Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Automatisering

Automatische gereedschapswisselaar vermindert installatietijd en ontlast operatoren

BYS3_Modular Tool Changer_Xpert Pro 150_005 kopiëren
De zesassige robot neemt de tools uit het magazijn en plaatst die tot op de millimeter correct in het klemsysteem.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Bystronic

1 juli 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De installatie van de machine neemt zo tot 70% van het buigproces in beslag. Het kost de operatoren veel krachten, want niet alleen de metaalplaten zelf, maar ook de gereedschappen zijn zwaar. Met de Modular Tool Changer, gekoppeld aan de processoftware ByVision Bending, biedt Bystronic dé oplossing om de installatietijd bij de Xpert Pro plooibanken aanzienlijk te versnellen en tegelijkertijd het leven van het personeel te vergemakkelijken.

De Modular Tool Changer is de nieuwe automatische gereedschapswisselaar van Bystronic.

“We weten uit ervaring dat het bedienen van een plooibank geen sinecure is. De operatoren moeten niet alleen metalen platen op de machine leggen, maar ook de zware buiggereedschappen uit het magazijn halen en op de machine hijsen. Bovendien kost dit niet alleen krachten, maar ook veel tijd, zeker nu er meer en meer kleinere batches geproduceerd worden”, stelt sales manager Benelux Hans van de Meerakker. “Een automatische gereedschapswisselaar is dan ook geen overbodige luxe. In 2016 lanceerden we al een eerste systeem om dit proces te automatiseren en met de Modular Tool Changer introduceren we nu een innovatief model, dat probleemloos op alle uitvoeringen van de Xpert Pro plooibank aangesloten kan worden, ook retrofit op bestaande installaties.”

Deze innovatieve gereedschapswisselaar kan probleemloos aan alle uitvoeringen van Xpert Pro plooibank gekoppeld worden.

Slim, flexibel en nauwkeurig

Deze automatische gereedschapswisselaar van Bystronic heeft een maximale gereedschapscapaciteit in het magazijn van 52 m en is geschikt voor alle tools met een gewicht tot 25 kg. Welk gereedschap je ook aankoopt, het kan in het magazijn geïntegreerd worden: bovengereedschappen met een segmentlengte tot 515 mm en een maximale hoogte van 350 mm én ondergereedschappen tussen maat V6 en V120. Bovendien kan de wendbare robot de bovengereedschappen 180° draaien, wat de flexibiliteit alleen maar groter maakt. “Aangezien men steeds meer verschillende onderdelen moet bewerken, wordt het assortiment gereedschappen continu uitgebreid. Het magazijn biedt zeker meer dan voldoende plaats. Bovendien herkennen slimme sensoren automatisch de nieuwe gereedschappen en plaatsen die autonoom in de rij”, licht area sales manager Salvatore D’Angelo toe. “Die innovatieve sensortechnologie verhoogt de nauwkeurigheid. Terwijl een operator aan het einde van een shift misschien wat minder precies werkt, blijft de zesassige robot altijd op hetzelfde niveau acteren. Hij haalt automatisch de juiste toolset uit het magazijn en plaatst alles tot op de millimeter nauwkeurig in het klemsysteem. Daarvoor past het bekje van de robot perfect in het uitgefreesde kadertje in het gereedschap.”

Het bekje van de robot past perfect in het uitgefreesde kadertje in het gereedschap.

Toch niet complexer

Terwijl de robot onbemand zijn werk doet, kan de operator andere opdrachten uitvoeren, wat de efficiëntie en productiviteit op de werkvloer optimaliseert. Toch wordt de werking voor de operatoren niet complexer. De Modular Tool Changer is immers gekoppeld aan de ByVision Bending proces­software. Aan de hand van het buig­programma herkent de robot automatisch welke gereedschappen er nodig zijn. De robot is trouwens ook zeer voorzichtig en bergt de gereed­schappen na de bewerking telkens weer zorg­vuldig op. Zo worden krassen én onnauw­keurigheden ver­meden. “Deze automatische gereedschaps­wisselaar maakt het buig­proces voor elk onderdeel gemakkelijker, efficiënter en nauwkeuriger”, sluiten van de Meerakker en D’Angelo af. “De reacties uit de markt zijn zeer positief en ook in Vlaanderen werd recent een eerste unit verkocht.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details