NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Nieuwe vijfasser op de werkvloer zorgt voor nieuwe schwung
De nieuwe vijfasser van Mazak, de CV5-500 met bijhorende automatisering, prijkt sinds augustus op de werkvloer. CNC Metal tekende daarmee voor een Belgische primeur.

Nieuwe vijfasser op de werkvloer zorgt voor nieuwe schwung

Met de komst van de CV5-500 van Mazak, een Belgische primeur, in combinatie met de automatiserings­oplossing van RoboJob, tekenen de contouren van de toekomst van het bedrijf uit Willebroek zich al duidelijk af: blijven investeren en automatiseren in functie van de noden van de klant.

Van klant naar eigenaar. Dat is de sprong die Eddy De Reys maakte in 2018 toen hij de aandelen van medeoprichter Luc Orinx overnam. Sindsdien staat hij samen met de andere oprichter, Paul De Brucker, aan het roer van CNC Metal in Willebroek. Hij wist dus uit eigen hand welk vlees hij in de kuip haalde. “De investering gebeurde uit de rotsvaste overtuiging dat er altijd nood zal zijn aan draai- en freeswerk van de bovenste plank. Het is nu eenmaal de basis van zoveel producten en apparaten. Corona heeft intussen bij veel industriële bedrijven de ogen geopend dat er zware nadelen verbonden zijn aan producten uit het oosten te laten komen. ­Medevennoot De ­Brucker bevestigt: ”De snelheid van uit­voering die ze bij ons kunnen krijgen, zullen ze daar nooit vinden. We leveren soms stukken dezelfde dag al af. Die flexibiliteit en service is voor veel bedrijven onbetaalbaar.”

De grote variëteit aan machines en te produceren onderdelen maakt dat CNC Metal geen ‘knoppenduwers’ nodig hebben, maar medewerkers met technisch inzicht.

Kwaliteit van medewerkers

CNC Metal heeft dan ook een mooie referentielijst opgebouwd, waaronder grote spelers uit de brede regio rond Willebroek in farma, voeding, chemie, machinebouw … Niet toevallig sectoren die met een arendsblik de kwaliteit bewaken. Want wat CNC Metal zo sterk maakt, dat is de kwaliteit van de mensen die op de werkvloer rondlopen en die zich vertaalt in het afgeleverde werk. De Reys: “De war for talent is een reëel gegeven in elke technische sector. De grote variëteit aan machines en te produ­ceren onderdelen maakt dat we hier geen ‘knoppenduwers’ nodig hebben, maar medewerkers met technisch inzicht die kunnen en durven een plan lezen. In ruil krijgen ze telkens weer nieuwe uitdagingen voorgeschoteld om zoveel mogelijk voldoening uit de job te halen. Als zij zich 100% inzetten voor CNC Metal dan is het onze plicht om die acht uur dat ze hier zijn zo aangenaam mogelijk te maken. Door ze nauwkeurig, correct en veilig te laten werken met de juiste machines.” 

Kwaliteit van machines

De tweede pijler in het succesverhaal van CNC Metal is inderdaad het machinepark. De Brucker: “Dat oranje de boventoon voert op de werkvloer, is geen toeval. Door voor dezelfde leverancier te kiezen, creëer je een grote flexibiliteit tussen mensen en machines. Van de oudste tot de nieuwste, ze werken volgens dezelfde logica. Iedereen kan er mee aan de slag. De machines die Mazak aflevert zijn ook simpelweg goed gebouwd en betrouwbaar.” De nieuwe investeringen hebben een nieuwe schwung aan het bedrijf gegeven . De laatste jaren had het bedrijf wat investeringsachterstand opgelopen. “Om aantrekkelijk te blijven voor medewerkers en competitief voor klanten, willen we nu stap voor stap weer investeren in nieuw materiaal.” Een eerste voorbeeld van die strategie is de nieuwe vijfasser van Mazak, de CV5-500 met bijhorende automatisering. die sinds augustus op de werkvloer prijkt. CNC Metal tekende daarmee voor een Belgische primeur. 

De kleine reeksen en het stukwerk maakt het interessant voor CNC Metal om over een machine te beschikken die alles in één opspanning in vijf vlakken kan afwerken binnen de nauwste toleranties.

Betrouwbaar onbemand werken

Dat het een vijfasser werd sluit aan bij de ambitie die CNC Metal koestert. De Reys: “Ondernemen is voor ons een zoektocht naar de scherpst mogelijkste prijs met behoud van kwaliteit, nauwkeurigheid en snelheid van uitvoering. De kleine reeksen en het stukwerk dat wij hier voor de kiezen krijgen, maakt het interessant om over een machine te beschikken die alles in één opspanning in vijf vlakken kan afwerken binnen de nauwste toleranties. Het magazijn met meer dan 48 gereedschappen, maakt dat je zeer veel kan doen en de insteltijden beperkt blijven.” Onbemand werken ’s nachts vraagt echter wel om een zeer betrouwbare machine. De CV5-500 bleek de perfecte kandidaat voor die rol. Want standaardisering of niet, voor elke investering toetsen ze nog steeds de markt af. “Vijfassers zijn de toekomst. Dit mag dan gezien worden als een instapmodel, de machine biedt zeer veel mogelijkheden om producten perfect af te werken voor een goede prijs. Combineer dat met de ondersteuning van Mazak en je begrijpt waarom er geen reden was om te veranderen.”

“Dat oranje de boventoon voert op de werkvloer, is geen toeval. Door voor dezelfde leverancier te kiezen, creëer je een grote flexibiliteit tussen mensen en machines”, aldus De Brucker.

Efficiënter worden, meer kunnen

Het is de bedoeling om met de RoboJob installatie de productiviteit te verhogen met 100 nachten per jaar. “Er staat hier al een Integrex, nu combineren we vijfassig werken voor het eerst met automatisering. Een tandem die feilloos werkt en zich ook binnen de kortste keren liet programmeren door onze mede­werkers. Ze volgen nu nog bijkomende opleiding om ook complexe stukken plug-and-play te maken. Want dat kan met deze machine.” Dit is de weg die CNC Metal verder wil uitgaan. “Blijven investeren en automatiseren in functie van de behoeftes van onze klanten, zodat we op een gezonde manier kunnen groeien. De machines van Mazak helpen ons om ­efficiënter te zijn en nog meer te kunnen doen”, besluit De Brucker.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.