Magazines / Nr 03 2018

Nr 03 2018

Volle kracht vooruit
Het werkt aanstekelijk. Zoveel blijde gezichten verzameld op één locatie. Dat de TechniShow bulkte van enthousiasme heeft alles te maken met de gunstige wind die de metaalsector momenteel in de zeilen voelt. Het inspireerde de leveranciers van technologie en diensten voor metaalbewerkers alvast tot een karrenvracht aan innovaties. Geen seconde te laat. Want hoe meer de consument en zijn eisen veranderen, hoe meer ook de maakindustrie zijn huid moet afwerpen en zich transformeren tot de fabrieken van de toekomst. En daarvoor zijn andere, slimmere oplossingen nodig.

Dat hier de aloude strategie van automatiseren wordt aangekoppeld, hoeft niet te verwonderen. Wel moet u er even bij stilstaan dat hoe u dat het beste in de praktijk kunt brengen toch verschilt van wat u bijvoorbeeld nog kent uit het vorige decennium. Toen bestonden er bij wijze van spreken nog seriegroottes, vandaag neemt de consument enkel nog genoegen met een op zijn leest geschoeid product. Ook u als metaalverwerker ontsnapt niet aan deze trend. Uw klanten zijn evenzeer tuk op maatwerk, al was het maar door het aanbrengen van een code die doorheen hun productieproces perfect te traceren valt.

Het blijkt in elk geval een cruciaal kantelpunt in de manier van werken. De snelheid van produceren wordt stilaan van ondergeschikt belang ten opzichte van de snelheid van wisselen tussen producten. Met andere woorden, flexibiliteit dring zich meer en meer op het voorplan. Stilstandtijden worden niet meer geduld. En dat hoeft heus geen slecht nieuws te zijn voor kmo’s. Niet dat automatiseringsoplossingen nu voor een prikje in de aanbieding staan. Maar het enorme budget dat de volautomatische lijnen in pakweg de auto-industrie opslorpten zal ook niet op het prijskaartje staan. Bovendien is ook een beetje chauvinisme op zijn plaats. Met RoboJob heeft België een van de technologieleiders in het automatiseren van verspaningsmachines in zijn rangen.

Maar dat is lang niet de enige aanbieder van flexibele automatiseringsoplossingen of het enige type dat uw productie vooruit kan helpen. De hallen van de Jaarbeurs in Utrecht raakten er gemakkelijk mee gevuld en dan spreken we nog niet over al dat lekkers dat de Hannover Messe in petto had eind april. Misschien niet altijd in concreto gericht op metaalbewerking, maar wel zeer duidelijk in het waarmaken van dezelfde missie: geïndividualiseerde massaproducten rendabel kunnen produceren. Dat digitalisering hierin het sleutelwoord vormt had u zelf wel al kunnen raden. En dat ook de link naar de cloud nooit veraf is waarschijnlijk ook. Maar weet u ook hoe u er dan precies aan moet beginnen?

Dat is misschien nog de grootste drempel om over te geraken: erin vliegen, een pad uitstippelen naar slimmer produceren. Het is immers geen evidentie om te weten welke technologische keuzes de beste garantie geven op concurrentiële voordelen op lange termijn. Noch is het te voorspellen hoe snel die technologische trein alweer zijn volgende station zal bereikt hebben. Maar we hebben hier in België toch betrouwbare treinconducteurs zitten. Organisaties als Agoria en Sirris houden de vingers aan de pols om u voor te bereiden op welke richting uw productieproces moet uitstomen.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: