Magazines / Nr 04 2020

Nr 04 2020

Let it flow, let it go

Zaten de orderboekjes in tot juni nog goed gevuld bij de meeste metaalverwerkende bedrijven, dan loopt het dit kwartaal toch minder van een leien dakje. De metaalsector heeft dit kwartaal in uitgesteld relais zwaar te lijden gehad onder de rake klappen die de coronacrisis overal ter wereld heeft uitgedeeld. Vooral in Frankrijk en Duitsland, waar de automobielindustrie van oudsher sterk vertegenwoordigd is, waren het soms zelfs uppercuts. In Duitsland alleen al zouden er volgens cijfers van vakbond IG Metall 300.000 banen verloren gaan door Covid-19.

In België valt de schade dan in vergelijking goed mee, met name omdat de bouwsector blijft draaien en metaalhandelaren daar hun producten nog kwijt kunnen. Voor metaalverwerkende bedrijven ligt dat anders. Zij voelen meer onzekerheid over hoe ze hun orderboekjes weer gevuld gaan krijgen. Als gevolg zetten veel bedrijven uit onzekerheid voorlopig de knip op investeringen. Nochtans is nu het moment daar om de efficiëntie van uw productie op te drijven en uw marges te proberen verhogen. Corona heeft immers veel bedrijven ook de tijd gegeven om even op adem te komen. Wie zijn werkzaamheden moest staken of op een lager pitje verder zetten, kon van de luwte profiteren om, zonder de stress van de dagelijkse werkzaamheden, zijn processen onder de loep te nemen.

Misschien ontbreekt nu wel even de durf om voor nieuwe machines te kiezen, maar dan nog ­liggen er mogelijkheden om de efficiëntieslag te winnen. De metaalsector moet het intussen al even hebben van een ‘high mix, low volume productie’. Kleine series dus die veel productwissels met zich mee­brengen. De meeste winst zal dan niet behaald worden door een nog snellere machine neer te planten, maar door een optimale flow van magazijn naar machine of van machine tot machine te creëren. Let it flow, let it go, u kan het ongetwijfeld wel mee neuriën, maar past u het ook al in uw productie toe? Is uw orderapparaat perfect afgestemd op uw productieapparaat? Hoe snel vindt iedereen zijn gereedschappen en materialen terug in het magazijn? En staan uw machines in de juiste volgorde op de werkvloer of gaat er veel tijd verloren tussenin.

Wie zijn wissels gesmeerd kan laten lopen, kan dus als winnaar uit deze coronacrisis komen. En er zijn voldoende tools voorhanden om die sprongen voorwaarts te maken. Een ERP-pakket bijvoorbeeld dat uw volledige administratie naadloos stroomlijnt. Of software om uw plaatbewerkingsmachines zodanig aan te sturen dat de eigenlijke productie van stukken en de bediening van de machines een koud kunstje wordt. Om u inspiratie te geven vindt u in deze editie het voorbeeld van Thyssenkrupp Materials Belgium Division Laser Works dat zelfs in deze moeilijke tijden zijn groei onvervaard verder zet. Of lees ons dossier rond opslagsystemen en ontdek hoe u door een efficiënt ingericht magazijn ook enorm veel voordelen kunt rapen. Of ontdek het verhaal van DK Metal, waar ze het verschil maken met branie en hard werken.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: