NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Software toont de weg vooruit in rvs maatwerk
Inoxplus heeft naam en faam gemaakt door zijn specialisatie in rvs. Het levert onder meer eigen producten voor grootkeukens.

Software toont de weg vooruit in rvs maatwerk

Door de toetreding tot de ­Bumaco Group raakten de zaken voor Inoxplus in een stroomversnelling. Het gaf het bedrijf de mogelijkheid om zijn vleugels uit te slaan naar Rotselaar en daar een state-of-the-art atelier voor rvs in te richten. Daarvoor ging het in zee met TRUMPF en V.A.C. ­MACHINES. 

Inoxplus startte met zijn specialisatie in rvs toestellen voor grootkeukens, in Drogenbos. Het leverde onder andere eigen producten voor grootkeukens dat het via een dealernetwerk op de markt zette. Het ontbrak echter aan ruimte en juiste machines. Manager Dimitri Gaune: “Er werd nog online aan de machines geprogrammeerd, waardoor de lasersnijmachine en de plooibank een steeds grotere bottleneck werden. Bovendien vergde deze aanpak enorm veel kennis van zaken van onze operatoren. We zochten een manier om die kennis beter te borgen en zodoende ook te winnen aan flexibiliteit en kwaliteit.”

Dimitri Gaune (links, Inoxplus) en Francis Sercu (V.A.C. MACHINES): “Een uitstekende en geduldige sparring partner, die ons met het juiste advies echt geholpen heeft om onze koers uit te stippelen.”

Toekomstbestendige structuur neerzetten

Met de toetreding tot de Bumaco Group, in 2019, geraakte alles in een stroomversnelling. “We kregen de kans te verhuizen naar een nieuw gebouw en te investeren in nieuwe machines.” Maar Gaune en zijn team wilde meer doen dan louter een inhaalbeweging maken, zoals een structuur neerzetten die Inoxplus zou voorbereiden op de toekomst. “Op vlak van capaciteit, maar ook op vlak van organisatie. Een toekomst waarin flexibiliteit, kwaliteit en snelheid de sleutelwoorden zijn en waarin we zowel leveren aan de installatiebedrijven in de groep, als aan derden.”

Uitstekende sparring partner 

In de catalogus van Inoxplus staan vandaag meer dan 2.000 producten. Met een aanbod van: spoeltafels, rekken, onderstellen & afzuiginstallaties. “Voorraad houden heeft weinig zin, daarvoor zijn de prijzen van rvs te volatiel. Om kort op de bal te kunnen spelen bij orders van klanten, was de eerste stap naar die toekomst dan ook investeren in nieuwe machines.” Voor de uitbraak van COVID-19 was Gaune in gesprek met V.A.C. MACHINES. “Een uitstekende en geduldige sparringpartner die ons met het juiste advies geholpen heeft om onze koers uit te stippelen.” Inoxplus ging daardoor voor een nieuwe lasersnijmachine en plooibank.  

De stukken bij Inoxplus zijn geen 4 meter maar door de lengte van de plooibank kunnen ze wel in één keer afgewerkt worden.

Software als gamechanger

Maar de echte gamechanger was de TruTops BOOST software van TRUMPF. “Omdat we daarmee een efficiëntieslag hebben gemaakt in onze manier van werken. Onze tekenaars werken nu het 3D-model uit en sturen het dan naar BOOST. Als het getekende onderdeel plooitechnisch niet kan gemaakt worden, zal de software dit aangeven en past de tekenaar zijn ontwerp aan. TruTops BOOST maakt een ontvouwing in functie van de beschikbare gereedschappen en simuleert automatisch een plooi- en laserprogramma. Een verademing want daardoor kunnen we quasi ­foutloos opereren.”

Gebruiksvriendelijke plooibank

Dat gebruiksgemak wordt doorgetrokken op de nieuwe TruBend 5170 van 4 m met ­ToolMaster. Waarbij de gereedschapswisselaar, de gereedschappen automatisch klaarzet nadat het plooiprogramma is opgeroepen. “Met de 3D-visualisatie op de sturing kan de operator vervolgens zien hoe hij het stuk moet houden om het juist te plooien. Het hoekmeetsysteem ACB Laser waakt over de correctheid. Het resultaat? Minder papier en meer productie. De insteltijden gingen een stuk naar beneden, terwijl de kwaliteit van de stukken die van de plooibank komen verbeterde. Dat horen we zowel van klanten als monteurs. Onze stukken zijn geen 4 m maar door de lengte van de plooibank en verschillende plooistations kunnen we ze wel in één opstelling afwerken. Met slechts één plooibank verhogen we momenteel onze productie met 50%.”

Door het gebrek aan ruimte werd voor een opstelling gekozen waarbij de fiberlaserbron en koeling zich boven de TruLaser 1040 bevinden.

Razendsnelle laser

Inoxplus opteerde voor de TruLaser 1040 Fiber. “We werken hier vooral met dunne rvs platen. V.A.C. MACHINES toonde ons dat we ook met een lager vermogen toch de gewenste resultaten kunnen halen. We snijden nu tot zesmaal sneller dan voorheen, zonder nood aan extra nabehandeling en ook een stuk energie-efficiënter.” De voornaamste uitdaging hier was het vinden van voldoende ruimte. Er werd daarom voor een Podest opstelling gekozen, met de bron en de koeling boven de machine. Past als een puzzelstukje.

Altijd meedenken

De machines gingen rechtstreeks naar de nieuwe locatie in Rotselaar, waar ze in mei 2022 arriveerden. Ze werden al stevig op de proef gesteld: Inoxplus berekende dat het sinds het deel uit maakt van de Bumaco Groep 50% meer omzet draait met dezelfde mensen. “We zaten toen te midden van de grondstoffencrisis, maar V.A.C. MACHINES heeft dat bijzonder professioneel afgehandeld en altijd met ons meegedacht om oplossingen te vinden. Ook daarin hebben ze zich bewezen als de juiste partner.”

TRUMPF is te bezoeken tijdens Blechexpo in hal 1, stand 1404. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details