NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Klanten ontzorgen door digitalisering en automatisering
Sales manager België Laurent Vandenberghe.

Klanten ontzorgen door digitalisering en automatisering

In oktober 2023 opende 247TailorSteel, een toonaangevende leverancier van op maat gesneden plaat- en buismateriaal, een eerste Belgische productievestiging. De site, in Hooglede, bedient klanten in België en Noord-Frankrijk. Digitalisering vormt de kern van deze nieuwe locatie. Deze innovatieve aanpak maakt een efficiëntere en snellere productie mogelijk, met een verbeterde service tot gevolg. Metaalvak sprak met Laurent Vandenberghe, sales manager België.

247TailorSteel groeit. De twee 5-kW-lasersnijmachines van de beginperiode zijn intussen verschillende vestigingen waar 24/24 en 7/7 geproduceerd wordt met lasersnijmachines, buislasers, kantbanken en machines voor randafwerking. Sinds 2019 richt de firma zich op de Belgische markt. Die klanten werden in eerste instantie vanuit Nederland beleverd, maar om de service nog te verbeteren, werd begin oktober van vorig jaar een nieuwe vestiging in Hooglede in gebruik genomen. Zo wordt het beste van twee werelden gecombineerd: enerzijds de lokale verankering in de nabijheid van de klant, en anderzijds de grotere capaciteit via het netwerk met vijf andere productiefaciliteiten.

247TailorSteel, specialist in lasergesneden plaat- en buismateriaal, nam onlangs een nieuwe productiefaciliteit in Hooglede in gebruik.

Moderne machines, aangename werkomgeving

De staalplaatbewerker koos er ook hier bewust voor om gestaag te groeien. In Hooglede staan op vandaag vijf lasersnijmachines, vier plooibanken, twee buislasers en twee machines voor randafwerking, maar in de toekomst wordt er uitgebreid naar veertien plaatlasers, twaalf buislasers en twaalf plooibanken. Toen de plannen uitgerold werden, hadden velen hun bedenkingen rond het aantrekken van technisch geschoolde medewerkers. Maar binnen een tijdspanne van slechts drie maanden werd, precies zoals vooropgesteld, een team van zestig gekwalificeerde mensen samengesteld.

“Dat heeft te maken met de werkomgeving waarin ze terechtkomen”, vertelt Laurent Vandenberghe. “We investeren sterk in de opleiding van medewerkers via onze Academy. Ze beschikken ook over een ultramodern machinepark en geavanceerde automatiseringsoplossingen. De machines worden aangestuurd door data afkomstig van de bestellingen in Sophia®. Onze mensen werken bovendien in een schone omgeving, met veel daglichtinval en zelfs grote planten tussen de machines. Dankzij adiabatische koeling blijft de temperatuur ondanks de actieve systemen op een comfortabele
20 ­à 21°C.” 

Er wordt 24 uur per dag en 7 dagen per week geproduceerd met lasersnijmachines, buislasers, kantbanken en machines voor randafwerking.

“We hebben ook veel aandacht voor ergonomie en veiligheid. Alles wat meer dan twintig kilogram weegt, wordt niet door de mensen opgetild. Zo worden AGV’s ingezet om de metalen platen vanuit de voorraadposities naar de robotarm van de lasersnijmachines te transporteren. De tevredenheid van onze medewerkers resulteert in een organische vorm van publiciteit, en die mond-tot-mondreclame leidt op haar beurt weer tot nieuwe sollicitaties. We organiseren op regelmatige basis ‘open doors’, waar geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen achter de schermen van ons bedrijf en onze productieprocessen.”

In de propere en heldere productieomgeving staan zelfs planten tussen de machines. Er wordt ook gedacht aan ergonomie, veiligheid en gezondheid.

Sophia®

De belangrijkste hoeksteen van het succes is echter de digitalisering. Met behulp van de online software Sophia® (Sophisticated Intelligent Analyser) kunnen klanten 24/7 in één minuut een offerte ontvangen, hun bestelling plaatsen en zelf bepalen waar en wanneer ze het product precies geleverd willen krijgen. Producten die regelmatig terugkeren, kunnen ze in de bibliotheek opslaan en via hun eigen webshop in Sophia® telkens opnieuw bestellen. Deze tool werkt met artificiële intelligentie, waaruit aankoop, productie en logistiek aangestuurd worden. Zo blijft de voorraad aan ruw materiaal beperkt, wordt afval of snijverlies gereduceerd, en worden in een handomdraai lasergesneden metalen platen, buizen en kantdelen gegenereerd, alles zonder menselijke tussenkomst. Deze software, beschikbaar als webapplicatie, wordt op basis van de feedback uit de markt continu geoptimaliseerd om de service nog te verbeteren.

De werksfeer is optimaal. De mond-tot-mondreclame van de medewerkers zorgt voor het aantrekken van nieuwe profielen. Sales manager België Laurent Vandenberghe.

Toegevoegde waarde

“In het cruciale proces tussen engineering en assemblage heeft 247TailorSteel een grote toegevoegde waarde. Als innovatieve metaalleverancier willen we onze klanten immers zoveel mogelijk ontzorgen. We werken via een online bestelportaal, dat we continu verder ontwikkelen. We leveren de onderdelen ook op de gekozen leverdatum en als bouwpakket, waardoor de klant direct met de assemblage kan starten. Daardoor moeten onze klanten geen ruwe materialen, zoals platen, buizen en profielen aanschaffen, en zijn ze verlost van het voorraadbeheer. Zagen, boren, snijden en slijpen valt weg, waardoor ze zich enkel moeten concentreren op hun core business, met name de assemblage en afwerking van het eindproduct. De investeringen en kosten voor de klant liggen aanzienlijk lager en ze krijgen de mogelijkheid om hun vaak schaarse technische talenten optimaal in te zetten. Uiteindelijk ligt hun output hoger, waardoor groei binnen dezelfde capaciteit mogelijk is. Op lange termijn is differentiatie op basis van de kerncompetenties essentieel voor maakbedrijven”, sluit Laurent Vandenberghe af. “Deze visie legt ons ook in België geen windeieren. Het aantal account­managers is bijvoorbeeld verdubbeld van twee naar vier. Dat sales team wordt opnieuw uitgebreid en in productie wordt ook een nachtploeg opgestart. Op termijn willen we in Hooglede in totaal 250 à 300 werkplekken creëren.”  

Standummer 1143

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details