NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Efficiënte lasrookafzuiging maakt productiehallen gezond en veilig

Efficiënte lasrookafzuiging maakt productiehallen gezond en veilig

Bij lasprocessen ontstaan vaak schadelijke stoffen of dampen. LUTEC Luchttechniek is specialist op het gebied van industriële klimaattechniek en afzuiging van o.a. lasrook, lasdamp en olienevel. Op de Welding Week (stand F300 in hal 4) kan je kennismaken met de oplossingen, waaronder bronafzuiging met afzuigarmen, opmengsystemen, push-pull installaties en verdringingsventilatie.

Bij lasprocessen ontstaan vaak schadelijke stoffen of dampen. LUTEC levert systemen voor de afzuiging van lasrook en -damp.

Uit de stoffencheck app van de Inspectie SZW en de FNV met informatie over schadelijke stoffen blijkt, dat lasrook volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kankerverwekkend is. “Dat geldt voor de dampen die bij regulier laswerk vrijkomen, maar zeker ook bij het lassen van rvs, waarbij chroom VI ontstaat. Medewerkers mogen dus niet aan lasrook blootgesteld worden,” stelt Marjan Roes, Marketingcommunicatie bij LUTEC. “We zijn gespecialiseerd in industriële klimaattechniek en afzuiging van lasrook, lasdamp en olienevel en leveren diverse soorten oplossingen, waaronder bronafzuiging met afzuigarmen, maar ook opmengsystemen, push-pull installaties en verdringingsventilatie.

Opmengsystemen en verdringingsventilatie

Opmengen is een vorm van ruimtelijke infiltratie, waarbij verontreinigde lucht uit de werkruimte afgezogen en gefilterd wordt. De gefilterde lucht wordt onder hoge snelheid ter hoogte van de lasrookdeken opnieuw in de werkruimte geblazen. Deze krachtige inblaasstroom mengt de vervuilde lucht optimaal met schone lucht, waardoor de gemiddelde vervuilingsgraad daalt. Voordelen zijn de lage investerings- en onderhoudskost, de snelle, voordelige toepassing en de eenvoudige verplaatsing en uitbreiding. “Lasrookafzuiging door verdringingsventilatie is een natuurlijke wijze van ventileren, vooral geschikt voor hoge ruimten. De schone, geconditioneerde lucht wordt onderin de productiehal ingebracht, waar de mensen werken en ademen. De vervuiling stijgt door de natuurlijke thermiek en wordt afgevoerd. De meegevoerde warmte wordt na filtering van de lucht hergebruikt in de ruimte”, geeft Roes aan. “Voordelen van dit systeem, dat voldoet aan de eisen van vandaag en morgen, zijn de toevoer van schone, frisse lucht, de reductie van de ventilatielucht tot wel 50%, de besparing op energie en gebruikskosten, de hoge rendementen (warmteterugwinning) en het feit dat bedrijven in aanmerking kunnen komen voor subsidies.”

LUTEC levert diverse soorten oplossingen, waaronder bronafzuiging met afzuigarmen.

 

In de praktijk

LUTEC installeert systemen bij kleinere én grotere metaalverwerkers, zoals Deprest NV, De Meyer Constructie, DAF Trucks en Bombardier. De wensen van de klant en de resultaten van metingen op de werkvloer worden naar een optimale installatie vertaald. Men geeft ook advies over subsidies of mogelijkheden voor energiebesparing.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details