Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

Flanders Make zet zijn top expertise in om de medische wereld en de industrie te ondersteunen in de strijd tegen COVID-19

Vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid en de missie om de competitiviteit van de Vlaamse industrie te ondersteunen, neemt Flanders Make het...

urbain-vandeurzen-voorzitter-flanders-make-dirk-torfs-ceo-flanders-make-kopieren

17 april 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid en de missie om de competitiviteit van de Vlaamse industrie te ondersteunen, neemt Flanders Make het voortouw in technologische bijdragen aan de bestrijding van de COVID-19 pandemie én aan de noodzakelijke transformatie van de Vlaamse industrie. Het onderzoekscentrum maakte op 23 maart 2020 werkingsmiddelen voor een bedrag van 1 miljoen euro vrij en investeert nu zowel in projecten waarin medische apparatuur en beschermingsmiddelen ontwikkeld worden als in projecten waarin technologie om social distancing te bevorderen en potentieel zieke mensen te herkennen centraal staat. Het onderzoekscentrum is bijzonder trots om aan te kondigen dat 2 van deze projecten vandaag al duidelijk hun vruchten afwerpen.

corelsa-screen-kopieren

Urbain Vandeurzen, Voorzitter Flanders Make licht toe: “Naar aanleiding van aangrijpende berichten over acute tekorten aan levensnoodzakelijke beademingsapparaten in Italië in het weekend van 21 maart, hebben we met onze Raad van Bestuur meteen beslist om vanuit Flanders Make onze topingenieurs in te zetten op een aantal urgente trajecten om dergelijke dramatische scenario’s bij ons te vermijden. Wij hebben dan ook onmiddellijk werkingsmiddelen voor een bedrag van 1 miljoen euro vrijgemaakt om de nodige materialen en kritische componenten aan te kopen, zodat ons  projectteam onmiddellijk kon opstarten. Een team van 15 Flanders Make ingenieurs ging meteen aan de slag om het VUB-FabLab te ondersteunen bij de ontwikkeling en verbetering van een beademingstoestel en bij het voorbereiden van de mogelijke productie. Vervolgens heeft Audi Brussels de eerste 50 voorserietoestellen geproduceerd, die het VUB-FabLab nu test en verder afwerkt. Wij willen onze mensen letterlijk en figuurlijk niet laten stikken, en de steun die we hiervoor krijgen vanuit bedrijven in de maakindustrie in Vlaanderen, zoals Audi Brussels, doet ons veel plezier.”

corelsa-proto-system-kopieren

Parallel hiermee investeerde Flanders Make ondermeer ook in een belangrijk project dat zorgverstrekkers ondersteunt op het vlak van longonderzoek bij COVID-patiënten. Voor de artsen is het beluisteren van de longgeluiden van deze patiënten met een stethoscoop een grote uitdaging: ze dienen steriele kledij te dragen en zich voor elk bezoek aan een patiënt volledig om te kleden en hun handen te wassen. En zelfs met beschermende kledij lopen ze telkens een risico op besmetting met het virus.

corelsa-jan-steckel-kopieren

“Daarom heeft een team van toponderzoekers van Flanders Make @ UAntwerpen in slechts enkele weken tijd een systeem ontwikkeld dat bestaat uit gedigitaliseerde stethoscopen die op het lichaam van de patiënten bevestigd worden en die allemaal zijn aangesloten op een computer in een kantoor van de medische staf. Zo kan een heel team van artsen luisteren en samenwerken bij de evaluatie van de status van een patiënt. Ze kunnen zelfs de resultaten over een periode vergelijken en de vooruitgang van de patiënten objectiever beoordelen, en dit zonder rechtstreeks contact met de patiënten. Sinds 15 april loopt in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen een pilot met meerdere bedden op de intensive care, en dit is slechts het begin. Dankzij dit innovatieve systeem zullen zorgverstrekkers wereldwijd de gelegenheid krijgen om hun patiënten efficiënter te helpen, op een zo veilig mogelijke manier.”, legt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make, uit.

corelsa-proto-system-2-kopieren

De kennis die in beide projecten opgedaan is staat als open source informatie ter beschikking van zorgverstrekkers en technische specialisten, bij ons en in de rest van de wereld, die nood hebben aan een systeem voor het beluisteren van de longen op afstand of aan extra beademingsapparaten.

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits:  “Onze Vlaamse onderzoekers en wetenschappers zijn wereldtop en dat wordt tijdens deze coronacrisis nog maar eens bewezen. De Vlaamse onderzoekswereld is hard aan het werk om onze gezondheidsdiensten maximaal te kunnen ondersteunen in deze tijden. De nieuw ontwikkelde beademingstoestellen en de digitale stethoscopen tonen aan dat er bij Flanders Make en onze maakindustrie heel veel expertise en potentieel aanwezig is.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details