NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Flexibiliteit, kwaliteit en ­leverbetrouwbaarheid in verspaning, plaat- en laswerk
Van links naar rechts: Fritz Walcarius, Benjamin Degandt en Dirk Haerinck. “We kunnen ons nu helemaal opwerpen als een one-stop-shop voor onze klanten.”

Flexibiliteit, kwaliteit en ­leverbetrouwbaarheid in verspaning, plaat- en laswerk

Nu wil het de cirkel rond maken door deze bewezen aanpak toe te passen op verspaning. Shapes Machining is geboren uit de overnames van Protech en Giropan, samengebracht in één uitvalsbasis in Kuurne. “Op die manier beschikken we over de knowhow en het machinepark om onze klanten een uitgebreid gamma in verspaningswerk te kunnen aanbieden. Shapes is zo een echte one-stop-shop voor alle metaalbewerkingen.”

Het ISO-9001 certificaat blijft de ruggengraat voor de kwaliteit.

Shapes Metalworks legt vanuit zijn vestigingen in Gullegem en ­Roeselare (binnenkort Kuurne) respectievelijk de focus op plaatbewerking en las­constructies. “Het ontstond in 2014 uit de fusie van FP Metal en Shapes Subcontracting. Door resoluut samen te werken, zijn we erin geslaagd op een periode van vijf jaar onze omzet meer dan te ver­dubbelen”, vertelt general manager Dirk Haerinck trots. Een succesverhaal dat gedragen wordt door drie elementen die het DNA uitmaken van Shapes: kwaliteit, flexibiliteit en leverbetrouwbaarheid. “Onze focus ligt op prototypes en kleine tot middelgrote series die we perfect volgens de wensen van de klant afwerken. Als toeleverancier moet kwaliteit de basis zijn van alles wat je aflevert. Door in te zetten op een heel gediversifieerd machinepark kregen we de teugels in handen om snel te kunnen inspelen op vragen van klanten met scherpe levertermijnen. Beloftes die we elke dag waarmaken in de praktijk.” 

Shapes Machining wil tot een state-of-the-art machinepark komen en waar mogelijk automatiseren en digitaliseren om concurrentieel te blijven.

Derde bedrijfspoot: verspaning

Heel wat klanten komen dankzij deze beproefde aanpak ook aankloppen bij Shapes voor stukken waar naast plaatbewerking, verspaning aan te pas komt. Haerinck: “Je voelt toch de trend dat bedrijven steeds meer zoeken naar een vaste partner, een one-stop-shop waar ze hun product voor het volledige traject kunnen neerleggen.” Al jaar en dag rekende Shapes Metalworks daarvoor op toeleverancier Protech (Torhout). “Omdat we datzelfde oog voor flexibiliteit, kwaliteit en leverbetrouwbaarheid delen. Toen de zaakvoerder aangaf geen opvolger in eigen rangen te hebben, stonden we op een tweesprong.” Een tweesprong die uiteindelijk een enorme opportuniteit bleek. Shapes besloot een derde bedrijfspoot op te richten. Een die zich volledig toelegt op verspaning: Shapes ­Machining. Met ook de toevoeging van ‘groot-verspaner’ Giropan is het plaatje compleet. In Kuurne krijgt het jonge bedrijf immers alle ruimte om zich verder te ontplooien. Maar dan wel met dezelfde sleutelwaarden: ­kwaliteit, flexibiliteit en leverbetrouwbaarheid.

Shapes kan bogen op de techniciteit en ervaring van de twintigtal medewerkers die er al waren. Stuk voor stuk specialisten aan hun machine.

Brede waaier bewerkingen, formaten en materialen

Om het verspaningswerk in goede banen te leiden kwam Benjamin Degandt de rangen versterken als business unit manager. Hij brengt meer dan vijf jaar ervaring mee in verspaning en kwaliteitscontrole. “Protech en Giropan vaarden elk in hun eigen vaarwater met heel verschillende klanten en machines. Door alles op één locatie samen te brengen in Kuurne hebben we meteen een zeer divers machinepark ter beschikking voor draai- en freeswerk voor kleine tot zeer grote, volumineuze stukken in staal, gietijzer, rvs, kunststof, koper, messing …. Daarmee kan Shapes Machining al van bij de start een brede waaier van verspanende bewerkingen aan. We vullen dat aan met de techniciteit en ervaring van de twintigtal medewerkers die er al waren. Stuk voor stuk specialisten aan hun machine.” Dat iedereen aan boord gebleven is na de fusie heeft veel te maken met de aanpak. “Ook in verspaning leggen we ons toe op stukwerk en kleine tot middelgrote series. Dat maakt dat iedereen, van de tekenaar, programmeerder tot de operator een gevarieerde job heeft”, vertelt Degandt.

Gepast investeren

Bovendien heeft Shapes Machining de nodige verbeteringen uitgevoerd aan de infrastructuur met het oog op het comfort van de medewerkers en uitbreidingen in de toekomst. Het bedrijf is immers met de nodige ambitie van start gegaan en heeft een verdubbeling van de omzet voor ogen. Degandt: “We zullen ook gepaste investeringen doen om die ambitie waar te maken. De uitvalsbasis in Kuurne laat ons nog de ruimte om de werkvloer te verdubbelen in oppervlakte. Maar we willen in eerste instantie kijken hoe we tot een state-of-the-art machinepark kunnen komen en waar mogelijk automatiseren en digitaliseren om concurrentieel te blijven. Het ISO-9001 certificaat blijft de ruggengraat voor de kwaliteit.” Intussen is ook de verhuis van het lasconstructiewerk van Shapes Metalworks van Roeselare naar Kuurne volop bezig. “Onze zaagafdeling is immers voor beide het vertrekpunt. Door ze onder één dak te brengen, boeken we een efficiëntiewinst en het laat toe wat ruimte te creëren in Gullegem voor de verdere groei van het machinepark voor plaatbewerking”, vult Haerinck aan. 

Hefboom

Eind april moet de integratie compleet zijn in Kuurne. “Vanaf dan willen we de synergieën die er zijn ten volle gaan benutten. Weinig bedrijven maken vandaag de combinatie plaatwerk, laswerk en verspaning, net omdat het drie verschillende werelden zijn. Met Shapes Machining en Shapes Metalworks hebben we de knowhow en ervaring in alle drie de domeinen. We kunnen ons nu helemaal opwerpen als een one-stop-shop voor onze klanten. We geloven er in dat het een hefboom zal zijn naar een nog mooiere toekomst onder het motto ‘We Shape Your Ideas’”, aldus Haerinck.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.