Magazines / Nr 04 2017

Nr 04 2017

Winst rapen in de periferie
De corebusiness van een metaalbewerker is en blijft metaal bewerken. Hier trappen we een open deur mee in. Maar uw product, of dat nu een halffabrikaat is of volledig afgewerkt, is wat op het einde van de rit doorheen uw bedrijf geld in het laatje zal brengen. Het machinepark krijgt dan ook alle aandacht en gaat lopen met het gros van de investeringen. Terecht, een bewerkings­machine die sneller en kwalitatiever werkt dan die van de buurman geeft ontegensprekelijk een concurrentieel voordeel en is een flinke opsteker voor uw rendabiliteit. Het hogere prijskaartje dat hieraan gekoppeld is zal echter niet elk bedrijf kunnen slikken. Maar het zal wel altijd overweging verdienen, met een afweging van de kosten en baten op korte en lange termijn om op onderbouwde manier te weten te komen of het spreekwoordelijke sop de kool waard is.

Processen aan de periferie van de corebusiness moeten het helaas, in veel gevallen, met minder aandacht stellen. Hier is de kostprijs vaak de enige factor in de discussie, want deze handelingen leveren op zich geen geld op, ze kosten u alleen maar centen. Een mooi voorbeeld hiervan is de logistiek. Terwijl de grondstoffen in het materiaal liggen wachten om bewerkt te worden verdient u er niks aan en hetzelfde geldt voor de producten die wachten op verzending naar de klant. Maar vergis u niet, de rendabiliteit van uw productie zal steeds meer afhangen van de efficiëntie van uw volledige procesketen, ‘vervelende kostenposten’ zoals logistiek incluis. Dat is de boodschap die Industrie 4.0 brengt. Er valt meer winst te rapen door de stilstandtijden van uw machines te beperken dan door ze te vervangen door een nog snellere, kwalitatievere variant. Door alle schakels in de ketting te koppelen, wordt elke stap perfect op elkaar afgestemd en gaat er geen onnodige tijd meer verloren.

Besteed dus bij een volgende investering evenveel aandacht aan wat er zich in de periferie afspeelt. Dit is geen pleidooi om miljoenen in uw logistiek te pompen, integendeel, maar om ze met evenveel zorg te analyseren en de kosten en baten op lange termijn af te wegen. Soms volstaan eenvoudige rekken op maat van uw product, soms zal u meer rendement halen met een volautomatisch torenmagazijn. Elk productieproces is nu eenmaal anders en de groeicurve kan evengoed variëren per bedrijf. En dit gaat niet alleen over de logistiek. Neem alle schakels in uw procesketen met dezelfde zorg in overweging. De koelvloeistoffen die uw productiemachines gesmeerd laten lopen bijvoorbeeld, of de heftrucks die uw intern transport verzorgen, de rolbrug die de rug van uw medewerkers ontziet, het afzuigingssysteem dat uw productieruimte gezond houdt …

Als u één van de grote beurzen die eraan komen, EMO, Schweissen und Schneiden, Blechexpo en Schweisstec, bezoekt, kijk dan ook even rond naar wat er allemaal naast de bewerkingsmachines te zien is. Of blader even door dit nummer, u vindt er al een hele hoop voorbeelden.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: