Magazines / Nr 02 2016

Nr 02 2016

Gezocht: productiedirigenten
Zelfs de zon liet zich van haar meest stralende kant zien boven de hallen van de Jaarbeurs in Utrecht. Deze editie van de TechniShow had werkelijk alle wind in de zeilen. De organisatie had samen met de exposanten gezorgd voor een attractief programma dat gehoor gaf aan de verzuchtingen van de industrie. De bezoekers tekenden dan ook graag ‘en masse’ present. Niks dan druk bewandelde gangpaden en goed bezochte standen op de beursvloer, wat uiteraard tot grote tevredenheid stemde.

De TechniShow bewijst wat ook de naakte cijfers al toonden: de maakindustrie geraakt stilaan weer op kruissnelheid. De orderboekjes van de meeste bedrijven zien er goed gevuld uit voor de komende maanden. Het enige wat tot voor kort nog leek te ontbreken was een tikkeltje vertrouwen in een goede afloop voor de rest van het jaar en de jaren die volgen. Op de TechniShow bleek het geloof in eigen kunnen weer grotendeels teruggekeerd. De exposanten zagen bezoekers met heel concrete investeringsplannen, klaar om de handschoen op te nemen en wereldwijd de concurrentie aan te gaan.

Dat betekent in de eerste plaats oplossingen om een kortere doorlooptijd te realiseren. Het draait vandaag niet meer om het opdrijven van het vermogen van machines om meer producten in een uur te verwerken. Neen. Men zoekt vooral naar slimme oplossingen die de tijd dat machines niet aan het werk zijn drastisch kunnen inkorten. Een sleutelelement hierin is een goed softwarepakket om de productie te dirigeren. Met de toegenomen complexiteit van producten en de steeds kleiner wordende series, moet de programmeertijd naar beneden om rendabel te blijven. Zowel machinefabrikanten als softwareleveranciers toonden tijdens de TechniShow wat ze in huis hebben om metaalverwerkers hierin bij te staan.

Want aan de vooravond van Industrie 4.0 zal iedereen die wil overleven stappen moeten zetten om zijn productieapparaat verder te digitaliseren. Kmo’s zagen software in het verleden misschien als een noodzakelijk kwaad, een vervelende kost. Niks is minder waar, er bestaan uitstekende pakketten, geschoeid op de leest van een kmo, die zichzelf bovendien snel terugverdienen. Morgen zal software het instrument bij uitstek worden om winst te boeken: door het terugdringen van de foutenlast, door het inkorten van de doorlooptijd, door het beperken van de machinestilstand … Kortom door het stroomlijnen van alle processen doorheen de bedrijfsvoering. Mis de boot niet. De pioniers varen vandaag al uit om nieuwe domeinen te veroveren.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: