NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Maak kennis met de maakindustrie van morgen
De beurs biedt bezoekers een breed en gevarieerd programma: innovatieve oplossingen en nieuwe technieken, machines in werking, robots, themapleinen, …

Maak kennis met de maakindustrie van morgen

Van 12 tot en met 15 maart staan de deuren van de Utrechtse Koninklijke Jaarbeurs opnieuw wagenwijd open voor wie op zoek is naar de nieuwste materialen, flexibele oplossingen, innovatieve productietechnologieën en toeleveringsstrategieën voor de maakindustrie. TechniShow blijft immers hét toonaangevende platform in de Benelux over innovatieve industriële productietechnologie. De vakbeurs keert terug naar haar traditionele timing in het voorjaar én wordt opnieuw gekoppeld aan ESEF Maakindustrie, het referentieplatform voor slimme maakoplossingen – een ideale gelegenheid om innovaties te ontdekken en mensen te ontmoeten.

Bezoekers kunnen ook inschrijven voor guided tours op de beursvloer onder leiding van experts in hun vakgebied.

TechniShow 2024 wordt de eerste ‘normale’ editie sinds 2018. In 2020 gooide de wereldwijde COVID-pandemie roet in het eten, en in 2022 kwam er een aangepaste zomereditie in augustus. “Uit alles blijkt dat de deuren van de vakbeurs niet snel genoeg kunnen openen. Deze beurs is immers nog altijd hét platform voor de maakindustrie in de Benelux, want waar anders vind je zoveel draaiende machines en interessante innovaties en technieken op één locatie”, zegt Eddo Cammeraat, voorzitter van branchevereniging FPT-VIMAG, merkeigenaar van de beurs. 

Ricardo Vivas, beursmanager van TechniShow, gaat verder: “Net zoals in het verleden bieden we de bezoekers opnieuw een breed en gevarieerd programma: innovatieve oplossingen en nieuwe technieken, machines in werking, robots, …, maar ook speciaal ingerichte themapleinen. De thema’s zijn ketensamenwerking, de arbeidsmarkt, additive manufacturing, duurzaamheid, digitalisering en smart industry.”

3D-printen

Veel aandacht gaat dus uit naar additive manufacturing of 3D-printen. Er wordt zelfs een themaplein aan gewijd, waar bezoekers het hele 3D-proces kunnen zien. “3D-printen wordt steeds meer onderdeel van het hele maakproces. Op het plein zullen exposanten verschillende innovaties op dit vlak tonen”, stelt de beursmanager. “AM-delen hebben echter bijna altijd nabewerking nodig. De machines en technologieën daarvoor kunnen de bezoekers dan op andere locaties op de beursvloer ontdekken.”

Tijdens TechniShow wordt ook een werkende fabriek neergezet, een unicum op de beurs. Negen verschillende partijen uit de productietechnologie zetten op de beursvloer een heuse geïntegreerde productieautomatisering op. 

“Op dit nieuwe themaplein kunnen bezoekers hun eigen product ingeven, alle stappen van een moderne productieomgeving volgen en op het einde ook het live gemaakte product zien en voelen. Dit proces zal zowel volledig als deels geautomatiseerd te zien zijn”, zegt Elise de Koning, eventmanager bij Cellro en woordvoerder van dit Themaplein Productieautomatisering. “De basisstappen zijn robotiseren, automatiseren, digitaliseren en logistieke integratie. De deelnemende partners vullen elk een stapje in die keten in. Er staan ook twee bewerkingscentra in de fabriek: aan de ene kant een DMU-bewerkingsmachine van DMG, en aan de andere kant een Brother-machine van Bendertechniek, gekoppeld aan een robot. Uiteraard is datastroom belangrijk in deze productieomgeving en daarom is ook de nodige software voorzien. We willen hier laten zien dat alle machines en systemen met elkaar kunnen praten en elkaar ook begrijpen”.

TechniShow blijft hét toonaangevende platform in de Benelux als het gaat over industriële productietechnologie.

Guided tours

Ook de themarondleidingen staan weer op het programma. Op dinsdag-, woensdag- en vrijdagochtend kunnen bezoekers deelnemen aan guided tours onder leiding van experts binnen de vakgebieden plaatbewerking, verspanen, automatiseren en additive manufacturing. De organisatoren raden bezoekers wel aan om zich tijdig in te schrijven. Kijk voor meer informatie over de verschillende programmaonderdelen en activiteiten op event.technishow.nl.

Focus op talent

Deze editie van TechniShow heeft ook een sterke focus op het werven en behouden van talent. “Op de beursvloer kan men terecht in de zogeheten Loopbaanstraat, waar we partijen samenbrengen om carrièrekansen te benutten. Nieuw is de Start-up straat. Zoals de naam aangeeft, presenteren start-ups daar hun vooruitstrevende ideeën en innovatieve oplossingen. Als bezoeker kun je hier dus de pioniers van de toekomst ontdekken. Deelnemende bedrijven zijn bijvoorbeeld Damen-IT (Digital Workmate), XIP en Techpijler”, legt Vivas uit. “Ook verschillende studententeams presenteren hun innovaties. Zo demonstreren studenten van de TU Delft van het Forze Hydrogen Racing Team een waterstof raceauto, waardoor men kan ontdekken wat er met waterstof mogelijk is in onder andere motorsport en transport. Project MARCH, een andere groep van dezelfde universiteit, toont dan weer een gemotoriseerd pak waarmee mensen met een dwarslaesie weer kunnen staan en lopen.”

Een beurs moet informatief zijn, maar mag ook wel een ‘fun’ gehalte hebben.

Duo ‘Make’ en ‘Buy’

TechniShow wordt opnieuw gekoppeld aan ESEF Maakindustrie, waardoor ze samen het grootste platform in de Benelux zijn op het vlak van industriële productietechnologie, verwerking en bewerking van metalen, kunststoffen, toebehoren en hulpmiddelen. “Gedurende vier dagen is dit het podium waar bedrijfsleven, onderzoek, onderwijs en overheid elkaar treffen voor demonstraties, innovaties en netwerkmomenten”, sluit Ricardo Vivas af. “De kracht van dit duo-event is dat we ‘Make’ en ‘Buy’ onder één dak combineren.”  

TechniShow in Jaarbeurs Utrecht

Dinsdag 12 maart 10.00 – 19.00 uur
Woensdag 13 maart 10.00 – 19.00 uur
Donderdag 14 maart 10.00 – 21.00 uur
Vrijdag 15 maart 10.00 – 17.30 uur

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details