NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Metalen platen en profielen compact en veilig opslaan

Metalen platen en profielen compact en veilig opslaan

In de metaalverwerking wordt vaak gestart van lange platen of profielen voor de productie van allerlei halffabrikaten en afgewerkte producten. Het komt erop aan de grondstoffen op een compacte en veilige manier te stockeren. Eurostorage uit Nevele verdeelt manuele en geautomatiseerde opslagsystemen voor platen en lange profielen of buizen, voorzien van uitrolbare laden, met als doel het materiaal gemakkelijker bereikbaar te maken en het werk voor de operator veel comfortabeler, ergonomischer en veiliger te maken. Daarnaast optimaliseren deze systemen het voorraadbeheer.

Eurostorage biedt heel wat verschillende opslagmogelijkheden voor alle types en afmetingen van materialen. “We leveren systemen voor alle mogelijke platen, van kleine stukken van 1à 2 m tot zware platen van 6 m, én ook voor elk type profiel, van lichte kokerprofielen tot zware, volle assen met lengtes van 3, 6, 12 tot zelfs 20 m. Ons assortiment omvat manuele en geautomatiseerde oplossingen, waaronder langgoedmagazijnen voor profielen en buizen, voorzien van uitrolbare laden of uittrekbare cassettes alsook horizontale en verticale platenstellingen. Elk systeem wordt helemaal op maat van de geproduceerd en aangepast aan het desbetreffende materiaal”, zegt Davy Moreels van Eurostorage. “We moeten er te allen tijde voor zorgen dat het materiaal gemakkelijk bereikbaar is voor de gebruiker. Daarom maken we hoofdzakelijk gebruik van uitrolbare laden, waardoor de platen of profielen volledig buiten de stelling komen en zo gemakkelijk manueel of, zoals in de meeste gevallen, rechtstreeks met de laadkraan of -brug opgepakt en getransporteerd kunnen worden. Afhankelijk van het systeem en de goederen kunnen de laden op verschillende manieren uitgerold worden: manueel, met een draaihendel of zelfs gemotoriseerd.”

Dankzij de uitrolbare laden komen de materialen volledig buiten de stelling en kunnen zo gemakkelijk manueel of met een laadkraan of -brug opgepakt worden.

 

Oog voor het comfort en de veiligheid van de operator

De pakketten platen of bundels profielen worden bij levering rechtstreeks in de laden geplaatst. Zodra ze nodig zijn voor de verwerking worden ze, dankzij de directe toegang, even eenvoudig weer uit de laden gehaald. Dat verhoogt de productiviteit en reduceert de kosten, maar maakt de job voor de operator ook veel comfortabeler, ergonomischer en veiliger. In een ideale situatie worden de platen en profielen in de buurt van de machine of het bewerkingscentrum opgeslagen, want dan kunnen ze ook heel snel overgebracht worden. “Voor metalen platen wordt er meestal gewerkt met een vacuümsysteem, waarbij de platen vlak liggen en door middel van zuignappen opgetild worden. Dit zorgt ervoor dat de operator weinig tot geen fysieke inspanningen hoeft te doen en de platen enkel moet begeleiden naar de machine door middel van de afstandsbediening”, licht Moreels toe. “Het is ook mogelijk dat de platen verticaal gestockeerd worden en daarna door middel van een platenklem uit de lade genomen worden. Dit systeem is vooral aan te raden voor de opslag van kleinere platen of reststukken die soms nog manueel genomen kunnen worden.”

Oog voor structuur

Met deze systemen met uitrolbare laden heeft de operator steeds rechtstreeks toegang tot elke plaat of elk profiel. Op die manier kan men bijvoorbeeld vermijden dat bepaalde materialen jarenlang blijven liggen, omdat de toegang te moeilijk is of omdat er bij leveringen steeds nieuw materiaal bovenop geplaatst wordt. “Het opslaan van het materiaal in verschillende laden zorgt tevens voor een goede structuur en een duidelijk overzicht van de voorraad”, sluit Moreels af. “Klanten kunnen bijvoorbeeld stockeren per soort of per project. Hierbij worden de laden vaak gelabeld, zodat onmiddellijk duidelijk is hoeveel materiaal er van elke soort nog beschikbaar is en wanneer er nieuwe platen of profielen besteld moeten worden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.