Magazines / Nr 05 2017

Nr 05 2017

Maakindustrie laat in zijn kaarten kijken
Het najaar is in metaalland traditioneel het seizoen voor de grote internationale metaalbeurzen. In september stonden al de EMO en Schweissen & Schneiden geprogrammeerd. Straks volgt nog de Blechexpo voor alles wat plaatbewerking aangaat. Vanuit heel de wereld wordt reikhalzend uitgekeken naar deze momenten. Het percentage aan buitenlandse bezoekers neemt zelfs nog elke editie toe. En dat heeft alles te maken met de barometer die ze vormen. Een goed gevulde en druk bezochte beursoppervlakte zegt namelijk iets over de conjunctuur die er op dat moment heerst.

Als we op de cijfers van de EMO en Schweissen & Schneiden mogen afgaan, dan belooft de barometer voor de komende maanden een bijzonder mooie nazomer. De aanwezige bezoekers deden er immers aan meer dan alleen maar windowshoppen. De orderboekjes van de exposanten bleken na afloop goed gevuld te zijn, met getekende bestelbonnen en al in heel concrete details gevorderde projecten om in de komende weken te finaliseren. Het wijst erop dat de metaalindustrie enerzijds zijn vertrouwen helemaal herwonnen heeft en anderzijds dat er een momentum heerst. Vandaag wordt de eerste sprong gezet naar een geconnecteerde productie, naar de fabriek van de toekomst. Vandaag is de tijd rijp om te investeren.

Dat bepaalde begrippen terugkeren op vakbeurzen voor elke tak van metaalbewerking, wijst duidelijk dat de neuzen in dezelfde richting staan. Iedereen is het erover eens dat een snellere machine alleen het verschil niet meer zal maken met de concurrenten. Het zit hem in het samenbrengen van alle productiestappen en de juiste strategische keuzes maken. Dat is Industrie 4.0 ten voeten uit. Ieder maakbedrijf moet voor zichzelf gaan bepalen waar zijn toevoegde waarde in deze nieuwe productiewereld zal liggen. Heb ik de scherpste prijzen? Kan ik het snelste uitleveren? Sta ik aan de top met mijn kwaliteit? Zorg ik voor de beste allround prestaties in deze domeinen? De keuze zal bepalen welke lijm er nodig is om alle productieprocessen te verenigen.

Dat is voor morgen. Wie de blik al verder op de toekomst richt, zal zien dat de groeiende intelligentie van machines ook zijn rol speelt op produceren. Eenmaal uw machines, die dan uiteraard gekoppeld zijn, de miljoenen scenario’s van andere parameters in uw productieproces gesimuleerd en geanalyseerd hebben, weten ze exact welk sneeuwbaleffect er bij de minste wijziging zal ontstaan. Dat wordt het nieuwe elan waarop uw productieproces zichzelf dan zal leren sturen en waarbij het met kennis van zaken uw toegevoegde waarde zal realiseren. Maar dat is voor overmorgen. Vandaag gaat het goed. Vandaag stapt u de toekomst binnen.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: