NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Efficiënte nabewerking van 3D-geprinte onderdelen

Efficiënte nabewerking van 3D-geprinte onderdelen

De nabewerking van 3D-geprinte onderdelen was tot voor kort één van de factoren die de industriële toepassing van additive manufacturing afremde. AM Solutions, de merknaam van de Rösler Group voor alle activiteiten rond additive manufacturing, levert oplossingen voor de geautomatiseerde post-processing van metalen en kunststof onderdelen. Samen met HP ontwikkelt de specialist nu ook technologie om stukken, die net door de HP 3D-printers gerealiseerd zijn, geautomatiseerd na te bewerken.

Tijdens Formnext werden de S- en M-lijn uitgebreid met S1 Basis en M1 Basic, twee compacte instapmodellen, die eenvoudig in elke productielijn geïntegreerd kunnen worden.

 

Om klanten bij de implementatie van additive manufacturing te ondersteunen, startte AM Solutions onlangs een 3D-print servicebedrijf, waar klanten terecht kunnen voor het volledige proces, van design en engineering voor additive manufacturing tot en met het 3D-printen zelf en alle vormen van post-processing, waaronder warmtebehandeling en CNC-frezen. Daarbij hoort ook reverse engineering, waarbij bestaande onderdelen door 3D-scanning gedigitaliseerd worden om nadien te printen. AM Solutions heeft verschillende 3D-printtechnologieën voor metaal en kunststof in huis, waaronder de Multi Jet Fusion 5200 3D-printer van HP. Tijdens Formnext kondigden beide bedrijven immers een samenwerking aan. “HP is een belangrijke partner en dankzij deze samenwerking kunnen we de geautomatiseerde post-processingoplossingen optimaal op hun Multi Jet Fusion technologie afstemmen”, zegt Stephan Rösler, directeur Rösler Oberflächentechnik. “We bieden een breed assortiment oplossingen om 3D-geprinte werkstukken geautomatiseerd na te bewerken. Zo zijn er installaties voor zowel kunststof als metalen producten; en zowel voor het automatisch verwijderen van poeder, het reinigen van de prints, het verbeteren van oppervlakken alsook het kleuren van 3D-geprinte werkstukken.” Deze oplossingen reduceren niet alleen de hoeveelheid handwerk, maar optimaliseren ook de eigenschappen van 3D-geprinte onderdelen. Naast optische verbeteringen geldt vaak dat de mechanische eigenschappen beter worden. Zo brengt de M2 machine de oppervlakteruwheid van een metalen AM-werkstuk geautomatiseerd terug naar Ra 0,062 µm. De originele geometrie blijft behouden, terwijl de hoogglansafwerking de eigenschappen van het onderdeel verbetert.

De M1 is ideaal voor de nabewerking van enkelstuks en kleine batches, de M2 voor grote volumes.

 

Poeder verwijderen, reinigen en oppervlakte verbetering

Het gamma van AM Solutions omvat vandaag acht machines, aangevuld met machines bij partners waar intensief mee samengewerkt wordt. De S-lijn bestaat uit vier machines om poeder automatisch te verwijderen en het oppervlak van het AM-werkstuk met straaltechniek te reinigen, terwijl de M-lijn machines voor de oppervlaktebewerking van stukken op basis van Rösler’s glijslijptechniek omvat. “Met onze plug-and-play S1 verwijderen we poeder – manueel of semi-automatisch – en reinigen het oppervlak. Op Formnext stelden we de S2 voor, waarmee onderdelen, die op een poederbedmachine geprint zijn, geautomatiseerd uitgepakt en gereinigd kunnen worden. Het verwijderde poeder kan bij een volgende opdracht opnieuw gebruikt worden. De compacte S3, die met een robot beladen kan worden, werd ontwikkeld voor de nabewerking van grote en complexe onderdelen. Het op water gebaseerde proces voor het verwijderen van supportstructuren en overtollig poeder resulteert in consistente en herhaalbare resultaten”, licht Rösler toe. “De M1 is ideaal voor de nabewerking van enkelstuks en kleine batches, de M2 voor grote volumes. Dankzij de automatische procesbewaking van alle relevante parameters ontstaat een hoge processtabiliteit. Onze M3, tot slot, wordt gebruikt voor het glijslijpen en polijsten van grote, complexe AM-werkstukken.” Tijdens Formnext werden de S- en M-lijn uitgebreid met S1 Basis en M1 Basic, twee instapmodellen, die vanwege hun compacte design eenvoudig in elke productielijn geïntegreerd kunnen worden.

Op Formnext stelde AM Solutions de S2 voor, waarmee onderdelen, die op een poederbedmachine geprint zijn, geautomatiseerd uitgepakt en gereinigd kunnen worden.

 

Kleuren van kunststofonderdelen

AM Solutions werkt samen met specialisten op het vlak van post-processing van AM-werkstukken, bijvoorbeeld met Post Proces Technologies, een pionier in de nabewerking van zowel SLA, FDM als MJF en Polyjet printstukken, en DLyte, dat systemen bouwt voor het nabewerken van metalen onderdelen. Hiermee kunnen inwendige structuren die tot nog toe onbereikbaar waren, gladder gemaakt worden. Met de Cipres technologie biedt AM Solutions ook een oplossing om 3D-geprinte nylon onderdelen te kleuren. AM Solutions (stand 4155) en Rösler Benelux BV (stand 4156) nemen deel aan MNE & Prototyping 2020.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details