NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Nieuwste ontwikkelingen in duurzaam en betrouwbaar klemmen
De ROTA THW3 bek snelwisselklauwplaat – bekroond met de iF design award – beheerst de evenwichtsoefening tussen korte insteltijden en extreem lange onderhoudsintervallen.

Nieuwste ontwikkelingen in duurzaam en betrouwbaar klemmen

De metaalindustrie is volop in verandering. Ze moet immers een antwoord bieden op verschillende uitdagingen: het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, de vraag naar meer duurzaamheid, en dat zonder aan concurrentiekracht in te boeten. Waar vroeger de nadruk lag op precisie en tijdsbesparing, zijn nu flexibele benaderingen vereist om snel en efficiënt te wisselen tussen kleine series. SCHUNK heeft zijn antwoorden hierop klaar om duurzaam, efficiënt en betrouwbaar te klemmen. We stellen u graag enkele interessante ontwikkelingen van de technologieleider voor.

Het succesverhaal van het modulaire systeem TANDEM3 gaat verder -–de nieuwe drievoudige krachtspanklem biedt een nog grotere ontwerpvrijheid voor geautomatiseerde machinebelading in vier aandrijvingsvarianten.

Als het gaat om betrouwbare werkstukopspanning, heeft de KSC klem van KONTEC zich bewezen als een zeer efficiënte allrounder. Nu presenteert SCHUNK met de KSC3 een opvolger die qua betrouwbaarheid en precisie niet onderdoet. Het nieuwe product biedt ook optimale bescherming tegen corrosie dankzij de vernikkelde basisbehuizing. Dit betekent dat de klem nu zelfs in veeleisende omgevingen, zoals bij een hoge vochtigheidsgraad, kan worden gebruikt. Het extreem platte ontwerp en de verbeterde interferentiecontour zorgen voor een optimale toegankelijkheid, vooral bij vijfassige bewerkingen. Dit optimaliseert het gebruik van de machinekamer. 

Een ander pluspunt voor de procesbetrouwbaarheid is de ingekapselde spindel. Het gesloten ontwerp met betere spaanafvoer via laterale groeven beschermt tegen vuil en verlaagt de onderhoudskosten. Aangezien de lagering spelingvrij is, heeft de bankschroef een uitstekende rondloopnauwkeurigheid van +/- 0,01 mm, waardoor een zeer nauwkeurige bewerking van de eerste en tweede zijde mogelijk is met slechts één kleminrichting.

Drie klauwen voor perfectie

Het succesverhaal van het modulaire systeem TANDEM3 gaat verder – de nieuwe drievoudige krachtspanklem biedt een nog grotere ontwerpvrijheid voor geautomatiseerde machinebelading in vier aandrijvingsvarianten. Gelijkmatige krachtverdeling zorgt voor een veilige en herhaalbare klemming. Net als zijn tegenhanger met twee klauwen, is ook deze voorzien van een geavanceerd smeersysteem dat een hoge efficiëntie en constante klemkracht garandeert. De geoptimaliseerde buitencontour zorgt voor een gecontroleerde spaanafvoer en maakt dat het werkstuk bij elke bewerking gemakkelijk bereikbaar is. Extra afdekdoppen voorkomen de ophoping van spanen. 

De kleminrichting is verkrijgbaar in pneumatische (KRP3), hydraulische (KRH3), veerbelaste (KRF3) uitvoering en zal binnenkort ook in een elektrische versie (KRE3) verkrijgbaar zijn. Geïntegreerde bewakingsfuncties maken de centrische spanklemmen bij uitstek geschikt voor gebruik bij geautomatiseerde machinebelading.

Als het gaat om betrouwbare werkstukopspanning, heeft de KSC klem van KONTEC zich bewezen als een zeer efficiënte allrounder. Nu presenteert SCHUNK met de KSC3 een opvolger die qua betrouwbaarheid en precisie niet onderdoet.

Bekroonde uitmuntendheid en duurzaamheid

SCHUNK concentreert zich bij zijn productontwikkelingen op methodes die zuinig omspringen met grondstoffen en energie. De ROTA THW3 bek snelwisselklauwplaat – bekroond met de iF design award – beheerst de evenwichtsoefening tussen korte insteltijden en extreem lange onderhoudsintervallen. De ontwikkelaars van de klauwplaat hebben consequent gewicht bespaard; dit vermindert de energiebehoefte en zorgt voor een snellere acceleratie en afremming van de machine. Het duurzame afdichtingsconcept zorgt voor tot tien keer minder smeermiddelverbruik dan vergelijkbare klauwplaten. 

De slimme iTENDO² gereedschapshouder levert in real-time gegevens die ‘het dichtst bij het werkstuk’ liggen en detecteert slijtage van het gereedschap in een vroeg stadium. De slimme gereedschapshouder zorgt niet alleen voor een proceszekere bewerking, maar ook voor een langere levensduur van het gereedschap en minder uitval. SCHUNK biedt de gereedschapshouder, die de Duitse Innovatie Award mocht ontvangen, nu aan in een nieuwe variant iTENDO² Easy Connect met een eenvoudige data-interface die gebruikt kan worden voor machine- en procesmonitoring.

Wie niet vindt wat hij zoekt in het grootste spanklauwprogramma ter wereld, kan moeiteloos zijn eigen zachte bovenste klemmen, grijpklemmen of monoblokklemmen ontwerpen met de easyJAW klemconfigurator.

Individuele standaardklemmen

Ten slotte is ook de nieuwe klemconfigurator easyJAW het vermelden waard. Wie niet vindt wat hij zoekt in het grootste spanklauwprogramma ter wereld, met 1.200 soorten klauwen, kan nu moeiteloos zijn eigen zachte bovenste klemmen, grijpklemmen of monoblokklemmen ontwerpen. De geometrie, het materiaal, het gewicht, de interface en vele andere parameters kunnen individueel worden aangepast. Gebruikers kunnen dus binnen de één tot drie weken beschikken over op maat gemaakte speciale spanklauwen. 

Met de nieuwe planningstools biedt de toepassingsexpert praktische bouwstenen die het maatwerktraject naar een nieuw niveau tillen. Na de configuratie kunnen gebruikers de geplande oplossing direct in elk CAD-formaat downloaden, een offerte aanvragen of direct bestellen – altijd met transparante prijzen en actuele levertijden. Geen tijdrovende in-house oplossingen en wekenlange ontwerptijd meer – dankzij de nieuwe SCHUNK configurators voor grijpers, grijpervingers en spanklauwen.     ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details