Magazines / Nr 06 2018

Nr 06 2018

Alles is data
Vergeet olie en koffie … data is het nieuwe goud. Dat hoeft u niet eens te verwonderen. Aan elke beslissing die u neemt over uw productieproces ligt steeds een grondig afwegen van feiten ten grondslag. Hoeveel kost een nieuwe machine? Wat zal ze mij opbrengen? Hoelang zal ze mij een concurrentievoordeel geven? Heb ik er het personeel voor? Al kan ook het buikgevoel en een feilloos aanvoelen van de richting van de wind het verschil maken in de industrie. Maar boekhouders en banken verkiezen toch cijfertjes, het begin van alle data.

Maar als u die data nu ook eens in uw productieproces kon gaan oogsten om nog beter geïnformeerd te zijn over wat daar allemaal gebeurt? Want wees er maar zeker van, elke metaalbewerkingsmachine die u staan heeft genereert een ton gegevens. Zelfs die exemplaren die stilaan hun pensioengerechtigde leeftijd naderen. Het ontbreekt de meeste maakbedrijven eigenlijk maar aan twee dingen om dit potentieel, deze schat aan informatie te benutten. Enerzijds een manier om de data uit de machines te krijgen, anderzijds een vertaalknop om de rauwe data om te zetten in mensentaal waar u mee aan de slag kan om uw productieproces te optimaliseren.

Software is in beide gevallen het antwoord, iets wat minder tastbaar is dan een metaalbewerkingsmachine en waar het misschien nog moeilijker de bomen tussen het bos zien is. Er komt immers een resem aan mogelijke oplossingen en aanbieders op u af. Houd daarom steeds een groter doel voor ogen: welke toegevoegde waarde moeten die data mij brengen? Het zal u helpen identificeren welke gegevens er nodig zijn en welke niet. Netwerken kunnen nu eenmaal door een te veel aan data overbelast raken. Dit zijn overigens allerminst zaken die in steen gebeiteld staan. De data die u ontgrendelt en inzet kan leiden tot nieuwe noden en nieuwe antwoorden op de centrale vraag.

Waarom is het vandaag belangrijker dan ooit om data te ontginnen in de productie? Dat heeft alles te maken met wat er aan de horizon staat voor morgen. Zelflerende machines, artificiële intelligentie, virtual reality … het zijn stuk voor stuk technologieën die op data steunen. Dit zijn de grote sprongen voorwaarts die eraan komen voor maakbedrijven waarbij machines en robots autonoom beslissingen maken voor een optimale flow in functie van levertermijnen. Waarbij onderhoud predictief wordt. En vooral waarbij uw mensen meer tijd vrij krijgen om zich op andere taken te richten. Hoe u technologie ook aangrijpt, zet ze steeds ten dienste van de mens. Daar ligt in tijdens van schaarste aan technisch personeel, de echte toegevoegde waarde.

In 2018 werden in elk geval de nodige innovaties gelanceerd die aanspraak maken op deze ambities. We hebben er voor u enkele gebundeld in onze noviteiten special. Wie de toon voor 2019 wil zien zetten, die moet eind maart vooral op Machineering in Brussels Expo zijn.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: