NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
De toekomst van maaktechnologie

De toekomst van maaktechnologie

In mei is het zover. Een idee dat al sinds 2022 aan het rijpen was, wordt op 14, 15 en 16 mei werkelijkheid. De volledige metaalsector uit de Benelux komt samen onder één dak, dat van Antwerp Expo. De vijfde editie van Advanced Engineering krijgt daarvoor versterking van het nieuwe concept Advanced Manufacturing, dat de beurzen Welding Week, Subcontracting en Metal bundelt. De volledige keten van ontwerp tot productie, dus. “Dat grotere aanbod, aangevuld met demonstraties, content en award-uitreikingen, maakt een bezoek meer dan de moeite waarde”, vertelt Jeroen Arnouts, head of event voor Easyfairs.

De inspiratie voor dit unieke evenement ontstond aan de andere kant van de taalgrens. “In juni 2022 vond daar voor het eerst Journée du Métal plaats. Een beursdag met meer dan 70 exposanten uit de brede wereld van metaalbewerking (lassen, plaatbewerking, verspaning en toelevering) die de Franstalige markt aanspraken. Een instant hit voor zowel bezoekers als exposanten en strategische partners. Een verhaal dat we ook in Antwerpen willen uitdragen dit jaar”, verduidelijkt Arnouts. 

Drie beurzen, elk hun eigen identiteit

De nieuwe eend in de bijt in dit beurzentrio is dus Metal. Daar kunnen metaalbewerkers ontdekken wat de nieuwste oplossingen zijn op het vlak van verspanen, plaatbewerking, oppervlaktebehandeling, 3D-printen. Daarnaast is Advanced Manufacturing opgebouwd uit twee andere sterke beurzen voor maakbedrijven. Op Welding Week staat de lasser centraal en alles wat hij of zij nodig heeft om de job efficiënt en veilig uit te voeren. Subcontracting is het podium voor industriële toeleveranciers en wat zij van onderdelen en bewerkingen in metalen kunnen brengen. Aan de specifieke identiteit van elk van die beurzen wordt niet geraakt. Arnouts: “We geven de volledige metaalmarkt onderdak, maar benoemen ook elk gespecialiseerd segment. Het zijn en blijven stuk voor stuk sterke merken. Zo vindt elke metaalprofessional zich snel terug in zijn thuismarkt en kan hij tegelijk met één en hetzelfde bezoek zien welke technologische oplossingen er zijn die de volledige metaalmarkt bestrijken.”

Combinatie met Advanced Engineering

De combinatie van Advanced Manufacturing met Advanced Engineering is niet toevallig. “Eerder onderzoek na onze beurzen in Antwerpen gaf ook al aan dat die bezoekers graag de volledige oplossingsketen wilden zien. Vandaar dat we dit nieuwe wagonnetje graag aan Advanced Engineering wilden aanhaken. Daar staan immers design, engineering en proto­typing in de kijker. Zo vinden maakbedrijven van 14 tot en met 16 mei dus alles wat ze nodig hebben voor hun volledige productieflow, van ontwerp tot uitvoering”, aldus Arnouts. 

Bruisende beursvloer

Een boodschap die nog versterkt zal worden met een stevig programma dat voor een bruisende beursvloer moet zorgen. Zo zijn er verschillende demozones, waaronder de VR/AR zone, de AI-Hub en een Design District voor creatieve bureaus. Daarnaast is er het lassymposium van het Belgisch Instituut voor Lastechnieken (BIL), een award-uitreiking van de Steel Warriors competitie voor technische scholen, het BK virtueel lassen, en de VCL Wall of Flame waar bezoekers zelf kunnen lassen. Met een informele afterwork drink op woensdagavond, de Metal Night nocturne, kunnen bezoekers genieten van een hapje, drankje en spetterend live concert. 

Overigens zal Antwerp Expo dan ook de deuren naar zijn tuin openen. Arnouts: “Er komt een tent waar we exposanten, bezoekers en partners zullen trakteren op een eigen gebrouwen bier. Een mooie locatie om de beurs gezellig af te sluiten.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details