Magazines / Nr 05 2018

Nr 05 2018

Op weg naar de plaatbewerking van de toekomst
Digitalisering. Een begrip waarmee u om de oren wordt geslagen. Dat zal niet anders zijn wanneer u een bezoek brengt aan de komende EuroBLECH in Hannover, het epicentrum van alles plaatbewerking van 23 tot en met 26 oktober. Maar we kunnen er met zijn allen ook niet om heen. De productie van de toekomst zal digitaal zijn of zal helemaal niet zijn. Digitalisering is immers het middel bij uitstek om een hogere machinebezetting te realiseren, de productkwaliteit naar het volgende niveau te brengen of eenvoudigweg om de capaciteit een boost te geven. En dat geldt voor elk bedrijf, de kleinste eenmanszaak om de hoek of de grootste multinational, in elke sector.

Maar hoe begin je daar nu aan? De traditionele wereld van productieprocessen zal moeten geconnecteerd worden via intelligente software. Machines die elkaar informatie voeden en op die manier weten hoe ze uw volledige productieproces zo efficiënt mogelijk kunnen afstemmen. Data ligt dus aan de basis. Data over machines, producten en processen in elke stap van ruwe grondstof tot afgewerkt product. Een rijkdom aan digitale gegevens waarvan elk bedrijf het potentieel in zijn eigen productieproces moet ontgrendelen. Veel van die informatie is reeds aanwezig. U hoeft enkel een manier te vinden om ze naar buiten te brengen en te visualiseren. Verregaand inzicht krijgen over uw productievloer is altijd een goed begin.

Een tweede stap kan de introductie van virtuele modellen zijn. Wanneer uw machines, producten en diensten tot in detail gekopieerd zijn naar een virtuele wereld, zullen er nieuwe wegen voor u opengaan. Zonder 1 gram kostbare grondstoffen te moeten verliezen, kan u op die manier immers al te weten komen hoe maakbaar uw product is. De machines hoeven zelfs nog niet op de werkvloer te staan. U kan digitaal gaan sleutelen aan de best mogelijke oplossing voor uw product en verschillende varianten uittesten. En dit is heus geen toekomstmuziek. Simulatiesoftware maakt een inherent deel uit van programmeringswerk. Denk bijvoorbeeld aan de robot die u leert uw machines beladen, zonder dat hij ergens tegenaan botst. Of de plooibank die al op voorhand signaleert dat een handeling niet mogelijk is. Digitalisering is reeds onze wereld binnen gesijpeld.

In een volgende stap komen de processen aan de beurt. Elk order wordt gedetailleerd bijgehouden in een digitale productieomgeving. Data, gemeten waarden uit processen, afgewerkte producten … vertellen samen een verhaal over hoe uw productieproces vandaag scoort. Dat is de schat aan informatie die u in stap één verovert. In stap drie combineert u de gegevens uit de werkelijke productiewereld met de virtuele modellen die de basis ervoor vormen. Door deze tegen elkaar af te toetsen kan u procesoptimaliseringen op het spoor komen. Eerst per proces, maar in een geconnecteerde productie zal ook de som van het geheel doorwegen. Dan gaat het om het wegwerken van bottlenecks en nodeloze stilstandtijden. En daar zit vandaag meer winst in dat met louter het opvoeren van de vermogens.

Digitalisering dus. Maak er kennis mee op deze pagina’s en op de EuroBLECH.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: