunnen liggen. Alle voorspellingen duiden immers op eenzelfde trend voor de maakindustrie in 2020: verder automatiseren en digitaliseren.

U hoeft niet eens ver vooruit te kijken om alle nieuwe ontwikkelingen op dat vlak op een presenteerblaadje aangereikt te krijgen. Begin februari worden ze gebundeld in Kortrijk Xpo voor de eerste editie van Prototyping-MNE. U was nog maar net vertrouwd met de term Machineering of u krijgt er alweer een nieuwe naam bij? Maar wie al vertrouwd was met de thematische verbreding die Machineering voor ogen had, de transformatie van materialen, zal zien dat het een logische is. Net zoals vroeger (nabij en veraf) elke machine op zichzelf werkte op de productievloer, fungeerden ook de afdelingen van een bedrijf als eilanden. Wie Industrie 4.0 in de praktijk wil brengen en zijn machines verbindt met elkaar en met hogerliggende systemen, doet er goed aan om ook zijn volledige bedrijfsvoering op die geconnecteerde manier aan te pakken.

Daar liggen eigenlijk de kiemen van Prototyping-MNE. Wie wil innoveren en met een nieuw stuk naar de markt of een klant gaan, moet altijd de rendabiliteit voor ogen houden. Een prototype moet daarom al rekening houden met de maakbaarheid verder in de keten en eigenlijk met alle diensten die erop verleend moeten worden tijdens de levensduur, van simpel onderhoud tot complexe nieuwe Industrie 4.0 businessmodellen. R&D en de productievloer moeten met andere woorden meer dezelfde taal leren spreken. Want wie ook zo slim is om de feedback van de machines en van de operatoren weer terug te koppelen naar zijn ontwerp, zal zijn producten voortdurend kunnen optimaliseren voor een hogere efficiëntie, kwaliteit en rendabiliteit. Dat is wat Protoyping-MNE u wil tonen bij een goed gesprek. Netwerken staat centraal.

Waarom digitalisering net in een wereld van geconnecteerde machines en afdelingen cruciaal is, heeft alles te maken met de single source of truth die het biedt. Een gemeenschappelijke database als ruggengraat van een maakbedrijf, zodat iedereen in real-time steeds over de juiste informatie beschikt. Papier kan dit helaas nooit garanderen. Maar het hoeft daarom nog niet overbodig te zijn. Wij houden er aan vast om u op papier (en online) dit jaar blijvend te informeren over het reilen en zeilen binnen uw sector en de belangrijkste evoluties. Of hoe de wereld van metaalbewerking en aanslagen maken op een klavier dicht bij elkaar liggen.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: