Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

Gereedschapsbewaking in real-time

Uw machines en gereedschappen werken synchroon samen om stukken tot in de puntjes af te werken. Het was tot voor kort echter niet evident om realtime inzicht te hebben in de kwaliteit van het gereedschap tijdens het draaien.

PTS-Detail kopiëren
De gereedschapshouder voor INDEX machines met meerdere spindels geeft de gebruiker informatie over de toestand van het gereedschap tijdens het bewerkingsproces.

Tekst | Tekst en beeld: Paul Horn

23 februari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Daar brengt Paul Horn nu verandering in met het Piezo Tool System, in nauwe samenwerking ontwikkeld met de Kistler Groep. Dankzij deze oplossing voor gereedschapsbewaking kan een eventuele breuk vroegtijdig worden herkend, zodat uitval in de productie tot een minimum herleid wordt. Bovendien is het compatibel met de standaardgereedschapshouders en vereist de ombouw geen verdere aanpassingen aan de machine. 

Paul Horn GmbH heeft in nauwe samenwerking met de Kistler Groep een wereldwijd unieke oplossing voor de realtime gereedschapsbewaking van draaibewerkingen ontwikkeld. Kistler is wereldwijd marktleider voor dynamische meettechniek voor de registratie van druk, kracht, draai­moment en versnelling. 

Bij langdraaimachines kan de sensor al verspaningskrachten vanaf enkele Newton meten.

Zelfs kleinste verspaningskrachten meten

Het Piezo Tool System (PTS) bestaat uit een krachtsensor, die in het draaigereedschap wordt geplaatst en informatie geeft over de toestand van het gereedschap tijdens de bewerking. Met het systeem kunnen krachten vanaf enkele Newton worden gemeten. De standaardaftastfrequentie is 10.000 Hz. Zo kunnen ook zeer kleine verspaningskrachten worden gemeten. De machineoperator kan zo verkeerde materialen en snijmaterialen of ook een gereedschapsbreuk direct vaststellen. Dit leidt tot minimaal afval en een hoge kwaliteit. Bovendien kan de gebruiker de standtijd van de gebruikte gereedschappen gericht beoordelen. Horn biedt de met sensoren bewaakte gereedschapshouder aan als draaihouder voor vierkante schachten, als lineaire eenheid voor Citizen langdraaimachines en als basishouder voor INDEX machines met meerdere spindels alsmede voor het gereedschapssysteem Supermini. Overige interfaces voor andere machinefabrikanten worden momenteel ontwikkeld.

Bij uitstek geschikt voor draaibewerkingen

Het PTS systeem is bij uitstek geschikt voor draaibewerkingen. Daarvoor zijn alternatieve meetmethoden zoals bewaking van het aandrijf­vermogen van de hoofdspindelmotor vanwege de geringe afwijkingen niet zinvol. Ook een meting van het contactgeluid levert bij kleine werkstukken geen constant tevredenstellende resultaten. En ook een visuele bewaking is niet mogelijk vanwege de koelsmeermiddelen en de hoge rotatie­toerentallen bij het bewerkingsproces. De PTS oplossing is compatibel met geselecteerde standaarddraaihouders van HORN. Een wijziging van de CNC-besturing is niet noodzakelijk. Het systeem kan machine­onafhankelijk worden gebruikt en neemt slechts weinig ruimte in de machine in beslag. Het PTS systeem leidt tot verlaging van de productiekosten en verhoging van de productiecapaciteiten.

De PTS lineaire eenheid verschilt qua toepassing niet van de standaard lineaire eenheid. Alle standaard­gereedschappen kunnen worden gemonteerd.

Probleemloze ombouw

De ombouw van standaardhouders naar de PTS houders is probleemloos en vereiste geen andere wijzigingen van de machine. Ondanks de geïnstalleerde meettechniek zijn de gereedschapshouders zeer stabiel. De PTS lineaire eenheid verschilt qua toepassing niet van de standaard lineaire eenheid. Alle standaardgereedschappen kunnen worden gemonteerd. De gereedschapswissel en verstelling zijn ook identiek aan die bij een standaard lineaire eenheid. De standaard basishouder 968 voor INDEX machines met meerdere spindels kan eveneens 1:1 door de PTS basishouder 968 worden vervangen. Het houder­systeem is geschikt voor alle HORN spancassettes van het type 842. De gereedschaps­wissel, de cassettewissel en de piekhoogte-instelling zijn identiek aan het ­standaardgereedschap. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details