Magazines / Nr 02 2019

Nr 02 2019

Machines leren maken

Wie zich al zorgen maakte dat robots onze jobs zouden komen stelen, kan zich (onterecht overigens) het hoofd breken over een nieuwe vijand. Dat artificiële intelligentie gebombardeerd werd tot hoofdthema van de afgelopen Hannover Messe bewijst dat deze technologie zijn kinderschoenen stilaan ontgroeid is en zich voorbereid op de industriële praktijk. De metaalbewerkingsindustrie zal niet aan deze hype, trend of evolutie, noem het zoals u wil, kunnen ontsnappen. En dat hoeft ook niet, want het opent de deur naar weer meer mogelijkheden voor het rendabel produceren van kleine series

Maar vergis u niet. Dit wil allerminst zeggen dat operatoren aan bewerkingsmachines zich vanaf 2019 een uitstervend ras mogen noemen. Integendeel, de komende jaren zal de kennis en expertise van uw medewerkers meer dan ooit nodig zijn en meer dan ooit het verschil maken. De sprongen voorwaarts in technologie zijn er stuk voor stuk op gericht om het leven aan de machine aangenamer te maken en de kans op perfectie te verhogen. Machines mogen dan al een hele hoop taken hebben overgenomen maar wie zal het de machines leren? Hoe zullen ze een fout op het werkstuk kunnen zien? Hoe zullen ze een mankement aan een machine kunnen horen? Metaalbewerking is meer dan eentjes en nulletjes, het draait nog steeds om vakmanschap om het volle rendement uit een machine te halen met de hoogste normen in productiviteit en kwaliteit.

Techniek is dus maar een kant van de medaille. Het zijn de mensen aan de machine die de technische grenzen van het kunnen zullen verleggen op de werkvloer. Met behulp van bijvoorbeeld software. Als de voorbije editie van Machineering ons iets getoond heeft, dan is het wel dat digitalisering de weg van de toekomst is en de weg naar artificiële intelligentie. Door al uw contacten, producten, processen en kennis te verankeren in een digitale wereld zal u de stap gezet hebben naar een zo efficiënt mogelijke bedrijfsvoering. Die eentjes en nulletjes zijn niet geheel zonder nut om menselijke fouten ter vermijden, tijdsverlies tegen te gaan en de kwaliteit consistent op te drijven. CAM-software met zijn geïntegreerde simulatiemogelijkheden kan waken over de maakbaarheid van uw CAD-tekening en de best mogelijke programmering van uw machines. U kan er alles over lezen in ons dossier.

Dat zal pas het begin zijn. In elke nieuwe machine die bij u op de werkvloer komt, zal een stukje extra intelligentie geïntegreerd zijn. Ze zullen kunnen leren uit hun fouten, slimmer worden van de extra gegevens uit het productieproces waarmee u hen voedt met één duidelijk doel voor ogen: het verbeteren van de productiviteit, de kwaliteit, de efficiëntie en de veiligheid. Dus zorg ervoor dat u een perfecte leermeester kan worden. Stimuleer de technische kennis bij uw medewerkers. Daag hen uit om de grenzen van het maakbare te verleggen. En vergaar alle kritieke gegevens in uw bedrijfsprocessen, op de werkvloer en daarbuiten, om klaar te zijn voor artificiële intelligentie.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: