Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

De toekomst van gereedschapsbeheer: verbonden, transparant, efficiënt

Digitalisering heeft de wind in de zeilen in de maakindustrie. Maar welke toegevoegde waarde kan dat nu concreet brengen?

Naamloos-2
Het overzicht, het gebruiksgemak, de structurele aanpak, de efficiëntiewinst … de stap naar Industrie 4.0 is eigenlijk nog nooit zo eenvoudig geweest.

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | Hoffmann Group

1 september 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Met zijn concept Connected Manufacturing maakt Hoffmann Group dit bijzonder concreet voor verspaners. Alle processen, van het aannemen van het order op kantoor, tot het afwerken van het werkstuk op de werkvloer worden op een heel inzichtelijke manier met elkaar verbonden. Het resultaat? Uw volledige productieflow kan sneller en efficiënter. Kom het ontdekken op de stand van Hoffmann op de Machineering.

Digitalisering is geen doel op zich maar een manier om uw processen te optimaliseren. Hoffmann’s Connected Manufacturing oplossing ontstond dan ook rechtstreeks vanuit de noden op de werkvloer. Consultant Manufacturing Kyani Vullings: “Voor veel metaalbewerkers is de productievloer een soort van blinde vlek. Om te weten wat de status van een order is, moet er vooral veel heen- en weer gecommuniceerd worden. Tijdrovend en weinig efficiënt. Er is geen live opvolging. En omgekeerd is het voor de productievloer vaak wachten op materialen, omdat ze bijvoorbeeld niet tijdig besteld zijn. Ook daar ontbreekt het aan overzicht en transparantie. Dat moest een stuk beter kunnen dachten we.” Het resultaat is Connected Manufacturing, een softwareoplossing voor planning, controle en de algemene organisatie van de productie die vertrekt vanuit gereedschapsbeheer en helemaal tot aan de machines reikt en terug.

Van order tot machines en meetinstrumenten

Maar hoe gaat het precies in zijn werk? “Het uitgangspunt is een centrale database die voor iedereen toegankelijk is. Tenminste, iedereen krijgt te zien wat hij moet zien, zodat het overzicht te allen tijde bewaard blijft. Alles begint met het order. Er wordt gecontroleerd aan de hand van de CAD-tekening welke materialen en gereedschappen er nodig zijn om het stuk te maken en of ze op voorraad zijn. Het gereedschapsbeheer maakt de besturing en de organisatie van de volledige gereedschapscyclus mogelijk. In een volgende fase wordt ook de koppeling gemaakt met het voorinstelapparaat, met de machines zelf en in de toekomst ook met alle meetinstrumenten. Dat zal in 2022 onder de noemer Connected Metrology gelanceerd worden”, licht Vullings al een tipje van de sluier op. Voorlopig is Connected Manufacturing enkel beschikbaar voor freesbanken. Binnenkort zal de software die in volle ontwikkeling is tevens multitaskers en draaibanken omvatten.

Connected Manufacturing brengt digitalisering echt naar de dagelijkse praktijk van metaalverwerkers.

Afrekenen met tijdverlies en inefficiënties

“Wat Connected Manufacturing zo bijzonder maakt is dat het volledige proces van A tot Z van verspaners erin vervat zit”, vertelt Hoffmann regional sales manager Patrick Dehaene. “Er gaat op de werkvloer vandaag nog zo veel tijd verloren door kleine inefficiënties. Connected Manufacturing rekent hiermee af. De productiviteit gaat omhoog en de kosten omlaag. Naast het vereenvoudigen van het werk, wordt het risico op fouten en schade geminimaliseerd. Het wordt ook veel makkelijker om nieuwe medewerkers wegwijs te maken op de productievloer. Connected Manufacturing brengt digitalisering echt naar de dagelijkse praktijk van metaalverwerkers.” Er zullen twee versies beschikbaar zijn via een abonnements­formule. Connected Manufacturing Basic biedt alle functionaliteiten om bedrijven het overzicht te geven van hun productie, zonder de real-time connectie met de sturing. Connected Manufacturing Full maakt het dan bovendien mogelijk om programma’s door te sturen, maar ook informatie uit de machines terug te koppelen. Voorlopig functioneert dit al met Heidenhain en Siemens. De koppeling met de sturing van Mazak is nog in ontwikkeling.

Oplossing waar metaalbewerkers naar op zoek zijn

De eerste gebruikers laten zich bijzonder lovend uit over de oplossing. “Het vergt uiteraard wel wat tijd om alle gegevens in de software in te brengen. Met bepaalde CAM-pakketten kan dit automatisch, bij andere is er meer manueel werk. Maar eenmaal het systeem er staat, is het precies naar wat ze op zoek waren. Het overzicht, het gebruiksgemak, de structurele aanpak, de efficiëntiewinst … de stap naar Industrie 4.0 is eigenlijk nog nooit zo eenvoudig geweest”, sluit Dehaene af. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details