- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Dat verlengt immers de levensduur en zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing. Bel-Technologies, kortweg Bel-Tec, is één van de meest gespecialiseerde bedrijven in Europa op het vlak van hoogtechnologische metaaloppervlaktebehandeling voor de industrie. Het veelzijdige programma omvat onder meer diffusietechnieken en hardingsprocessen, coatings en warmtebehandelingen, maar ook onderhoud en herstelling.
Bel-Technologie ontstond in 1980 als een dochteronderneming van de Metallisierwerk P. Schreiber GmbH, maar is sinds 1990 een zelfstandige entiteit, gespecialiseerd in hoogtechnologische metaaloppervlaktebehandelingen. “We willen klanten een complete dienstverlening geven en verzorgen zowel de aanmaak als behandeling van metalen componenten en machineonderdelen. Daarom leveren we in samenwerking met een groep partnerbedrijven een brede waaier van uniek en exclusieve producten,” vertelt zaakvoerder Peter van Belle. “Dankzij onze jarenlange ervaring, de continue drang naar innovatie en de ondersteuning van onderzoekscentra en laboratoria kunnen we slijtage- en corrosieproblemen op de juiste manier aanpakken en op die manier de kwaliteit van de eindproducten optimaliseren. Klanten kunnen bij ons terecht voor thermische diffusie en harding, galvanische en elektrolytische coatings, HVOF en keramische coatings en PVD-CVD coatings. Om aan de stijgende vraag vanuit binnen- en buitenland te voldoen, hebben we de laatste jaren fors geïnvesteerd in ons machinepark. Zo namen we drie nieuwe kamerovens voor de behandeling van rvs producten tot 9 m lang in gebruik. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld pijpleidingen en geleidestrippen probleemloos behandelen en tot 2.200 HV harden via het chroomdiffusieproces. Verder besteden we veel aandacht aan de automatisering van onze processen.”
Bel-Tec is onder meer gekend voor zijn specialisatie in diffusietechnieken. Zo kan men er terecht voor boreren en nikkeldiffusie en voor het harden van rvs, waardoor koudlassen en slijtage vermeden wordt. Voor toepassingen bij hoge temperatuur biedt de firma de techniek van het alumiseren en voor een keramische hardheid tot 3.000 HV0,025 om de slijtageweerstand te verbeteren, kiest men voor het vanaderen. Door werkstukken hard of zacht te inchromeren, optimaliseert de specialist de corrosievastheid en slijtageweerstand bij hoge temperaturen. “Bij het inchromeren gaat het niet om het aanbrengen van een coating, maar om het diffunderen van chroom in het materiaal zelf. Dit diffusieproces is volledig vrij van Chroom VI, wat het ideaal maakt voor de farma-, food- en feed-sector”, licht de zaakvoerder toe. “Naast de diffusietechnieken bieden we alle warmtebehandelingen aan, zoals vacuumharden, olieharden, vlamharden, veredelen, nitreren, én alle gloeibehandelingen. Kostbare technische componenten kunnen unieke combinaties van eigenschappen verwerven door diffusietechnieken en warmtebehandelingen te koppelen. Zo nemen zowel de prestaties als de levensduur van de componenten toe en worden kosten bespaard.” Bel-Tec is als enige in Europa gespecialiseerd in het aanbrengen van de gepatenteerde TFE-LOK® coating, dit zijn SLIJT,- KRASVASTE TEFLON®-COATINGS op basis van galvanische en elektrolytische harde lagen zoals Hardchroom, chemisch-Nikkel en, PE Hard-Anodisatie voor Aluminium onderdelen. Daarmee bereiken wij TEFLON®-lagen, met hardheden van 480 tot 1.100 HV (Hardheid Vickers). Deze zijn slijtvast en hebben dezelfde eigenschappen dan bv. Hardchroom met een lage wrijvingscoëfficient. Daarnaast behoren HVOF en keramische coatings en PVC-CVD lagen tot de mogelijkheden. Ze optimaliseren de slijtageweerstand en corrosievastheid van componenten en machineonderdelen en sommige kunnen ook het aankleven voorkomen.
Er is echter nog meer, want Bel-Tec beschikt over een gecertificeerd metaalkundig laboratorium, dat ook schadeonderzoek en materiaalanalyses voor andere bedrijven uitvoert. “In ons modern metallografisch laboratorium bieden we een resem technieken aan, waaronder het meten van de laagdikte van ferro- en non-ferrometalen, stereomicroscopie, schadeonderzoek, product- en schroefdraadmeting, het bepalen van kernhardheid en oppervlaktehardheid, het meten van oppervlakteruwheid en materiaal structuuronderzoek. Zo stellen we onze knowhow en ervaring van meer dan veertig jaar nog meer ten dienste van de klanten. We zorgen voor een uitgebreid rapport – ook digitaal beschikbaar – met het nodige beeldmateriaal”, sluit van Belle af. “Naast het maken en behandelen van nieuwe componenten staan we in voor het herstellen van gebruikte en versleten elementen met bijvoorbeeld lasercladding. Met deze oplastechniek wordt met een laser een dunne laag van het product gesmolten om er dan metaalpoeder op aan te brengen en te versmelten.”