NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
METAVAK 2023: meer dan ooit toegankelijk en veelzijdig
De beurs anno 2022 werd druk bezocht.

METAVAK 2023: meer dan ooit toegankelijk en veelzijdig

De evenementenhal in Gorinchem wordt straks weer dé vaktempel voor elke professional uit de metaalbewerking. Op 10, 11 én 12 oktober dit jaar vindt er immers het jaarlijkse METAVAK plaats. Een beproefd platform van eventspecialist EASYFAIRS, waar producten, kennis, innovatie en vooral gelijkgezinden uit de hele metaalindustrie elkaar zullen vinden.

Verspaning is een vaste waarde op Metavak.

METAVAK

Deze editie zal er een zijn zonder het zusterevent Welding Week, dat gelijktijdig met de beurzen Subcontracting en Metal als Advanced Manufacturing Belgium op 14/15/16 mei 2024 in de Antwerp Expo wordt neergezet. Geen Welding Week in Gorinchem dus, en daarom voorziet METAVAK straks het nieuwe gebied Verbindingstechnieken, een ruime zone waar de laatste technieken en innovaties op het vlak van verbindingstechnieken zoals lassen, lijmen en snijden centraal zullen staan. De andere vakgebieden op de beursvloer zijn de vaste waarden verspanen, plaatbewerking, oppervlaktebehandeling en uiteraard het 3D-printen. 

3D-printing: innovatieve maaktechnologie.

Belangrijke highlights

Ook deze nieuwe editie van METAVAK zal weer enkele eigen, nieuwe accenten naar zowel inhoud als opstelling moeten leggen, zo weten Suzanne Schneiders en Jamie van de Louw van EASYFAIRS: “De plaatsing, of beter nog: de groepering van de verschillende standen gebeurt dit keer op een accuratere, meer thematische manier. Zo zal je bijvoorbeeld de  leverancier van het stuurprogramma van een bepaalde CNC-machine ook net naast die machinebouwer en zelfs de distributeur opgesteld zien, wat het voor de bezoeker een stuk evidenter maakt om zijn weg te vinden op de beursvloer”, aldus Van de Louw.

Een sfeerbeeld van de vorige editie.

Kennisdeling 

Met een opgevoerde nadruk op communicatie, kennisdeling en het sociale gegeven, verlaat METAVAK de klassieke insteek van een traditionele vakbeurs die louter producten aan haar publiek toont. In deze tijden wordt een commercieel platform immers irrelevant wanneer het niet minstens evenveel betekent  als sociale hub en platform van communicatie. Schneiders: “De kennisdeling die we onder meer realiseren via een kennistheater en een kennisevent (georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Lastechniek) wordt daarom steeds belangrijker. Dit jaar richten we ons in dit verband op een drietal thema’s: automatisering, digitalisering en robotisering. Goede voorbeelden zijn hier bedrijven die een online configurator aanbieden waarmee je een volledig geautomatiseerde lijn op maat kunt ontwikkelen. Echt integraal, gaande van materiaalkeuze, over bewerkingen, tot en met de finishing. “

“We zijn als eventorganisator in feite constant op zoek naar dit soort innovaties, die we dan graag in eerste lijn met het publiek delen op onze beurs. Heel wat hot topics, zoals momenteel bijvoorbeeld de dataveiligheid, komen hier aan bod“, zo stelt Schneiders.

Cobot als betrouwbare laspartner.

Studenten betrekken:

Hoe belangrijk het aanboren van jong talent in een vroege fase wel is, mag blijken uit de massale interesse die de industrie momenteel toont voor een gezonde wisselwerking met scholen en – uiteraard – hun studenten. Een trend die ook METAVAK intensief meeneemt in haar editie 2023. De beurs speelt via het organiseren van meet-and-greet-momenten in op die algemene vraag, en die komt echt uit alle hoeken. Schneiders: “We doen er alles aan om het contact tussen die partijen te faciliteren en kijken dan of we, samen met onder meer de Metaalunie, een aanbod kunnen doen aan onze exposanten, zodat studenten op een laagdrempelige, toegankelijke manier met hen in contact kunnen komen. Het gaat hier dan duidelijk om veel meer dan bijvoorbeeld  stageplaatsen. De tekorten op de arbeidsmarkt zijn zo enorm, dat er op ons platform vaak al een aanzet tot latere aanwerving wordt gegeven.“

Kennistheaters worden steeds belangrijker.

METAVAK 2023

10, 11 & 12 oktober 2023
Evenementenhal Gorinchem
www.metavak.nl

Uitgelicht: De BIT-Welder 

Elk jaar zijn er wel een of meerdere standen en producten die een voortrekkersrol of primeur op de beurs uitmaken. Doorslaggevend zijn dan criteria als eenvoud in gebruik, flexibiliteit, instapgemak, veiligheid, efficiëntie en kostenbesparing. De BIT-Welder van BUS Industrial Tools voldoet bijvoorbeeld aan elk van deze voorwaarden. 

WAT?
Het betreft een lascobot van constructeur FANUC, die moeiteloos repetitief laswerk van hoge kwaliteit aflevert, en dit geïntegreerd in een productieproces waar simultaan ook personeel in alle veiligheid werkzaam kan zijn. Met een intuïtief programmeer-protocol is de unit zeer laagdrempelig, waardoor ook personeel met minimale ervaring ermee aan de slag kan. Via de Teach-knop kan men bijvoorbeeld de cobot handmatig en per direct de gevraagde bewegingscyclus leren. Het volstaat de cobot naar de gewenste positie te leiden, en deze actie via de tablet op te slaan. Dit kan dan weer met de eenvoudige drag & drop-functionaliteit, die het snel – en dan hebben we het over enkele minuten – programmeren van nieuwe bewerkingen en acties mogelijk maakt. 

VEILIGHEID EN ONDERHOUD
Met de ‘contact stop’-functie beschikt de BIT-Welder over een betrouwbare veiligheidsfunctie. Bij contact met een mens activeren sensoren immers direct een veiligheidsstop. De cobot is bewezen operationeel tot acht jaar zonder onderhoud, is beschermd tegen stof en olielekkages, en voldoet aan de ISO 10218-1-veiligheidsnormen. Door de compacte afmetingen en het bescheiden gewicht, kan de unit in nagenoeg elke werkruimte worden ingezet. Ze is bovendien eenvoudig te installeren en te verplaatsen zonder het gebruik van een kraan of andere hijsapparatuur. De voeding is standaard 1 x 230 Volt. 

Dit geheel aan gunstige eigenschappen maakt de BIT-Welder interessant voor elk bedrijf dat zijn eerste stappen wil zetten in de lasautomatisering. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details