NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
De laatste rechte lijn naar TechniShow en ESEF Maakindustrie
TechniShow blijft hét toonaangevende platform in de Benelux als het gaat over industriële productietechnologie.

De laatste rechte lijn naar TechniShow en ESEF Maakindustrie

Nog een beetje geduld en dan is het eindelijk zover, na meer dan vier jaar: op 30 augustus openen Peter Wennink, CEO van ASML, en Theo Henrar, voorzitter van FME, de 2022-edities van TechniShow en ESEF Maakindustrie. De verwachtingen bij de organisatoren zijn hoog en tal van vaste exposanten tekenen present. Dit duo-event staat immers synoniem voor zes hallen aan innovatie, maar ook live demonstraties, educatieve sessies en workshops, een 3D-printplein, guided tours, het Ketentheater, het Innovatietheater, een Formule-1 simulator en bandenwisselwedstrijd, de Innovation Awards….

De 2022-edities van TechniShow en ESEF Maakindustrie worden geopend door Peter Wennink, CEO van ASML, en Theo Henrar, voorzitter van FME.

Branchevereniging FPT-VIMAG, merkeigenaar van de beurs, en Jaarbeurs Utrecht organiseren de eerste editie van TechniShow – en ESEF Maakindustrie – in het post-coronatijdperk en kozen er bovendien voor om die net na de zomervakantie op de agenda te zetten. Dat vraagt toch een ietwat andere aanpak, want de markt reageerde aanvankelijk eerder sceptisch en hier en daar rezen twijfels of dat wel goed zou komen. Maar TechniShow is en blijft het unieke platform voor industriële productietechnologie in de Benelux, waar bezoekers in één oogopslag op de hoogte blijven van alle trends en innovaties binnen de maakindustrie. Intussen bevestigden tal van vaste standhouders hun deelname en dagelijks komen er nog nieuwe aanvragen binnen. 

Op TechniShow zetten fabrikanten hun nieuwste innovatieve ontwikkelingen en bestaande producten in de kijker.

Overzichtelijke hallenindeling in segmenten

Alhoewel sommige vaste exposanten een kleinere standruimte boeken, zullen de hallen 7 tot en met 12 van de Koninklijke Jaarbeurs Utrecht opnieuw goed gevuld zijn. De organisatoren herwerkten alvast hun beursplan. De ingang is in Hal 8 (ESEF in Hal 10). Bij Hal 9 en 11 zal er mogelijkheid zijn om van de ene naar de andere beurs over te lopen. Hal 7 staat in het teken van plaat- en buisbewerking en verbindingstechniek, terwijl in Hal 8 oppervlaktetechniek, zagen, boren en conventioneel verspanen, en werkplaats- en assemblagetechniek aan bod komen. Via Hal 9 rond machinegereedschappen komt men bij thema’s als 3D-printing, meettechniek & vision in Hal 11. Een gedeelte van die hal is ook het mekka van de CNC-machines, en dat loopt door tot in Hal 12, waar ook aandacht is voor productautomatisering. Bezoekers kunnen dus hun route vooraf plannen, maar kunnen op 31 augustus vanaf 11 uur ook kiezen voor een formule met Guided Tours rond de thema’s Productie-automatisering (Henk van Beek – TechniShow Magazine), Verspaning (Tom van der Meer – MTL MetaalMagazine), Plaatbewerking (Eric Weustink – Metaalnieuws) en 3D (Franc Coenen – 3D Print Magazine).

De organisatoren blijven ook de klemtoon leggen op het belang van 3D-printen. Getuige daarvan een Techniek- en Procesplein én een 3D-theater.

Veelomvattend programma

TechniShow en ESEF zijn echter meer dan alleen maar een vitrine voor nieuwe producten. Gedurende vier dagen zijn er immers ook heel wat andere interessante activiteiten. Zo krijgt 3D-printen of additive manufacturing ook tijdens deze editie extra aandacht, met een Techniek- en Processplein én een Theater. 

Er is ook een echte primeur, want de allereerste 3D-geprinte stand staat op TechniShow. In het 3D-theater gaat men dieper in op de mogelijkheden van 3D-printen. Dagelijks zullen vier sprekers inzoomen op bijvoorbeeld het productdesign voor additive manufacturing, 3D-printen versus spuitgieten en industrieel 3D-printen. De klemtoon ligt hier zowel op software als op hardware, en zowel op onderzoeksveld als op praktijk. Sommige exposanten tonen er hun 3D-printtechnologie, terwijl andere de verschillende stappen van het additive manufacturing proces zullen belichten.

Het Ketentheater, georganiseerd door BLMC, is de place to be voor sessies rond enkele belangrijke actuele thema’s, waarmee maakbedrijven te maken krijgen. Zo wordt aandacht besteed aan de manier waarop men met een snelle groei moet omgaan en hoe je er dan voor zorgt dat je mensen, processen en systemen de groei kunnen volgen. De sprekers zullen het ook hebben over de optimalisatie van bedrijfsprocessen om de efficiëntie te verhogen en de succesvolle combinatie van de processen van verschillende bedrijven na een overname of integratie. Tot slot is er ook aandacht voor Smart Manufacturing en hoe bedrijven kunnen omgaan met plotse, hevige veranderingen, bijvoorbeeld door een pandemie of oorlog.

De sprekers in het Innovatietheater leggen dan weer de nadruk op drie thema’s die nauw met elkaar verweven zijn: smart industry, personeel & arbeid, en duurzaamheid & circulariteit. Experts zullen er bijvoorbeeld uitleg geven over wat er op korte en langere termijn nodig is om de maakindustrie te laten floreren.      

Of hoe je aan de slag moet met smart industry. Je krijgt er ook een antwoord op de vraag hoe je ondanks een gebrek aan personeel toch kan groeien én hoe je als bedrijf de stap naar circulair ondernemen kan zetten. Zo delen experts van onder meer ING en TNO hun kennis en zullen voorlopers als Damen Shipyards Group vertellen welke stappen zij zetten om hun operatie future-proof te maken. Wie naast het zakelijke aspect ook zin heeft in een beetje ‘fun’, kan achter het stuur van een Formule 1-simulator gaan zitten om te racen of een andere bezoeker uitdagen voor een wedstrijdje banden wisselen bij Formule 1-wagens. De snelste gaat elke dag met een prijs naar huis. 

Handige app

De organisatoren hebben nog veel werk voor de boeg, maar kijken op geen inspanning om exposanten en bezoekers de noodzakelijke ondersteuning te bieden. Zo werd er een handige app gelanceerd, waarmee men gemakkelijk over de beursvloer navigeert aan de hand van zes blokken – exposanten, bezoekers, programma, sprekers, productnieuws & info en mijn evenement. Als bezoeker kan je zo je beursagenda voorbereiden, afspraken maken met exposanten en andere bezoekers, inschrijven voor bepaalde sessies en zelfs vooraf kennismaken met enkele innovatieve oplossingen van exposanten.    

PROMATT

Zagen van 3D-geprinte stukken

3D-printen of additive manufacturing wint in bijna alle sectoren aan terrein. Staal, aluminium, titanium, nikkellegeringen…: uit welk materiaal uw 3D-geprinte stukken ook bestaan, met de Behringer HBE 320-523 3D en de LPS-T 3D kunt u ze nauwkeurig en efficiënt zagen. Bij grote producten is de verticale LPS-T 3D de juiste machine. Omdat de machinetafel vrij toegankelijk is, kan deze eenvoudig met een kraan worden beladen. Zeker bij het zagen van moeilijk verspaanbare materialen biedt de servogestuurde zaagvoeding een precies en gecontroleerd zaagproces. Een prettig extraatje zijn de hoge zaagprestaties en lange levensduur van de bandzaag, waardoor de operationele kosten dalen. Beide zaagmachines zijn overigens uitgerust met haaksheidbewaking, zodat ze binnen nauwe toleranties kunnen werken. Voor het opspannen en positioneren van de basisplaat zijn diverse systemen beschikbaar. Daarnaast kan de LPS 3D onder andere worden uitgerust met een afzuigsysteem voor dampen en stof en een filtersysteem voor het koelmiddel. Kortom, de HBE 320-523 3D en de LPS 3D zijn complete en door-ontwikkelde machines die voor zeer uiteenlopende toepassingen dienen.

+

DERATECH

Jarenlange ervaring in plaatbewerkingsmachines

Deratech is gespecialiseerd in het ontwerp, de ontwikkeling, de productie, de verkoop en de service van plaatbewerkingsmachines: CNC-gestuurde plaatscharen, plooibanken, ponsnibbelmachines en fiberlasersnijmachines. “Aangezien we zelf het ontwerp doen, kunnen we machines op maat ontwikkelen en bouwen, volgens de behoeften en noden van de klant. We werken vanuit een duidelijke visie om machines tegen een aanvaardbare prijs te bieden, zonder daarbij in te boeten op de kwaliteit van onderdelen en componenten. Daarom worden alleen elementen van West-Europese A-merken gebruikt bij de assemblage van onze systemen. Op elk machine-frame geven we een garantie van 10 jaar. Alle frames worden na het lassen trouwens volledig spanningsvrij gegloeid,” vertelt managing director Nico De Vooght. “Voor ontwerp en productie hebben we een eigen fabriek in China. De eindmontage, testen en service alsook het sturen van nieuwe ontwikkelingen gebeurt vanuit België. We hebben intussen meerdere eigen verkoop- en serviceafdelingen, bijvoorbeeld in Duitsland, Thailand, Australië en China, en een wereldwijd dealernetwerk.”

Met Supera biedt Deratech een reeks all-round fiberlasersnijmachines met formaten van 1500 x 1500 tot 2500 x 10000 mm en een snijvermogen tussen 1 en 8 kW.
+

HERMLE AG

Digitalisering ‘meets’ automatisering 

Voor de Hermle AG is en blijft TechniShow dé vakbeurs in de Benelux voor innovatieve industriële productietechnologie. Ze zijn alvast blij dat ze na een lange periode opnieuw hun volledig assortiment in de kijker kunnen zetten. 

