Magazines / Nr 03 2016

Nr 03 2016

Toekomst in het vizier
Wat de toekomst brengt, dat weet niemand. Immers, glazen bollen bestaan niet. Maar wat zou u doen mocht er zo een waarzegger uw pad kruisen? Ongetwijfeld zou de rationele kant van uw brein hem geen blik waardig gunnen. Succes in de maakindustrie van vandaag is niet gestoeld op bijgeloof. Hard werken aan efficiënte productieprocessen en kwalitatieve producten, dat maakt het verschil. Toch? Maar zou niet een klein, diep verscholen stukje van uw hersenpan dat bedwelmend effect van die sferische vorm voelen branden? Om een tipje van de sluier te lichten. Om te weten wat de juiste weg is voor u en uw medewerkers. Baat het niet, dan schaadt het niet. Toch?

Hoe uw bedrijf de komende jaren zal presteren, kan geen glazen bol beter voorspellen dan uzelf. Maar om te weten waar het met de maakindustrie naartoe gaat, daar bestaan wel instrumenten voor. Zonder magische krachten weliswaar. Noem het eerder antennes waarvan de wortels diep in de industriële bodem reiken en de takken zich breed over de sector uitspreiden. Een zo een voelspriet is het World Manufacturing Forum, een jaarlijks event dat de maakindustrie de spiegel voorhoudt van wat er zal broeien de komende jaren.

Deze trends worden niet zomaar uit de lucht gegrepen of ontcijferd uit de geschriften van Nostradamus. Ze komen overwaaien uit de interne keuken van bedrijven die wereldwijd technologisch vooroplopen. Hoe zij vandaag hun productieprocessen inrichten is een leidraad voor hoe kmo’s het morgen moeten aanpakken. Want zoveel is wel zeker, kmo’s blijven de ruggengraat van het industriële weefsel vormen. Uiteraard vraagt dit nog een vertaalslag, zowel naar de schaalgrootte als naar de eigenheden van de Belgische industrie. Maar ook daarin staat u niet alleen. Agoria, de federatie van de technologische industrie, helpt mee de eerste stenen van de bedrijven van de toekomst te leggen met zijn Made Different programma.

Wat zal de toekomst nu brengen? Op het World Manufacturing Forum stond de digitalisering van de industrie centraal. Wie digitale data het best weet aan te wenden zal een industriële voortrekker worden. Niks nieuws zult u misschien denken, maar heeft u al stilgestaan bij hoe verstrekkend dit kan gebeuren. Productieprocessen die over verschillende vestigingen verspreid over de wereld informatie uitwisselen met elkaar uitwisselen via beveiligde cloudverbindingen. Bosch krikte er zijn productiviteit nog eens 25% mee op. Hoe dicht staat u daar vandaag al bij? Krijgt u reeds al uw machines met elkaar aan de praat?

Budget speelt uiteraard een rol, daar hoeven we niet blind voor te zijn, maar het hoeft allerminst allesbepalend te zijn. Met de stijgende performantie van betaalbare sensoren kan u al heel wat data verzamelen om de eerste stap naar een gestroomlijnder proces te zetten. Want loop eens mee met uw producten doorheen de volledige procesketen. Reken intussen uit hoeveel winst u zou kunnen pakken door de tijden in te perken dat ze naast een machine of in een magazijn op de volgende bewerking liggen te wachten. Nog voor u terug aan uw bureau bent, heeft die data zich al terugverdiend.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: