NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Alles over de werking van manometers

Alles over de werking van manometers

Een manometer wordt gebruikt voor het meten van druk van gas, vloeistof of lucht. De meest gebruikte types maken gebruik van het buisveer principe (Bourdon) en geven de druk aan via een naalduitslag op de wijzerplaat.

Bij veel systemen is het meten van de druk ontzettend belangrijk om de kwaliteit van het proces te bewaken en om een lekkage of drukopbouw waar te nemen. Voordat je een manometer aanschaft is het van belang om meer te weten over de werking. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over hoe ze werken.

Wat zijn de basisprincipes van druk(metingen)?

Druk is een eenheid die de hoeveelheid kracht dat op een oppervlak wordt uitgeoefend aangeeft. De SI- eenheid van druk is Pascal (Pa), maar ook bar en atmosfeer wordt soms gebruikt. Eén Pascal is gelijk aan de kracht van 1 Newton uitgeoefend op een oppervlak van 1 m2. De statische druk is uniform in alle richtingen als het gaat om het meten van vloeistof of gas. Zo is de kracht druk die een stilstaande gas of vloeistof uitoefent op elk punt gelijk.

Bij een bewegende luchtdruk wordt er in de richting van de stroom extra druk uitgeoefend. Dit wordt ook wel dynamische druk genoemd. De totale druk van een stroom, ofwel de stagnatiedruk, is de som van de dynamische en statische druk in die stroom. Wanneer een manometer in de stroomrichting is gepositioneerd dan wordt de totale druk van de stroom gemeten.

Veiligheid van manometers

Voor een maximale veiligheid is het volgens EN 837-2 aangeraden om te kiezen voor een manometer waarbij de maximale werkdruk lager is dan 75% van de maximale schaalwaarde voor constante druk. Bij cyclische druk moet er om veiligheidsredenen gekozen worden voor 65% van de maximale schaalwaarde.

Wordt een manometer gebruikt om de druk bij gevaarlijke media zoals acetyleen, giftige stoffen, zuurstof of brandbare stoffen te meten? Dan is het noodzakelijk om er te kiezen met extra veiligheidsmaatregelenn. Denk bijvoorbeeld aan een manometer met een blow out functie. Bij eventuele lekken of barsten voorkomt de blow out functie aan de achterzijde van de manometer ervoor dat niemand aan de voorkant van de meter wordt verwond.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details