NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Technologiebeurs voor slimme maakoplossingen

Technologiebeurs voor slimme maakoplossingen

Never waste a good crisis, zei Churchill. Hij moest dan misschien niet het evenwicht zien te vinden tussen stijgende loonkosten, volatiele energieprijzen en schaarste aan grondstoffen, maar er liggen ook vandaag wel degelijk opportuniteiten voor wie slim onderneemt. De meer dan 110 exposanten van Machineering tonen u maar wat graag hoe u zich versneld een weg langs deze uitdagingen kan banen. Met één duidelijke boodschap: hoe beter we de volledige productieketen van ontwerpen en maken geïntegreerd krijgen, hoe beter we de productiekosten onder controle hebben. Allen naar Brussels Expo op 29, 30 en 31 maart.

Alles over machines en engineering onder één dak… :Machineering doet wat het belooft. “Hoewel de vorige editie nog gepaard ging met beperkingen door corona, toonden de exposanten zich na afloop bijzonder positief. Over het concept waarmee we de silo’s die nog bestaan op de productievloer proberen te doorbreken om tot één geïntegreerde keten te komen. Niet elk maakbedrijf staat vandaag al zover, dat beseffen we maar al te goed. Tegelijk voelen we aan alles dat de toekomst wel degelijk ligt in het verbinden van ontwerpen en maken om tot innovatieve, slimme en duurzame oplossingen te komen. Dat het meer en meer realiteit wordt en dat we met deze koerswijziging dus de juiste richting uitgegaan zijn”, aldus beursorganisator Karl D’Haveloose (Industrialfairs).

Alles aanwezig voor succeseditie

Maar een beurs is maar zo sterk als haar bezoekers. Ook op dat vlak stelde de vorige editie allerminst teleur. Brand manager Annick ­Pycarelle: “De honger om elkaar weer persoonlijk te ontmoeten en machines live aan het werk te zien, was ook in de maakindustrie groot.  Maar ook de drive om echt op zoek te gaan naar die volgende stap voor hun productie was duidelijk aanwezig. We geloven erin dat we die positieve lijn van 29 tot en met 31 maart zullen kunnen doortrekken.” 

De voortekenen zijn alvast goed. De beursvloer wordt groter ten opzichte van de editie in 2021 en zal in totaal 12.000 m² aan productietechnologie voor maken, ontwerpen, bewerken, verbinden en assembleren van componenten  beslaan. “De verstoorde toevoerketens door corona en door de Oekraïne-crisis hebben de ogen van Europese bedrijven weer op de eigen thuismarkt gericht. Er zullen niet alleen meer exposanten in Brussels Expo staan, de gemiddelde oppervlakte van de standen is ook toegenomen om plaats te maken voor machines onder spaan. Er zal dus veel te zien en te beleven zijn”, voegt Pycarelle toe.

Vinger aan de pols

Over de trends hoeft niemand zich het hoofd te breken. Automatisering en digitalisering zetten ook in de maakindustrie hun opmars duidelijk verder. “Samen met onze exposanten stellen we vast dat bedrijven steeds vaker in complexere, duurdere machines investeren. Enerzijds om meer autonomie te creëren en ook kleinere series met langere draaiuren rendabel te produceren. En dan nog liefst ’s nachts, wanneer energiepieken minder pijn doen. Ook dat wordt een factor in automatisering. Anderzijds om meer mogelijkheden in eigen huis te kunnen aanbieden waarover concurrenten soms niet beschikken”, vertelt D’Haveloose. Daarnaast zal het verhaal van additive manufacturing uiteraard niet ontbreken. “Niet omdat het al storm loopt in de indus­trie, maar er beweegt wel wat in het aantal toeleveranciers. Verder zie je hybride machines ontstaan: een CNC-bewerkingscenter met een 3D-printkop, bijvoorbeeld. Het toont alleen maar dat er zelfs voor seriewerk interessante AM-toepas­singen zijn.” 

Extra aandacht toeleveranciers

De succesformule waarvan u al in 2021 kon proeven wordt dus grotendeels behouden. Verwacht dus ook weer Expert Classes en Expert Talks die u in geen tijd weer helemaal bijpraten over de laatste ontwikkelingen voor de maakindustrie. Op het programma onder meer de uitdagingen rond automatisering en robotisering, en belangrijke trends en issues rond plaatbewerking en verspaning. 

“Een sterk inhoudelijk programma is van enorme meerwaarde voor de bezoekers. Daaraan houden we dus vast. Maar om de lat voor onszelf hoog te blijven leggen, proberen we de beurs ook voor toeleveranciers interessant te maken. Vaak gaat het om kleine bedrijven die heel veel kennis en ervaring rond een bepaalde techniek in huis hebben. We willen hun skills kunnen matchen aan de noden van bezoekers. Ook daarvoor willen we een speciale ruimte uitwerken”, aldus Pycarelle.  

Praktische info:

Waar? Brussels Expo
Wanneer? 29 tot en met 31 maart
Openingsuren? Telkens vanaf 10 uur. Op woensdag tot 18 uur, op donderdag tot 22 uur en op vrijdag tot 16 uur
Tickets? Gratis mits registratie via de website
Meer info? www.machineering.eu

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details