Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

Precisiebeurs viert twintigjarig jubileum

Tekst | Mikrocentrum

Beeld | Mikrocentrum

5 november 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Op 10 en 11 november 2021 viert de Precisiebeurs alsnog haar twintigjarig jubileum, in de Brabanthallen Den Bosch. 

In 1998 voerde Berenschot een onderzoek uit naar het belang en de mogelijkheden van precisietechnologie in Nederland. Dat onderzoek werd door diverse organisaties ondersteund waaronder TNO, NVPT (nu DSPE) en Mikrocentrum en leidde tot het IOP (Innovatieve OnderzoeksProgramma’s) Precisietechnologie. Mede vanwege de veel­belovende start van de Kunststoffenbeurs in 1999 opperde Henny Spaan (IBS) aan Mikrocentrum om ook een Precisiebeurs te organiseren. Na overleg met vele betrokken partijen was dit het startschot voor de eerste editie in oktober 2001.

Kennisoverdracht in lezingenprogramma

Lezingenprogramma’s zijn tegenwoordig gemeengoed, maar bij de start van de Precisiebeurs was dat nog bijzonder. De vakinhoudelijke kant is altijd een belangrijk onderdeel gebleven. Rien Koster was in de beginjaren de drijvende kracht achter die lezingenprogramma’s en de daaraan gekoppelde thema’s. Later werden deze thema’s afgestemd met diverse samenwerkingspartners. Het programma bestond altijd uit lezingen van exposanten en van onafhankelijke sprekers. Vanaf 2012 werd Big Science een vast onderdeel van het lezingenprogramma. In 2017 was er een bijzondere lezingentrack door ASML waarbij de historie van het bedrijf en diens technologie centraal stonden. Inmiddels bestaat het gehele lezingenprogramma uit meer dan 60 lezingen in vier zalen. 

Groei van de sector en de vakbeurs

Vanaf 2007 kon de Precisiebeurs vanwege ruimtegebrek niet verder groeien en ontstond er een groeiende wachtlijst van exposanten. Na de financiële crisis van 2008 zochten bedrijven in toenemende mate afzetmogelijkheden in het buitenland. Ook was er in de crisisjaren sprake van diverse initiatieven met concurrerende activiteiten. Dat maakte duidelijk dat er iets moest gebeuren. Voor Mikrocentrum stonden er in 2012 dan ook twee zaken centraal: toenemende internationalisering en het mogelijk maken van verdere groei van zowel de beurs als de technologie. Deze werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met Koningshof door het bijbouwen van extra (tijdelijke) hallen. De verdere internationalisering van de Precisiebeurs richtte zich eerst op Duitsland en Zwitserland. Zo werd de beurs in Duitse vakbladen geprofileerd en er werden daar ook een aantal exposanten gepresenteerd. De meest recente editie gaven bezoekers al 42 verschillende nationaliteiten op. Minder bekend toentertijd was het Zwitserse CERN dat, bekostigd vanuit de lidstaten waaronder Nederland, veel investeerde in allerlei hoog-precisietechnologieën. Twee bezoeken vanuit Mikrocentrum aan CERN in 2012 leidden tot grote delegaties vanuit deze organisatie op de Precisiebeurs. Vanaf 2013 werd de samenwerking verder uitgebreid met de komst van vertegenwoordigers en Liaison Officers van de andere internationale Big Science projecten. In 2017 hield Sijbrand de Jong, de toenmalige President van de Council van CERN, een keynote lezing. De vele contacten met de internationale Big Science projecten die via de Precisiebeurs zijn ontstaan, hebben geleid tot een groot aantal opdrachten aan het Nederlandse bedrijfsleven. 

Brancheverenigingen, opleidingen en instituten

Alle jaren zijn er goede contacten geweest met de relevante branche­verenigingen en dan met name  de DSPE. Dit is niet vreemd gezien de min of meer gezamenlijke ontstaansgeschiedenis van beide organisaties. Dat komt ook tot uiting in de gerenommeerde prijzen die de DSPE jaarlijks uitreikt op de Precisiebeurs, waaronder de Rien Kosterprijs. De diverse (technische) universiteiten, scholen, onderzoeks- en kennisinstellingen in Nederland zijn ook vaste gast. Een andere vaste plek werd het technologieplein in de Dommelhal, waar steeds bijzondere presentaties werden gehouden. Vaak vanuit de Big Science projecten, ASML, TU’s, maar bijvoorbeeld ook met de presentatie van een motor van een straaljager, die zowel overdag als ’s nachts bewaakt werd door twee militairen.

Netwerkfunctie

De Precisiebeurs heeft ook een echte netwerkfunctie en is het platform waar vele opkomende nieuwe technologieën worden geïntroduceerd en verkend. In de loop der jaren groeide ook het avondbuffet voor exposanten uit tot een netwerkdiner met 500 tot 600 gasten, een happening op zich.

Jaarlijks wisselend partnerland

Vanaf 2019 is sprake van een jaarlijks wisselend partnerland, Zwitserland beet de spits af. In 2020 zou dat het Verenigd Koninkrijk zijn geweest. Dat had deels ook te maken met de goede contacten met EUSPEN, dat een vaste plaats heeft op de Precisiebeurs. In 2021 is gekozen voor België als partnerland. Bedrijven, trade officers van de ambassades en vertegenwoordigers van branchevereningen delen kennis van het lokale precisiesectorlandschap en verkennen zakelijke mogelijkheden.

Alsnog twintigste editie

Vanwege de coronasituatie en de daardoor opgelegde noodzaak tot meer ruimte, werd in 2020, na intensief overleg met exposanten en andere stakeholders, besloten om de Precisiebeurs te verplaatsen naar de Brabanthallen in den Bosch. Helaas kon de editie van 2020 ondanks dat niet doorgaan. In 2021 vind alsnog de twintigste editie van de Precisiebeurs plaats in de Brabanthallen op 10 en 11 november. Iedereen is uitgenodigd om deze speciale jubileumeditie te bezoeken en twintig jaar Precisiebeurs mee te maken.  ■

Praktische info

Precisiebeurs 10-11 november 2021

Brabanthallen Den Bosch

Info en registreren bezoekers: www.precisiebeurs.nl

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details