Magazines / Nr 02 2020

Nr 02 2020

Boeiende tijden

Heeft u zich al verveeld de eerste maanden van het jaar? De maakindustrie draait nog steeds op volle toeren, veel voorspellingen ten spijt, en de meeste bedrijven hebben hun machines goed bezet. Wil dat dan zeggen dat er geen vuiltje aan de lucht is? Dat ook weer niet. Het zijn boeiende en bloeiende tijden voor de maakindustrie. Maar tegelijkertijd moeten we ons wapenen voor wat erna komt. De concurrentie uit het Verre Oosten is immers niet meer zo veraf als we dachten. Dat bleek uit de voorstelling van Chinakenner Pascal Coppens op de afgelopen editie van Prototyping-MNE.

Het zijn niet meer de copycats en charlatans van weleer waarvoor we ze nog graag verslijten. China heeft zijn inhaalrace gelopen en de technologische en intellectuele kloof met het westen gedicht. De belangrijkste innovaties zullen het komende decennium vandaar komen. Dat is toch de ambitie van het land. Dat hoeft heus niet te betekenen dat Europa en haar bedrijven uitgeteld tegen het canvas liggen. Meer dan ooit moeten we werk maken van snelheid, kwaliteit, modulariteit en nieuwe businessmodellen en diensten voor afnemers. Dat is hoe we het verschil kunnen en zullen moeten maken. Dat is hoe we relevant blijven. En dat is waarom we digitalisering als rode draad zullen moeten introduceren op de werkvloer.

Overigens kon er niet naast deze trend van digitalisering gekeken worden op de voorbije editie van Prototyping-MNE. Als nieuwkomer toonde dit event hoe geslaagd een huwelijk tussen ontwerpen en maken kan zijn en hoe belangrijk digitalisering is om alle schakels van de ketting te verstevigen. Want die is maar zo sterk als zijn zwakste schakel, weet u wel. Op de TechniShow mag u zich aan hetzelfde liedje verwachten. Digitalisering leidt tot meer data leidt tot meer inzicht leidt tot meer efficiëntie, kwaliteit en kostenbesparing. Kortom slim verspanen, plaatbewerken, lassen, oppervlaktebehandelen … is wat ons de komende jaren als metaalbedrijven te doen staat. En het is hoog tijd, want het is niet Europa dat de dans in Industrie 4.0 leidt. Wist u dat China dit jaar in verhouding meer robots zal hebben dan Duitsland?

Wie nu niet inzet op Industrie 4.0 loopt het risico in de toekomst opdrachten te mislopen. Want het zijn net de klanten die de lat waaraan hun bestellingen moeten beantwoorden steeds wat hoger leggen. Maar het grote probleem met Industrie 4.0 is dat het niet op het winkelrek ligt te wachten om gekocht te worden. Het is een nauw samenspel van verschillende componenten in functie van uw productieproces. Om maakbedrijven te helpen het overzicht te behouden over de beschikbare opties werd in Nederland het Smart Machining Platform opgericht, dat zich op de TechniShow zal tonen aan het grote publiek. Zij willen ondersteunen met onafhankelijk en objectief advies en één aanspreekpunt zijn voor één geïntegreerde Industrie 4.0-oplossing.

Misschien een bezoekje waard?

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: