Magazines / Nr 04 2018

Nr 04 2018

Technologie loopt in de spits
Wie zei er ook alweer dat stilstaan achteruitgaan is? Het is een boutade die nergens meer thuishoort dan in de maakindustrie. Terwijl u het nieuwste paradepaardje voor uw productie binnenhaalt, zijn ingenieurs al druk in de weer met het bedenken van een nieuwe machine die diens prestaties in de schaduw plaatsen. Maar denk niet dat investeren daarom zinloos is, integendeel. De schreden vooruit die technologie maakt, zullen in uw productieproces de lat een stuk hoger leggen en in één klap uw concurrentiekracht vrijwaren.

Een mooi voorbeeld daarvan is de plasmasnijtechnologie. Bij zijn industriële introductie gaf het een uitstekend antwoord op bepaalde beperkingen die inherent verbonden waren aan het autogeen snijden. Vanaf de jaren 90 voelden plasmasnijmachines echter de hete adem van lasertechnologie in de nek, net omdat die machines iets minder warm bliezen. De hoge temperatuur die bij plasmasnijden ontwikkeld wordt en hem tot kampioen kroont in dikke plaat, bleek net zijn achilleshiel in dunne plaat en bij warmtegevoelige materialen zoals aluminium en rvs. Terug naar de tekentafel dan maar, waar de ingenieurs op de proppen kwamen met een betere koeling en een betere beheersing van de gasstroom om het gat weer dicht te rijden met de laser.

Het is niet alleen de concurrentie met andere technieken die de technische vooruitgang stuwt. Nieuwe markten vragen om nieuwe materialen. De ongelooflijke groei die de luchtvaartsector doormaakt heeft de vraag naar titanium stukken als nooit te voren aangewakkerd. Dit materiaal laat zich echter niet zomaar verspanen. Fabrikanten van snijgereedschappen moesten aan de slag om nieuwe concepten te bedenken om de capaciteit en de productiviteit te stuwen bij leveranciers en toeleveranciers. Want aan de groei zal de eerstkomende decennia nog geen einde komen. Nieuwe gereedschappen dus en aangepaste coatings, maar evengoed nieuwe softwarestrategieën om het volle rendement te halen. Innovatie zal steeds vaker liggen in het samenspel van verschillende factoren.

Technologie kan ook ter hulp snellen om niet-productiegerelateerde problemen op te lossen. Lassen, bijvoorbeeld, al jaren te boek als een knelpuntberoep, kreeg een technologisch duwtje in de rug om de attractiviteit te helpen verhogen. Met virtueel lassen introduceerden fabrikanten augmented en virtual reality ter vervanging van lasspatten en lasrook. Een spelelement dat een aantrekkingskracht op jongeren moet uitoefenen en ze moet verleiden om de schoonheid van het lassen te zien. Het is een complementaire manier om naast het klassieke spoor de lassers van morgen op te leiden, die onze metaal-
bedrijven en opleidingsinstituten bovendien minder tijd en geld zullen kosten. Winst op alle banken dus.

En voor wie zelf een technologische sprong vooruit wil maken, maar door de bomen het bos niet meer ziet is het ideale tijdstip aangebroken. Het najaar betekent voor de metaalindustrie de traditionele afspraak met de grote beurzen. EuroBLECH, Welding Week, AMB … u vindt er overal de machines en de partners die uw productie mee naar een hoger niveau zullen tillen.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: