Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

Nieuwe wisselplaten zorgen voor hogere kwaliteit in minder tijd

16 januari 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Kunststoffen verspanen vraagt om expertise. Als Europa’s grootste distributeur van kunststof halffabrikaten stelt Vink zijn schat aan materiaalkennis en ervaring in de bewerking van kunststoffen ook ten dienste van klanten. Dat gebeurt vanuit de afdeling Vink Bewerkte Producten. Sinds anderhalf jaar rekenen ze daar op de gereedschappen van de Hoffmann Group. Een gouden zet want naast de daling van de gereedschapskosten resulteerde de samenwerking al in verschillende procesoptimaliseringen die tijd bespaarden en de kwaliteit verhoogden. Tijdens de Open House van Yamazaki Mazak stelden Vink en de Hoffmann Group de win-winmogelijkheden enthousiast voor.

De nieuwe GARANT MKD wisselplaatjes zorgen dat de stukken voortaan transparant van de machine komen bij Vink. Een enorme besparing aan tijd en nabewerking achteraf.

 

De Vink Groep mag zich met zijn meer dan 2.000 medewerkers en aanwezigheid in zestien landen het grootste distributienetwerk noemen voor kunststof halffabrikaten. Ook in België bevindt zich een belangrijke vestiging met meer dan 16.000 m² opslagruimte om de 24 uur service waar te maken. Maar Vink wil vooral meer zijn dan louter een leverancier en klanten oplossingen aanreiken. Manager Division Machined Parts Hans Coppens: “Enerzijds door een uitgebreid gamma aan halffabrikaten in allerlei kunststoffen. Anderzijds door onze kennis en expertise in deze materialen in te zetten voor klanten. Dat is de toegevoegde waarde die ze zoeken. In de afdeling Bewerkt Product produceren we altijd op maat van de klant met een just-in-time productie en dito levering. Daarom is het belangrijk om altijd de juiste gereedschappen ter beschikking te hebben. Ze staan immers garant voor een hoge kwaliteit en een aanvaardbare prijs voor onze klant.”

De kracht van de samenwerking tussen Vink en de Hoffmann Group schuilt in de wil om kennis te delen om zo processen te optimaliseren.

 

Samenwerken aan procesverbeteringen

Voor elke bewerking koos Vink in het verleden voor specifieke gereedschappen van verschillende merken. Tot anderhalf jaar geleden de Hoffmann Group zijn intrede deed op de werkvloer. “We vonden onze gading niet in het gamma van bestaande leveranciers. Een medewerker raadde aan bij de Hoffmann Group te kijken. Ik heb diezelfde dag een account gemaakt en vond meteen wat ik zocht en bovendien nog een kwart goedkoper en een stuk sneller geleverd (binnen de 24 uur). Ook de service bleek al bij de eerste bestelling snor te zitten en zo ging de bal aan het rollen”, herinnert werkvoorbereider Kevin Janse zich. Zoals Vink van toegevoegde waarde wil zijn voor zijn partners, zo was de Hoffmann Group ook zelf vragende partij om processen mee te helpen optimaliseren. Coppens: “Het mooie is dat hun aanpak begint vanuit dezelfde visie van kennis delen en samenwerken.”

Het arsenaal aan gereedschappen bij Vink zal binnenkort perfect beheerst worden dankzij het GARANT Tool24 gereedschapsuitgiftesysteem.

 

MKD wisselplaten blinken uit

Telkens wordt een uitdaging naar voren geschoven en gaan de technische specialisten van de Hoffmann Group er mee aan de slag om tot een beter resultaat te komen. Een mooi voorbeeld hiervan is de introductie van de Garant MKD wisselplaten. Janse: “Voor een klant maken we transparante bollen voor lichtarmaturen. High-end producten waar een onberispelijke kwaliteit van verwacht wordt. Het licht moet immers op de juiste manier verstrooid worden.. Nadat de stukken van de draaibank komen moeten ze nog een kwartier nabewerking ondergaan om ze transparant te krijgen en de perfecte hoogglans mee te geven.” Een kolfje naar de hand van de nieuwe GARANT MKD wisselplaten die in de spotlight stonden op de afgelopen EMO. Ze maken gebruik van monokristallijne diamant (MKD). In tegenstelling tot de gebruikelijkere polykristallijne materialen wordt MKD geperst en niet gelijmd. Bovendien ondergaan ze een laserbewerking waardoor er geen oneffenheden meer zijn in de hoofdsnijkant. Het resultaat? Een hogere afwerkingsgraad die vaak in een opspanning bereikt kan worden.

Enorme reductie in manuele nabewerking

Janse zag meteen het potentieel van deze nieuwe gereedschappen. “Na een uitvoerige demo door de Hoffmann Group met ons eigen product, waren we overtuigd. De stukken komen voortaan al transparant van de machine. Om hetzelfde resultaat te krijgen moeten we enkel nog de laatste pas schuren voor dat hoogglanseffect. Het werk op de machine duurt misschien een minuut langer, maar wat we besparen aan nabewerking is fenomenaal.” Resultaten die er inderdaad mogen zijn en waar uitvoerig op geklonken werd tijdens de Open House dagen van Yamazaki Mazak. “We wilden deze samenwerking graag in de verf zetten”, geeft Coppens aan. “En aangezien er drie jubilea samenvielen, 50 jaar Vink België, 100 jaar Hoffmann en 100 jaar Mazak, bundelden we die kennis en expertise in de productie van een shotglaasje, dat dan nog eens met robot ontladen werd. Een wisselwerking die op die manier ook voor ons inspirerend werkte, want we willen in de toekomst zeker de mogelijkheden verkennen om zelf ook te automatiseren.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details