Magazines / Nr 02 2017

Nr 02 2017

Zaadjes van innovatie
Voetballes moeten ze ons niet meer geven, maar we kunnen wel nog iets anders van onze noorderburen leren. Dat aangeboren chauvinisme mag op de bescheidener Belg dan wel niet altijd de beste indruk maken. Toch zou een sprokkeltje trots op eigen verwezenlijkingen zeker niet misstaan in onze contreien. Want als het op de maakindustrie aankomt, hebben we heel veel om trots op te zijn. Niet in het minst om onze innovatiekracht, in producten en processen. En dat schuilt niet alleen in grote revoluties die de metaalwereld op zijn kop zetten. Die komen trouwens maar een paar keer in een mensenleven voor. Neen, de ware innovatiekracht van een industrie zit hem in die kleine en grote verbeteringen die haar net dat streepje voor geven op concurrenten. In het bedenken van nieuwe ideeën. In het steeds met een frisse blik blijven kijken naar verworvenheden uit het verleden.

Het lijstje met Belgische Nobelprijswinnaars mag dan vrij kort zijn, net voldoende voor een elftal zonder bankzitters, toch kwamen we de voorbije eeuwen met talloze uitvindingen op de proppen. Van asfalt en kunststof, over de oerknaltheorie en rolschaatsen tot de saxofoon en de verbrandingsmotor, en ja zelfs de huidige anticonceptiepil. We brengen als maakindustrie echter te weinig naar buiten wat onze grootste verwezenlijkingen vandaag zijn. Hoe sterk we geworden zijn in efficiëntie en kwaliteit ter compensatie van onze loonhandicap. Vanwaar dan die bescheidenheid? Enerzijds wordt ze ingegeven door de vrees voor het namaakgedrag van de concurrentie, maar anderzijds ontbreekt die trots, dat besef van wat voor geweldig huzarenstukje er net op de mat gelegd is. En innovatie kan werkelijk achter elke bedrijfsmuur schuilgaan, zowel bij beursgenoteerde multinationals als bij de famile-kmo om de hoek. Laat u in uw zoektocht dus vooral niet leiden door louter het uiterlijk van die bedrijfsmuur.

In deze editie kan u lezen hoe verschillende bedrijven groeien en bloeien dankzij zaadjes van innovatie die gepland werden. Dat hoeft niet altijd van de grond af. Men kan, zoals Isaac Newton het parafraseerde, ook vertrekken vanop de schouders van reuzen. Een mooi voorbeeld is Van Heyghen Staal uit Evergem. Het staal service center heeft een koudnawalstuig weliswaar niet zelf uitgevonden. Wel bedacht de onderneming hoe ze het koudnawalstuig in een ontrollingslijn kon inwerken en hoe ze het moest parametriseren om alle spanning uit plaatmateriaal te krijgen. Resultaat? De klanten kunnen onbezorgd een stuk sneller snijden. Een sterk staaltje van technisch kunnen dat hopelijk in september met een Europees patent zal bekroond worden. Hoe mooi dat een dergelijke innovatie voor eeuwig het label made-in-Belgium zal mogen dragen.

Onze lekkere pralines (nog zo een Belgische uitvinding), frieten en bieren, zijn al over de hele wereld vermaard. Het wordt nu hoog tijd dat ze op een internationaal niveau kennismaken met wat onze maakindustrie allemaal niet kan verwezenlijken. Laat het ons weten, we dragen het graag voor en met u uit.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: