NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Hoe meer je zelf kan, hoe flexibeler en sneller de reactie op vragen van klanten
D&B in Lommel is vooral gespecialiseerd in CNC-draaiwerk en -freeswerk, zowel voor kleine als grotere reeksen.

Hoe meer je zelf kan, hoe flexibeler en sneller de reactie op vragen van klanten

Wat meer dan tien jaar geleden begon als een hobby in bijberoep, is vandaag uitgegroeid tot een gerenommeerde toeleverancier voor de metaalverwerkende sector, gespecialiseerd in CNC-draai- en freeswerk. Vader en zoon Janssen zijn inmiddels verhuisd naar een industriezone en investeerden de laatste jaren in drie draaibanken van Doosan, gecombineerd met een Siemens besturing, telkens geleverd en geïnstalleerd door Germond. Recent werd een nieuwe PUMA 5100 LYB draaibank in gebruik genomen, waardoor de firma nog grotere werkstukken zelf kan bewerken.

Vader en zoon Janssen investeerden recent in een nieuwe horizontale draaibank type PUMA 5100 LYB van Doosan, geleverd en geïnstalleerd door Germond.

Danny Janssen startte in 2008 in bijberoep als toeleverancier voor de metaalverwerkende sector. In een klein atelier naast zijn woning stonden een paar conventionele machines, waarmee hij in zijn vrije tijd frees- en draaiwerk voor klanten uit de buurt uitvoerde. In de loop der jaren kreeg hij steeds meer opdrachten, waardoor de stap naar CNC-gestuurde machines nodig was. Zo kocht hij in 2015 een eerste CNC-freesmachine, een jaar later aangevuld met een CNC-draaibank. “In 2019 stond ik voor een moeilijke beslissing: bij het oude blijven en minder werk aannemen of voluit voor mijn eigen firma kiezen en mijn toenmalige job vaarwel zeggen. Ik ben niet over één nacht ijs gegaan en heb veel met mijn gezin overlegd. Uiteindelijk heb ik beslist om van mijn bijberoep een voltijdse job te maken, ook omdat mijn zoon mee in het bedrijf wou stappen. Bovendien was het atelier thuis te klein geworden, waardoor we op zoek moesten naar een nieuwe productiehal. Die vonden we aan de Lodewijk de Raetstraat”, legt Janssen uit. “We investeerden in een bij­komende draaibank, een jaartje later gevolgd door een extra freesmachine. Recent werd het machinepark verder uitgebreid met een draaibank voor de bewerking van nog grotere onderdelen. Vandaag zijn we gespecialiseerd in CNC-draai- en freeswerk, kleine laswerken (MIG-MAG, TIG) en conventioneel draaiwerk in metaal en kunststof. Klanten kunnen bij ons terecht voor zowel kleine als grote series. Kwaliteit, flexibiliteit, service en een betrouwbare levering zijn onze belangrijkste troeven.”

Het systeem is uitgerust met een hoofdspindel met een toerental van 1.500 omwentelingen per minuut en een doorlaat van 165 mm en valt op door de ijlgangen van 20, 18 en 10 m/min. op respectievelijk X, Z- en Y-as.

Doosan draaibanken

Met drie horizontale draaibanken uit het PUMA gamma lijkt de productieruimte van het familiebedrijf wel een kleine showroom voor Doosan. De eerste unit was een tweeassige PUMA 2600 GT, die de Zuid-Koreaanse machinebouwer in 2014 op de markt bracht als opvolger van de PUMA 240 machines, maar dan met heel wat nieuwe troeven: hogere machinestabiliteit, kleinere footprint, verbeterde ergonomie, kortere spindelaandrijving en lager energieverbruik. Deze draaibank heeft een maximale draaidiameter van 460 mm voor werkstukken met een lengte tot 658 mm. De machine is uitgerust met een krachtige hoofdspindel met een toerental van 3.500 omwentelingen per minuut en een doorlaat van 77 mm, een 10-positie servo-gestuurde turret en ijlgangen van 24 m/min. op de X-as en 30 m/min. op de Z-as. “Ik was onder de indruk van de prestaties van deze machine en toen ik in 2019 besloot om een bijkomende draaibank aan te kopen, lag het dan ook voor de hand dat ik opnieuw voor een systeem van Doosan koos”, klinkt het bij Janssen. “Bovendien kon ik ook steeds een beroep doen op de deskundige ondersteuning van Germond bij de aankoop, installatie en inbedrijfstelling van de machines en voor eventuele vragen achteraf. Het feit dat ze anderhalf jaar geleden een monteur uit deze regio aanwierven, was voor ons trouwens een bijkomende reden om verder met de verdeler uit West-Vlaanderen in zee te gaan.” 

De Doosan draaibanken hebben dezelfde Siemens sturing, waardoor de programma’s voor alle systemen gebruikt kunnen worden.

PUMA 5100 LYB

Met de PUMA 2100 LSY II kocht D&B bij Germond een drieassige draaibank met aangedreven gereedschap, geschikt voor een maximale draaidiameter van 406 mm voor werk­stukken tot 760 mm lang.   

Deze machine is uitgerust met een hoofd­spindel met een toerental van 5.000 omwentelingen per minuut en een doorlaat van 76 mm, maar omvat eveneens een subspindel van 6.000 omwentelingen per minuut met een doorlaat van 62 mm. “Recent installeerden we een derde Doosan draaibank op de werkvloer bij D&B. De nieuwe generatie draaibank PUMA 5100 LYB is ontworpen voor zware en onderbroken verspaning én hoge nauwkeurigheid en moet vader en zoon Janssen toelaten om nog grotere onderdelen te verwerken. Deze drieassige horizontale draaibank met aangedreven gereedschap, SMW autoblok hydraulische bril en een klauwplaat van 530 mm is immers geschikt voor werkstukken tot 2.020 mm en wordt gekenmerkt door een maximale draaidiameter van 550 mm”, licht Bart Willem van Germond toe. “Ze is uit­gerust met een hoofdspindel met een toerental van 1.500 omwentelingen per minuut, een ver­mogen van 37 kW, een torque van 2.957 Nm en een doorlaat van 165 mm en valt op door de ijlgangen van respectievelijk 20 m/min. op de X-as, 18 m/min. op de Z-as en 10 m/min. op de Y-as. De drie Doosan draaibanken zijn uitgerust met dezelfde Siemens sturing, waardoor de programma’s op alle systemen gebruikt kunnen worden.”

Met de PUMA 2100 LSY II investeerde D&B in een drieassige draaibank met aangedreven gereedschap, geschikt voor een maximale draaidiameter van 406 mm voor werkstukken tot 760 mm lang.

Flexibeler schakelen

“Dankzij deze investering kunnen we onze klanten nu nog meer bieden, nog flexibeler schakelen bij elke mogelijke vraag en nog korter op de bal spelen. Samen met mijn zoon, die sinds juli vorig jaar voltijds meedraait, voer ik immers zoveel mogelijk in eigen beheer uit. Zo hebben we alles zelf in de hand en moeten we geen rekening houden met levertermijnen van onderaannemers”, sluit Janssen af. “Ons atelier staat intussen helemaal vol. Als we in de toekomst ons machinepark nog verder willen uitbreiden, zal deze locatie opnieuw te klein worden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details