NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Altijd een perfect passende lasnaad bij robotlassen
De juiste technologie zorgt ervoor dat toleranties op componenten worden herkend en gecompenseerd. De naadvolgsensoren uit de iSENSE TRACK ARC serie van Abircor Binzel zijn hierin echte experts, want zij zijn de ogen van de robot.

Altijd een perfect passende lasnaad bij robotlassen

Economisch geautomatiseerd lassen betekent dat elke lasnaad precies moet passen. De juiste technologie zorgt ervoor dat toleranties op componenten worden herkend en gecompenseerd. De naadvolgsensoren uit de iSENSE TRACK ARC serie van ABICOR BINZEL zijn hierin echte experts, want zij zijn de ogen van de robot.

De iSTR ARC naadvolgsensoren van ABICOR BINZEL herkennen zelfs de geringste afwijkingen op het onderdeel en voorzien de geleidingsmachine of lasrobot van actuele gegevens over de positie van de te lassen naad. Het systeem past daarop de baan van het laspistool in real-time aan. Deze sensoren kunnen worden gebruikt om thermische vervorming en afwijkingen, die tijdens de voorbereiding van componenten ontstaan, te compenseren. 

Alle naadvolgsensoren uit de iST ARC serie werken volgens het principe van lasertriangulatie: de sensorkop projecteert een laserlijn op het werkstukoppervlak, de reflectie wordt geregistreerd met behulp van een camera in de sensorkop – de CMOS-camera. De camerasignalen worden geëvalueerd met behulp van beeldverwerkingsalgoritmen en geven informatie over de positie en toestand van de te lassen verbinding door aan de besturing van de geleidingsmachine of lasrobot.

De sensorkop kan zonder gereedschap vervangen worden en dankzij de zwaluwstaartflens is de reproduceerbaarheid van de positie zeer hoog.

Beeldverwerking in de sensorkop

Met de iST ARC-naadvolgsensoren is de volledige beeldverwerkingstechnologie in de sensorkop geïntegreerd. Hierdoor is er geen procescomputer meer nodig. Dit bespaart ruimte in de robotcel. Het zogenaamde breakout-board vormt de interface tussen de sensorkop en de geleidingsmachine of robot, en kan eenvoudig in de bedieningskast worden ondergebracht.

Voeding + data in één kabel

Zowel de voeding als de datacommunicatie tussen de sensorkop en het breakout-board vinden via slechts één enkele verbindingskabel plaats. Op deze manier worden extra interfaces en dus bronnen van fouten tot een minimum beperkt.

Assistentiesysteem voor eenvoudige installatie 

Een leuke, praktische feature is het optionele compacte en robuuste GIO bedieningselement – het zogenaamde Graphical Interactive Operator Device. Hierdoor kunnen noodzakelijke aanpassingen aan de naadinstellingen worden uitgevoerd terwijl u direct naast de lasrobot staat.

Laserintensiteit automatisch geregeld

De automatische versterkingsregeling – Automatisch Gain Control – past automatisch de laserintensiteit, de sluitertijd van de camera en andere parameters aan. Dit vereenvoudigt de instelling van de naadparameters aanzienlijk en vermijdt suboptimale parametrisering.

Eenvoudig onderhoud en herstelling

Het onderhouden en herstellen van de iST ARC is een eenvoudige zaak. De sensorkop kan zonder gereedschap vervangen worden en dankzij de zwaluwstaartflens is de reproduceerbaarheid van de positie zeer hoog. Indien het nodig is, kunnen de inwendige beschermglazen van de laser- en camera-opening direct ter plaatse vervangen worden. 

Offline service voor optimalisaties

De prestaties van uw geïnstalleerde iST ARC kunnen worden verbeterd via de offline optimalisatie: u stuurt ons uw opgenomen lasnaadinformatie, wij sturen u een geoptimaliseerde parameterset terug. Stilstand of dure interventies kunnen zo aanzienlijk worden verminderd.

De naadvolgsensoren van de iST ARC-serie in een notendop:

 • dekken, met een horizontaal gezichtsveld van 15 tot 50 mm, een breed toepassingsgebied af;
 • volgen, afhankelijk van het sensormodel, stompe naden met een minimale spleetbreedte van 0,1 mm;
 • behoeven, dankzij de beeldverwerking​ direct op de sensorkop, geen extra externe procescomputer, wat ruimte in de schakelkast bespaart;
 • kunnen worden gebruikt voor alle gangbare metalen, zoals staal, roestvrij staal en aluminium;
 • maken betrouwbare naadtracking mogelijk dankzij flexibele beeldverwerkingsalgoritmen, ook bij naden met gebogen delen en bij het meerlagenlassen;
 • verminderen de nabewerkingskosten en het afkeurpercentage bij​ geautomatiseerd MIG/MAG-lassen en TIG-lassen;
 • kunnen, via een compact en robuust bedieningselement, ­eenvoudig direct in de lascel ingesteld en bediend worden;
 • zijn uitgerust met beschermglazen en een zogenaamde crossjet om de optische elementen (camera en laser) te beschermen tegen vervuiling van het lasproces;
 • zijn compatibel met de meest gangbare robotmerken en
  PLC-gestuurde machines.

Standummer 4335

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details