- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Lasersnijmachines zijn zodanig snel geworden, dat gebruikers ook moeten kijken hoe ze dat helse tempo kunnen volgen. Automatische opslagsystemen worden daarom steeds populairder. Ze zijn een ideale investering om de volledige productieflow in het atelier te verbeteren. In dit artikel zetten we de voornaamste aandachtspunten even op een rij.
De lasersnijmachine is vaak de eerste stap in het productieproces bij plaatbewerkers. Een goed vertrekpunt dus om de flow van zowel grondstoffen als afgewerkte stukken te beginnen uittekenen. Want de productiviteit van uw lasersnijmachine zal afhangen van hoe efficiënt u die naar en van de machines krijgt. Dat heeft alles te maken met de oprukkende fiberlasers, die een fenomenale snijsnelheid combineren met korte wisseltijden. Een winst in tijd die voor steeds meer toepassingen geldt, aangezien ze steeds meer toepassing krijgen, ook in hogere diktes dankzij de hogere vermogens. Maar wie daarvan optimaal wil profiteren, zal dus ook moeten kijken naar slimme manieren om de belading en ontlading van lasersnijmachines te automatiseren.
Hoe dringend de nood daaraan is, komt u te weten door twee vragen te stellen: laat de flow van grondstoffen u toe om uw machine optimaal te benutten, of staat ze vaak te wachten op platen om verder te kunnen produceren? En hoe ziet uw productieproces eruit na het snijden? Wat zijn daar de pijnpunten en wat is hun impact? Want de flow in uw atelier gaat natuurlijk verder dan alleen die lasersnijmachine die aan het begin staat. U doet er goed aan het totaalplaatje van bewerkingen en bewegingen voor ogen te houden om tot de juiste keuze van een automatisch opslagsysteem voor uw bedrijf te komen, of te beslissen hoe uw bestaande oplossingen kunnen worden opgeschaald.
Maar waarmee moet u verder rekening houden? Alles begint met het aantal materiaalreferenties (materiaalkwaliteit, dikte en formaat van de plaat) die bij u over de lasersnijmachine passeren. Dat zal u iets vertellen over hoeveel cassettes u zult nodig hebben. Denk daarnaast na over het aantal stappen die vandaag nodig zijn om de platen uit de opslag te halen en naar de machine te transporteren. Gebeurt het met vorkheftruck of nemen rolkranen dit taakje op zich? En wat is de impact ervan? Hoe zit het met de ergonomie en veiligheid voor uw medewerkers, of gebeurt het vaak dat het beladen tot schade aan het materiaal leidt? Neem ook nota van hoeveel tijd het kost om de platen in de machine te laden en hoelang het snijden dan stilligt. De antwoorden op deze vragen geven u dan een idee in hoeverre een geautomatiseerd opslagsysteem u vooruit helpt en welke afmetingen dat ongeveer moet hebben.
Dat het antwoord op ‘heb ik een automatisch opslagsysteem nodig’ vandaag sneller ja luidt, heeft te maken met de toegenomen productiviteit van de lasersnijmachines. Ze zijn zodanig productief geworden dat een opslagtoren cruciaal is om de autonomie te verhogen en het tempo van de machine bij te houden.
Wie kiest voor een geautomatiseerde oplossing enkel vooraan de machine, verschuift zijn bottleneck eigenlijk maar een heel klein beetje. Want ook het ontladen van de tafel moet even snel kunnen gebeuren om de volle productiviteit van de lasersnijmachine te benutten. Daarvoor bestaan er verschillende oplossingen. Van de opslag van het volledige skelet in de opslagtoren om later uit te sorteren, tot een robot die dat taakje meteen op zich neemt nadat het skelet is doorgeschoven naar een ontlaadtafel en alle gesneden stukken uitsorteert op palletten.
Het voordeel van een geautomatiseerde oplossing is dat u het bos door de bomen van al die batches blijft zien. Alles wordt immers digitaal geïdentificeerd en bijgehouden, zodat u altijd weet waar de stukken die u op dat moment nodig heeft zich bevinden in de productie. Data die u weer kunnen verder helpen in volgende optimaliseringen als u zicht krijgt op hoeveel stukken er dagelijks op welke machines passeren en eventuele problemen en productieverliezen die ontstaan in die keten. ■