- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
De maakindustrie is de motor van onze export en onze welvaart. Elke job in de maakindustrie creëert er minstens één andere in gerelateerde dienstensectoren. Bijna één op de vier Belgen verdient het inkomen dankzij de industrie. De grootste bijdrage aan die tewerkstelling komt vandaag nog steeds uit de (hoog)technologische sectoren die Agoria vertegenwoordigt. Technologische innovatie stelt onze ondernemingen in staat om zich concurrentieel te differentiëren en die voorsprong te vertalen in toegevoegde waarde, jobs en welvaart.
We kunnen dus stellen dat de maakindustrie en gerelateerde diensten instaan voor een hogere toegevoegde waarde binnen onze economie. Ons land valt qua aandeel toegevoegde waarde sterker terug dan de sterkere economieën binnen Europa, tot onder het Europese gemiddelde. Sinds 2015 zien we echter het positieve effect van maatregelen om onze concurrentiepositie te versterken (onder andere de tax shift en indexsprong), met een stagnatie van het marktaandeel van de maakindustrie, en zelfs een lichte verbetering. De volgende stappen in deze richting zijn dus nodig, want het is echt vijf voor twaalf, als het al niet later is.
De impact van corona op de maakindustrie is, afhankelijk van de sector, immers enorm, en het ziet ernaar uit dat het herstel meerdere jaren zal kunnen duren. Samen met de Universiteit Antwerpen ging Agoria met 25 bedrijfsleiders uit de maakindustrie diepgaande gesprekken aan over de bijkomende uitdagingen die voortvloeien uit Covid-19. En er blijven andere permanente uitdagingen. Zo belemmert het tekort aan geschoolde profielen de groei van bedrijven. Als we de investeringen willen blijven aantrekken, moeten we verder inzetten op een gunstig sociaal klimaat, de gezamenlijke weg voorwaarts. En uiteraard, de uitdagingen rond files, energiebevoorrading en meer recent materiaaltekorten en stijgende prijzen, blijven actuele thema’s.
Agoria roept bedrijven op om zich te transformeren tot een crisisbestendige en veerkrachtige onderneming, een versnelling hoger te schakelen in digitalisering waar toegevoegde waarde gecreëerd kan worden, en om zich af te stemmen met de Europese agenda voor geprioriteerde technologieën. Overheden wordt gevraagd om blijvend in te zetten op maatregelen die onze bedrijven de nodige zuurstof geven, en om te streven naar een leidende positie en industrieel relevante technologische excellentie. De basis van de maakindustrie verdient het om aanzienlijk verstevigd te worden, zodat we onze technologische excellentie nog beter kunnen benutten.
We hebben er daarom alle belang bij om de competitiviteit van onze bedrijven te vrijwaren om hen hier te kunnen houden, maar ook volop te investeren in de industrie om hun productiviteit en innovatie te verhogen. Het welslagen van een doelgericht relanceplan dat een productiviteitsverhoging met zich meebrengt, is onontbeerlijk. 10.000 jobs in de industrie doet de uiteindelijke toegevoegde waarde met 2.25 miljard euro stijgen. Het loont dus om het economisch beleid te richten naar werkgelegenheid in de industrie. Bovendien wordt bijna 70 % van de in België geproduceerde goederen geëxporteerd. Het afdwingen van een gelijk speelveld in multilaterale handelsregels is een absolute prioriteit die echter niet mag leiden tot plat protectionisme.
Wist u dat de kans groot is dat binnen een straal van 100 km rond uw huis de onderdelen van uw nieuwe auto ontwikkeld en geassembleerd worden? Of landbouwmachines die letterlijk mee het brood op de plank brengen? Of hoogtechnologisch weefmachines die u een nieuwe broek bezorgen? … We zijn als land echt goed in het ontwikkelen en produceren van dingen die ons leven makkelijker en beter maken. Laat ons daar terecht fier op zijn en dit ook koesteren! De maakindustrie doet er echt wel toe!