Net als bij veel andere bedrijven neemt de combinatie van automatisering én digitalisering ook bij Hermle een steeds prominentere plaats in. De fabrikant houdt echter te allen tijde rekening met de klanten, die met de meest uiteenlopende vragen komen. Net in de groeisectoren met een verregaande automatisering wordt Hermle het vaakst met Industrie 4.0, Smart Factory en de digitalisering van producten geconfronteerd. Op de TechniShow toont de fabrikant meerdere oplossingen op het vlak van automatisering én digitalisering. Ze streven vooral naar een eenvoudige integratie van automatiseringsoplossingen in toepassingen en sectoren waar men tot op vandaag nog maar weinig met deze processen bezig geweest is en er zich ook geen zorgen over maakt. TechniShow zal voor Hermle geslaagd zijn als ze veel bezoekers te woord kunnen staan, intensief informatie kunnen verspreiden en nieuwe projecten kunnen ontdekken.

+

Q-FIN

Schuur- en afbraammachine verlegt meerdere technologische grenzen

Met zijn nieuwe F1200XL bevestigt het Nederlandse Q-Fin zich andermaal als vernieuwende voortrekker binnen de branche van de afbraam- en schuurmachinebouw. Dat was de jury van de Technishow Innovation Awards evenmin ontgaan, en op 2 juni 2022 werd de machine genomineerd voor een prijs binnen de categorie Slim Produceren. Nu al een mooie erkenning, te weten dat in totaal amper 13 innovaties op de technologiebeurs genomineerd werden.

DE F1200 XL IN EEN NOTEDOP

De machine verenigt met ontbramen, afronden en finishen in één klap drie basisfunctionaliteiten, over een doorlooplengte van amper twee meter. Dit dankzij de vier bewerkingsstations: een schuurband voor het ontbramen, gevolgd door de borstelunit met vier kruislings draaiende, oscillerende borstels voor het afronden, en nogmaals een schuurunit voor het aanbrengen van een eindfinish. De regel- en instelbaarheid is quasi totaal, met bovendien de full-option levering van automatische hoogteverstelling op de borstelmotoren en slijpbanden, wat zorgt voor een constante afwerking van het product. De innoverende software-oplossingen maken, in combinatie met zeventien software-gestuurde motoren, de machine bovendien helemaal industrie 4.0 ready.

+

RÖSLER

Alles voor een perfecte afwerking

De sterkte van Rösler berust op twee pijlers. De breedte van het aanbod enerzijds, met oplossingen zowel voor glijslijpen als stralen, zodat het klanten steeds de juiste techniek voor hun toepassingen kan aanreiken. Anderzijds wordt innovatie hoog in het vaandel gedragen. Op de TechniShow zal Rösler tonen hoe het met zijn meest recente ontwikkelingen het verschil blijft maken in deze domeinen. Het glijslijpen kan nu bijvoorbeeld uitgerust worden met een compact en mobiel systeem voor waterzuivering en -recuperatie. Daarnaast zorgt een nieuw gepatenteerd ontwerp voor de schoepen in straalturbines voor een langere levensduur. Rösler zal verder nog tonen wat de laatste stand in oppervlaktetechniek is voor 3D-printen met de S1. Een all-in-one oplossing die stukken uit de 3D-printer in één beweging kan ontpoederen en van een eerste gladheid voorzien.

+

OPEN MIND

Krachtige CAM-oplossingen voor machine- en besturingsonafhankelijke programmering

OPEN MIND Technologies Benelux B.V. ondersteunt ondernemers om de stap naar de digitale productie te zetten. De leverancier, met onder meer een filiaal in het Nederlandse ’s-Hertogenbosch, is wereldwijd een van de toonaangevende fabrikanten van krachtige CAM-oplossingen voor machine- en besturingsonafhankelijke programmering. Ze behoren tot de Mensch und Maschine Group en zijn actief in Europa, Amerika en Azië.

Met slimme CAD/CAM-oplossingen zorgt OPEN MIND voor aanzienlijk betere prestaties, zowel in de programmering als in de verspaning. Zo is hyperMILL® op dit moment een van de meest innovatieve CAM-systemen voor de maakindustrie. Heel wat bedrijven vertrouwen dan ook op deze oplossing om hun productiviteit en efficiëntie te verbeteren. hyperMILL® is niet alleen sterk in het programmeren van complexe 5-assige frees- en MILL-TURN onderdelen, het is in het bijzonder krachtig in het slim en snel automatiseren van 2.5D- en 3D-werkstukken. hyperMILL® realiseert het hoogst mogelijke voordeel door de perfecte interactie met alle gangbare CAD-oplossingen en grotendeels geautomatiseerde programmering.

www.openmind-tech.com

+

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details