NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Ontbramen voor een feilloze montage

Ontbramen voor een feilloze montage

Voor het ontbramen heeft het bedrijf Timesavers in de arm genomen. Grootste voordeel: een richtingloze afwerking. Voor de klanten van 247TailorSteel zijn producten met een finish lastig bij het assembleren. 

Frank Gelen is COO bij 247TailorSteel. Hij is verantwoordelijk voor alle productie, logistiek en planning van de in Varsseveld gelegen fabriek, waar op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen worden gemaakt. “Ons concept is uniek”, zegt hij. En inderdaad, de internationale staalwereld kijkt mee naar de verrichtingen van 247TailorSteel

Lasersnijden

Bij het bedrijf worden metalen platen snel en efficiënt op maat gemaakt, met CNC-gestuurde lasersnijmachines van Trumpf. En hoewel er meerdere bewerkingstechnieken zijn om een metalen plaat op maat te maken, kiest 247TailorSteel voor lasersnijden. Deze bewerkingstechniek zorgt voor een bijzonder smalle snijbreedte en maakt het snijden van complexe vormen mogelijk. Zeer nauwkeurige profielen en kleine gaten worden met grote precisie gesneden. De bijna haakse snijrand is zeer netjes, met uitzonderlijk kleine groeven en nalooplijnen en (nagenoeg) geen slakken.

Artificiële intelligentie stuurt productie aan

Gelen: “Mensen kunnen bij ons op de site hun eigen producten uploaden en binnen een minuut de prijs en levertijd weten. Binnen 48 uur leveren? Of binnen een week of drie? Het prijsniveau past zich daarop aan. Er komt geen verkoper aan te pas. Maar men krijgt wel meteen een advies over de maakbaarheid van het werk, en dat is heel bijzonder.” 247TailorSteel gebruikt voor deze online bestelwijze het zogenoemde Sophia. Dat staat voor Sophisticated Intelligent Analyser en werkt met kunstmatige intelligentie die de productie en logistiek aanstuurt. Zo genereert ‘zij’ in een handomdraai lasergesneden metalen platen, buizen en kantdelen, zonder menselijke ondersteuning. Klanten kunnen hun hele ‘product’ uploaden, Sophia herleidt het naar onderdelen en bepaalt welke bewerkingen daarop nodig zijn en hangt daar ook een prijskaartje aan. 

Toenemende vraag

Gelen herinnert zich een klant die een productbestand van 1.500 producten had ingeladen. Binnen een kwartier had deze klant van elk afzonderlijk product een op maat gemaakte prijs gekregen via Sophia. Hij verbaast zich nog geregeld over de kracht van hun eigen software. “We leveren bijvoorbeeld ook aan kunstenaars die voor restaurants afscheidingen maken van staal. In die afscheidingen maken de kunstenaars figuren die ze bij ons laten uitprinten. Van Ameland tot Maastricht zie je die geprinte onderdelen terug op terrassen en bij restaurants.” De meeste klanten van 247TailorSteel zitten nu nog in de Benelux, maar de vraag in de ons omringende landen stijgt snel. De vraag breidt zich als een olievlek uit, via Duitsland naar Scandinavië, Zwitserland en Oostenrijk. Vandaar dat 247TailorSteel op zoek is naar een locatie in de buurt van Baden-Württemberg in Zuid-Duitsland. Want ook daar willen ze in staat zijn om binnen 48 uur te leveren. 

Richtingloos

Bij alle locaties van 247TailorSteel wordt gebruikgemaakt van borstelmachines van Timesavers. “We zetten ze in om de bramen te verwijderen, de zogenoemde kantafronding. Je ziet dat bij ontbramen dat een aantal leveranciers polijsten. Het gevolg daarvan is dat je een soort richting ziet op het metaal. Wij weten niet hoe onze klanten de bij ons bestelde producten assembleren betekent dat je de machine goed moet instellen en je aan de instellingen moet houden. Je houdt dan een heel egale afronding over, ook bij heel fijne en kleine producten. En belangrijk: zonder een bepaalde richting op het product.” Ontbramen gebeurt bij 247TailorSteel in het proces tussen het snijden en het kanten. “Daarmee zorgen we dat de bramen netjes weg zijn voordat we de kantbewerking doen. Timesavers heeft ons bij de installatie van de eerste machine soepel begeleid. Een groot deel van de toekomstige maakindustrie in Nederland zal binnenkort gaan werken op een manier waarop wij het met onze partners van Timesavers doen. Ik kom zelf uit de wereld van verspaning en ik denk dat wat wij hier doen op het gebied van snijden ook in de verspaning zou kunnen.”

Standtijd

Gelen: “Dankzij de beweging van de borstels laat deze ontbraammachine een heel egaal patroon achter. De borstels zelf zijn heel bijzonder. Ik moet eerlijk zijn: de aanschaf­kosten waren vrij hoog. Het is ook nog eens een slijtdeel, dus ik had eigenlijk mijn bedenkingen. In het gebruik merken we dat de standtijd van de borstels heel hoog is, hoger dan bij anderen. En het maakt dus eigenlijk geen verschil in verbruik.” Een ander voordeel merkte hij op bij het vervangen van delen. Daar heeft Timesavers snelsluitingen voor bedacht, je hebt dus geen gereedschap nodig om iets aan te passen. Je kunt snel en eenvoudig de machine uit elkaar halen en reinigen. “Daar is echt over nagedacht”, stelt Gelen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.