- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Een uit de hand gelopen hobby. Zo kan je DK Metal, de zaak van Devid Klein misschien nog het beste omschrijven. De passie voor draaien en frezen doet hem ook na de werkuren nog de handschoen opnemen om vakmanschap in metaalbewerking af te leveren. Het machinepark dat hij op korte tijd verzamelt heeft spreekt echter een duidelijke ambitie naar meer uit. De laatste machine in het rijtje, de ProtoTRAK RMX 3500 bedfreesmachine, zet de stap naar CNC en klein seriewerk, zonder aan flexibiliteit in te boeten. De toekomst lonkt.
Het hard werken werd Devid Klein met de paplepel ingegeven. Hoewel hij actief was als lasser, wist vader Jan, toen hij zijn pensioenleeftijd, naderde zijn echtgenote te overtuigen een draaibank in de veranda te plaatsen. Als hobby zou hij er een stoomtrein mee maken. “Maar dat liep binnen de kortste keren uit de hand”, herinnert Jan Klein zich. De mond-tot-mondreclame dat er in Kontich iemand met een oog voor vakmanschap in verspaning rondliep verspreidde zich snel. Iedereen had wel nog wat stukjes nodig. Vader en zoon besloten de krachten te bundelen en maakten hun zaak in 2016 officieel: DK Metal was geboren.
De draaibank bleek al snel te klein. “Een miskoop. Mijn zoon zag het meteen toen ze arriveerde: die zal niet lang meegaan. Via het internet kan je niet echt voelen wat voor vlees je in de kuip hebt”, legt Jan Klein uit. Een grondigere zoektocht naar een nieuwe bracht hem bij Crispyn uit Maldegem. Het klikte, zowel met de machines als zaakvoerder Jan Crispyn en ze kochten meteen ook een freesmachine. “Mijn zoon en ik zijn het allebei gewoon met kwalitatieve machines te werken. Die vonden we bij Crispyn, maar het waren tegelijk ook betaalbare investeringen, wat belangrijk was voor een beginnende zaak als de onze. En we voelen bij Jan dezelfde begeestering voor techniek. Als we er binnenwandelen is het nooit voor een halfuur.” Toen de machines stilaan dreigden nog meer terrein in te palmen dan de veranda, vonden ze begin dit jaar een onderkomen in een nieuw aangelegd industrieterrein, op een boogscheut van het ouderlijk huis.
Sindsdien begint het atelier, dat er overigens onberispelijk bij ligt, steeds meer op een showroom van Crispyn te lijken. De (voorlopig) laatste toevoeging is de trots van Devid Klein: de bedfreesmachine ProtoTRAK RMX 3500. “Het is mijn droom om op termijn de sprong te kunnen maken naar fulltime zelfstandige. Ik botste echter voortdurend tegen de beperkingen van onze huidige machines. Dat betekende neen zeggen tegen bepaalde aanvragen die binnenkwamen voor complexer werk met contouren of uitkameren. Doodzonde, als je wil groeien. Met de ProtoTRAK RMX 3500 zet ik nu de stap naar CNC en seriewerk, zonder aan flexibiliteit in te boeten. Eenvoudige stukken kan ik nog altijd in een handomdraai conventioneel afwerken. En wat voor mij belangrijk is, het is meer dan gewoon op een knopje duwen. Je hebt nog altijd het gevoel dat de machine in de hand hebt. Wordt het wat complexer, dan kan ik de voeding eenvoudig terugschakelen.”
Na een dagopleiding was Devid Klein vertrokken. “Een goede basis, de rest leer je aan de machine. Door de eenvoud en de gebruiksvriendelijkheid van de ProtoTRAK sturing, blijft de programmeertijd bijzonder kort. Ook zonder kennis van CNC, ben je er zo mee aan de slag. Stuit je toch op een probleem, dan kan je een beroep doen op de prachtige service van Crispyn. Ik ben altijd meteen geholpen, ook als kleine klant.” Door de verhuis en de komst van de nieuwe machine is DK Metal op korte tijd enorm gegroeid. Op een half jaar verdubbelde de omzet zelfs. “Ik had op voorhand gehoopt dat een industriezone fungeert als een soort netwerk. En dat blijkt te kloppen. We hebben al een aantal buren tot grote tevredenheid uit de nood kunnen helpen”, vertelt Devid Klein. Ook Jan Klein is fier op de stappen die zijn zoon gezet heeft. “Had ik het dertig jaar eerder geweten, dan had ik zelf ook mijn kans als zelfstandige gewaagd. Ik ben nu op pensioen, maar ik sta mijn zoon bij in de zaak. Ik heb het voorbije jaar misschien wel harder gewerkt dan ooit. Zij aan zij. Als ik zie hoe hij stukken tot op een duizendste van een millimeter kan afwerken … Ik zou er op zweten, hij doet het uit de losse pols”, besluit Jan Klein trots.