NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Precisiewerk van de bovenste plank
Hugo Verlaak (Mazak) en Tom Henkes (Capaul). Voor Henkes is de sleutel tot het succes van zijn partnerschap met Mazak de service.

Precisiewerk van de bovenste plank

De naam Capaul staat al decennialang synoniem met precisiewerk van de bovenste plank. Niet alleen in de brede regio rond Eupen, met zijn oog voor kwaliteit reikt het speelveld van deze specialist in precisiemechanica veel verder dan de Belgische grenzen. Twee elementen spelen een sleutelrol in dit succesverhaal. Het kennisniveau en de ervaring van zijn operatoren en de kwaliteit en betrouwbaarheid van machines. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de werkvloer oranje kleurt.

Een passie voor precisie. Het is de rode draad doorheen de geschiedenis van Capaul die meer dan 150 jaar lang terug reikt. Wat begon als smidse voor houtbewerkingsgereedschappen is vandaag uitgegroeid tot een bedrijf met een state-of-the-art productieruimte van 6.000 m² die voldoet aan de hoogste normen. Meer dan 2.000 m² is zelfs geconditioneerd. En dat is nodig ook voor de belofte die Capaul telkens weer waarmaakt voor zijn klanten. Kersvers CEO Tom Henkes: “De grote groei is er gekomen sinds de jaren 90 met de certificatie voor de luchtvaart. Vandaag stijgt er elke drie seconden ergens ter wereld een vliegtuig op met Capaul componenten aan boord. Dat kan je enkel waarmaken door het volledige proces tot in de puntjes te beheersen. Dankzij de klimatisatie kunnen machines tot op µm-niveau stabiel draaien.” Deze aanpak stelt Capaul in staat om draai- en freeswerk binnen de nauwste toleranties af te leveren, ook voor grotere afmetingen en series. Het maakt het Eupense bedrijf tot een graag geziene toeleverancier voor onder andere luchtvaart, spoorwegen, medische industrie, machinebouw en de energiesector.

Het machinepark speelt vanzelfsprekend een grote rol in het halen van die nauwkeurigheden. Van oudsher rekent Capaul daarvoor op de machines van Mazak.

Gestandaardiseerd op Mazak

Het machinepark speelt vanzelfsprekend een grote rol in het halen van die nauwkeurigheden. Van oudsher rekent Capaul daarvoor op de machines van Mazak. “We geloven zeer sterk in de kwaliteit, betrouwbaarheid en de eenvoud van sturing”, vat Henkes het samen. Ongeveer vijf jaar geleden tekende er zich een kentering af in de bestellingen. Henkes: “Om competitief te blijven in België heb je geen andere keuze dan te investeren in automatisering. Al in ’89 kwam de eerste CNC-machine hier. Een Mazak met dialoogsturing. De laatste jaren hebben we in automatisering een inhaalbeweging gemaakt met onder de aanschaf van enkele Integrex machines met palletautomatisering. Een pad dat we nu steeds verder bewandelen richting doorgedreven automatisering en digitalisering. Het uitgangspunt is om tot een zo stabiel mogelijk proces te komen waar alles, van het invoeren van het materiaal, over het uitkiezen van de gereedschappen tot het afnemen van de afgewerkte stukken, automatisch kan gebeuren. De machine leest de data in, laadt alle materiaal en gaat in één opspanning aan de slag. De stukken komen zo in één keer volledig perfect van de machine.”

Capaul is in staat om draai- en freeswerk binnen de nauwste toleranties af te leveren, ook voor grotere afmetingen en series. Het beschikt daarvoor over state-of-the-art productieruimte van 6.000 m² die voldoet aan de hoogste normen. Meer dan 2.000 m² is zelfs geconditioneerd.

Sturing met artificiële intelligentie

Dat is nog maar het begin. De bedoeling is om ook stappen te zetten in het automatiseren van het programmeren van de stukken. “Op basis van alle CAM-data van stukken en gereed­schappen, willen we zo al tot een digitale offerte komen, waarin de productie van de stukken gesimuleerd zit. Eenvoudige coördinaten of parameters ingeven is dan aan de software. Onze programmeurs kunnen zich toeleggen op het delicatere werk of de controle van de kritieke afmetingen van een stuk. Met Smooth AI is Mazak ook duidelijk die weg ingeslagen en vinden we de juiste ondersteuning.” Een lijn die ook op de werk­vloer wordt doorgetrokken. Capaul heeft geen behoefte aan knoppenduwers, maar zoekt operatoren die gepokt en gemazeld zijn in hun vak. “Automatisering zal de rol van de medewerkers alleen maar in waarde doen toenemen. Zij moeten dan immers het echte denkwerk verrichten.” Capaul beschikt daarom ook over een eigen opleidingsatelier. Op de nieuwe CV5-500 van Mazak krijgen ze vijfassig verspanen bijvoor­beeld al in de vingers. “Het is zaak er van in het begin de juiste manier van denken in te slijpen en al vertrouwd te maken met auto­matisch program­meren”, aldus Henkes.

De laatste jaren heeft Capaul in automatisering een inhaalbeweging gemaakt met onder de aanschaf van enkele Integrex machines met palletautomatisering.

Service maakt het verschil

Voor Henkes is de sleutel tot het succes van zijn partnerschap met Mazak de service. “Andere fabrikanten beschikken ook over degelijke machines, maar het gaat erom dat wanneer er zich een panne voordoet er binnen de 24 uur een technicus aanwezig is. Als het louter om een reserveonderdeel gaat, is dat er zelfs al in de namiddag. Wat heb ik aan een machine die 1% sneller kan werken als ik er bij een panne een week op moet wachten. Daarenboven kunnen we bij Mazak echt rekenen op betrouwbare machines. Een van de eerste die we gekocht hebben, staat nog altijd op de werkvloer te draaien met de nauwkeurigheid waarmee ze de eerste dag is toegekomen. Dat zegt veel”, besluit Henkes.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details